Murături, rețetă simplă. Cum se pun CORECT castraveții la murat

Ce beneficii au murăturile pentru sănătate și cum le prepari corect. Cum se pun castraveții la murat.
Poate ați auzit despre beneficiile pentru sănătate ale murăturilor și ale sucului de murături. Castraveții murați acri și sărați ar putea ajuta la pierderea în greutate, la diabet și chiar la prevenirea cancerului. Dar este posibil să fi auzit, de asemenea, avertismente privind conținutul ridicat de sodiu și riscul crescut de cancer la stomac.
Iată ce trebuie să știți înainte să mai mâncați murături
Fermentarea este una dintre metodele de murare, dar nu toate murăturile sunt fermentate.
Atunci când legumele și fructele sunt fermentate, bacteriile sănătoase descompun zaharurile naturale. Acest proces este cel care conferă murăturilor fermentate gustul acru. Murăturile stau în apă sărată și fermentează timp de mai multe zile.
Fermentarea este motivul pentru care unele persoane care au intoleranță la lactoză pot mânca iaurt.
Bacteriile bune din iaurt descompun zahărul numit lactoză. Aceste bacterii, cunoscute și sub numele de probiotice, conservă alimentele și au multe beneficii pentru sănătatea organismului dumneavoastră.
Atunci când murăturile nu sunt fermentate, oțetul le dă savoarea lor. Oțetul în sine este produs printr-un proces de fermentație, dar numai oțeturile care rămân crude și nepasteurizate, cum ar fi oțetul de mere crud, păstrează părți din "cultura mamă", care furnizează acele bacterii bune.
Cele mai multe murături pe care le veți găsi în magazinul alimentar sunt murături nefermentate, din oțet. În aceste cazuri, castraveții absoarbe oțetul și condimentele. Sunt ușor de preparat și acasă.
Murăturile, beneficii pentru sănătate
Consumul de alimente fermentate poate ajuta în toate domeniile, de la rezistența la insulină la inflamații. S-a demonstrat că varza, unul dintre cele mai populare alimente fermentate din întreaga lume, are beneficii anticancerigene, în timp ce consumul regulat de iaurt poate reduce riscul de obezitate.
Murăturile care nu sunt fermentate oferă totuși beneficiile oțetului, ale condimentelor și ale castraveților. Consumul de suc de murături a devenit o tendință datorită beneficiilor promovate legate de crampele musculare, pierderea în greutate, diabetul și multe altele.
Sucul de murături este, de asemenea, un favorit al celor care urmează o dietă ketogenică, care ar putea avea nevoie de mai mult sodiu pentru a gestiona echilibrul electrolitic.
Murăturile vă pot crește aportul de antioxidanți. Antioxidanții naturali care se găsesc în toate fructele și legumele ajută în lupta împotriva radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt substanțe chimice instabile care se formează în mod natural în organism și care sunt legate de probleme precum bolile de inimă și cancerul.
Gătirea oricărui aliment poate distruge nutrienții sensibili la căldură, inclusiv antioxidanții. Murarea legumelor și fructelor crude păstrează puterea antioxidantă a acestora.
Conservarea oricărui tip de alimente necesită adăugarea de sare, iar sarea reprezintă aproximativ 5 la sută din majoritatea rețetelor de murături. Două bucăți mici conțin aproape 600 mg de sodiu, mai mult de un sfert din limita zilnică recomandată.
Pe lângă faptul că reprezintă un motiv de îngrijorare pentru majoritatea persoanelor cu tensiune arterială ridicată, alimentele murate extrem de sărate vă pot expune unui risc mai mare de cancer la stomac. O analiză a cercetărilor din 2015 a constatat că alimentele bogate în sare au fost legate de riscul de cancer la stomac, alături de bere și alcool tare.
O modalitate de a controla cantitatea de sodiu din murături este să le preparați singuri, potrivit Healthline.
Zacusca, o tradiție dietetică. Nutriționist: Și cei cu tulburări digestive o pot tolera foarte bine
Cum se pun castraveții la murat
Murarea, prin fermentație sau printr-o saramură de apă sărată, a fost folosită de mii de ani pentru a conserva alimentele dincolo de sezonul de creștere. De obicei, rețetele de murături necesită sare, oțet alb și condimente, cum ar fi mărar și semințe de muștar. În unele părți ale Asiei, se folosește și ulei.
În timp ce castraveții sunt cel mai des întâlniți în America de Nord, în întreaga lume se pun la murat toate tipurile de fructe și legume, și chiar și carnea. Puteți mura castraveți, morcovi, conopidă, sfeclă, varză și multe altele.
Tot ce trebuie să faci este să torni oțet fierbinte, sărat și apă, să le lași să se răcească, să le acoperi și să le lași la înmuiat câteva zile în frigider.
Murăturile făcute în casă sunt adesea numite murături rapide sau murături de frigider.
Dacă nu sunteți sensibil la sare, nu aveți tensiune arterială ridicată sau dacă puteți face murături singuri, vă puteți bucura de beneficiile pentru sănătate și de crocantul sărat al unei delicioase murături cu mărar.
Murături asortate, rețetă pas cu pas
Vlăduţ, bucătarul de la Neatza cu Răzvan și Dani, ne învață cum se pun murăturile asortate.
Ingrediente:
- gogonele verzi
- gogonele ușor pârguite
- castraveciori
- morcovi
- rădăcină de țelină
- frunze de țelină
- conopidă
- varză albă
- varză roșie
- hrean
- usturoi românesc
- ardei iute
- boabe de muștar
- boabe de piper
- boabe de coriandru
- apă
- 1 lingură de sare grunjoasă la 1 l apă
Mod de preparare:
Se aleg legumele cele mai sănătoase și mai proaspete pentru rețeta de murături asortate.
Varza se feliază grosier, conopida se desface în buchețele, țelina se curăță și se taie în felii groase, usturoiul se curăță, iar hreanul se curăță și se taie în fâșii.
Gogonelele și castraveții rămân întregi.
Se aleg borcane mari în care să încapă mai multe bucăți din fiecare categorie de legume. Pe fundul borcanelor se așază frunze de țelină, fâșii de hrean și boabe de muștar, cam 1 plic la borcanul de 15 l.
Se îndeasă apoi legumele, se mai strecoară printre ele fâșii de hrean, frunze de țelină, căței de usturoi și câte 1 ardei iute, roșu.
Cantitățile de legume pentru rețeta de murături asortate nu se măsoară, important este să nu se pună foarte multă varză roșie pentru a nu influența prea mult lichidul, predominante să fie exact legumele care ne plac murate, dar totuși punem și din celelalte pentru a se împrumuta aromele.
Se fierbe apa cu sarea și se lasă la răcit.
Vom aprecia din ochi o cantitate de apă, pentru că dacă încercăm să o măsurăm punând apă în borcane și apoi scurgând-o, nu vom mai avea semințele de muștar la baza borcanului, care vor migra spre ieșire. Acestea au un important rol în conservarea legumelor.
Se pune apa sărată și bine răcită peste legume și se lasă borcanul descoperit timp de o săptămână, abia apoi se va închide cu capacul din dotare și se va trece în cămară. Pe parcursul săptămânii, borcanul se mai agită prin rotire.
Cele mai bune sunt murăturile asortate, în saramură, mai ales iarna cu o fasole cu ciolan, dar și alături de friptură și orice garnitură, potrivit lui Vlăduț.
-
Progresul împotriva bolilor cronice se prăbușește15.09.2025, 15:47
-
Fumatul crește riscul tuturor subtipurilor de diabet de tip 215.09.2025, 14:42
-
-
Trucul banal care scade rapid hipertensiunea arterială15.09.2025, 13:20
-
Cum să faci prăjituri fără zahăr dar la fel de delicioase. Trucul pe care puțini îl știu
Cel mai bun tratament pentru constipație. Dr. Marius Sava: Trece repede prin intestin
Acesta este cel mai bun tratament pentru constipație. E atât de simplu și totuși mulți oameni nu îl știu sau nu țin cont de el.
De ce trăiesc mai mult călugării și pustnicii. Ce fac diferit față de noi. Adevărul te va surprinde
Carnea roșie slabă curăță intestinul și inima. Cum o consumi corect
Alimentul banal care șterge ridurile. E elixirul anti-ageing și reface structurile pielii
Vrei o piele luminoasă, elastică și cu mai puține riduri? Începe cu farfuria! Alimentele care reduc ridurile.
Fibrele alimentare: cheia prevenției cancerului. Descoperirea care schimbă regulile nutriției
Cel mai simplu sirop naturist pentru imunitate. 3 ingrediente din bucătăria ta
Matcha Latte: băutura verde care a cucerit generația tânără. Cum te ajută să slăbești. Așa se prepară corect
De ce această băutură japoneză a cucerit generația tânără. Iată cum o poți prepara corect și ce beneficii are pentru sănătate.
Cel mai bun aliment pentru balonare. Este mai puternic decât ananasul
Deși mulți spun că ananasul este un bun aliment anti-balonare, nu este cel mai puternic aliment cu acest efect magic.
Îndulcitorii artificiali fac mai mult rău decât o prăjitură întreagă. Cea mai sigură variantă pentru un dulce "nevinovat"
8 băuturi care înlocuiesc ciocolata caldă plină de zahăr. Rețeta de care te vei îndrăgosti
Ce ascunde ciocolata caldă pe care o bei? Zahăr, calorii și... mult mai mult decât crezi. Rețete simple, delicioase și sănătoase.
De ce te doare capul după ce bei un pahar de vin. Ce ascunde vinul roșu și de ar putea fi periculos
Uită de cafea! Aceste 5 băuturi îți vor da mai multă energie, fără efecte secundare
Brioșa, vedeta Jocurilor Olimpice 2024. Rețeta a fost dezvăluită. Ingredientul secret care a topit sportivii: Asta face diferența
Sportivii de la Jocurile Olimpice 2024 au fost înnebuniți după brioșele cu ciocolată din sala de mese. Care e secretul lor.
Ce se întâmplă în corp când mănânci sarmale cu smântână. Adevărul ascuns al acestei combinații. De ce să nu o mai faci
Băutura care curăță organele. E minune pentru ficat și digestie. Un pahar e sănătate pură
Cum să ții țânțarii la distanță. Trucuri care sigur funcționează
Cele 4 trucuri care țin țânțarii departe de tine și de casa ta.
Ai peste 40 de ani? Iată de ce trebuie să bei apă cu castravete în fiecare dimineață
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă. Remediul banal pe care nu l-ai știut până acum
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă: un truc simplu pentru sănătatea gâtului.
Ce sunt striațiile albe de pe pieptul de pui. Cum alegi carnea de calitate
Lămâie în lapte: secretul pe care mulți îl țin ascuns. De ce să pui lămâie în lapte
Lămâie în lapte - de ce să pui lămâie în lapte. Beneficii surprinzătoare și cum să folosești această combinație.
Cel mai puternic medicament pentru creier. E natural! Creierul tău ruginește fără el
Cum să reduci riscul de accident vascular cerebral cu o simplă schimbare în dietă, recomandată de un expert în nutriție
Așa reduci riscul de AVC. Un expert indică schimbarea alimentară simplă care poate face diferența.