7 motive pentru care să mănânci rahat. Deliciul turcesc, alimentul magnific pentru gât, rinichi, stres și furuncul

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
7 motive pentru ca să mănânci rahat - Foto: Freepick @8photo
7 motive pentru ca să mănânci rahat - Foto: Freepick @8photo

Ce beneficii uimitoare are rahatul asupra sănătății. Ce se întâmplă când îl consumi, fie gol, fie în cozonac sau alte preparate.

Un produs important al bucătăriei regale otomane, rahatul turcesc datează de secole. 

La început, deliciul turcesc a fost numit "calmant pentru gât". 

Pe lângă faptul că a fost cunoscut în Anatolia încă din secolul al XV-lea, a devenit popular în Imperiul Otoman în secolul al XVII-lea. A început să fie cunoscut în Europa în secolul al XVIII-lea, cu ajutorul unui călător englez, care l-a numit "deliciu turcesc". 

Haci Bekir Efendi, care a fost unul dintre primii producători de delicii turcești, a venit la Istanbul din Kastamonu în 1777 și a început să producă delicii și dulciuri turcești într-un mic magazin pe care îl deschisese în Bahcekapi. Haci Bekir și succesorii săi au produs cu succes delicii turcești timp de 200 de ani, iar sultanul din acea perioadă l-a recompensat cu insigna Ali Osmani și a fost principalul cofetar al curții otomane. 

Anterior, producția și gustul deliciilor turcești, care se făceau cu o combinație de miere sau melasă și făină, s-au schimbat odată cu o nouă rețetă care folosea zahăr rafinat, cunoscut sub numele de "con de zahăr" în secolul al XVII-lea, și amidon, descoperit recent.

Una dintre delicatesele tradiționale ale bucătăriei turcești, rahatul turcesc este o dulceață consumată aproape peste tot, alături de cafelele turcești, la sărbătorile religioase, ocazii speciale și ceremonii religioase, și reprezintă o caracteristică importantă a culturii. 

În plus, se știe că este foarte benefic pentru sănătate datorită valorilor sale nutritive. 

Iată care sunt cele 7 beneficii pentru sănătate. Pentru ce boli este indicat

 

Valoarea nutritivă a rahatului turcesc se schimbă în funcție de tipul său și de ingrediente folosite. 

Valoarea nutritivă a deliciului turcesc original ar trebui să fie următoarea: 

100 de grame de rahat turcesc conține

- 0,23 grame de proteine,

- 0,19 grame de grăsimi,

- 89,25 grame de carbohidrați,

- -19 miligrame de potasiu,

- 5 miligrame de potasiu

- 5 miligrame de potasiu, calciu

- 1 miligram de fier.

Rahatul turcesc se dizolvă ușor în gură și fascinează pe toată lumea cu gustul său. 

De altfel, rahatul turcesc are o mulțime de beneficii:

1. Este o sursă de energie.

Atunci când este consumat, rahatul turcesc se transformă rapid într-o doză de energie, datorită valorilor sale nutritive menționate mai sus.

2. Este bun pentru persoanele cu afecțiuni renale și este recomandat să le consume pe cele cu arome de cacao sau vanilie.

3. Ajută la eliminarea toxinelor care se acumulează în organism din cauza excesului de consumului de alimente proteice și este bun pentru rinichi.

4. Este cunoscut ca fiind folosit în unele părți din Anatolia pentru a vindeca rănile.

5. Deliciul turcesc cu șofran, care include și fistic și citrice, reduce aciditatea gastrică.

6. Deliciul turcesc acoperit cu nucă de cocos și cu alune reduce problemele cu pielea.

7. Rahatul turcesc de consistență tare conține regulatori de aciditate care ajută la ameliorarea stresului, potrivit Alibabagida.

Ei bine, în ciuda acestor efecte, rahatul turcesc trebuie consumat cu moderație, pentru că în cantitate mai mare, duce la probleme de digerare, iar, carbohidrații care sunt indigesti și nu sunt folosiți ca energie sunt depozitați ca grăsime la nivelul ficatului. Acest lucru determină creșterea în greutate suplimentară. 

În timp ce alimentele care conțin proteine sunt arse în organism și ajută la formarea mușchilor, în momentul în care proteinele sunt transformate în energie, substanțe precum creatinina, ureea și acidul uric se acumulează în organism ca deșeuri. 

Aceste materii cresc funcțiile ficatului și rinichilor în valoarea sângelui. În cazul în care aceste deșeuri sunt acumulate în sânge, este un indicator că ficatul și rinichii au probleme în a face funcții. 

De aceea, se spune că rahatul turcesc este un aliment magnific pentru bolnavii de rinichi. 

Rahatul turcesc cu vanilie și cacao ajută la eliminarea acestor deșeuri din organism, fără a câștiga calorii. 

În plus, este folosit pentru vindecarea rănilor și a furunculelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel