7.500 doze de anticorpi monoclonali au ajuns în 147 spitale. Care sunt criterii eligibilitate

Angela Sabău |
Data publicării:
COVID-19, tratament      Foto: pexels.com
COVID-19, tratament Foto: pexels.com

Ministerul Sănătății a repartizat astăzi, 2 noiembrie 2021, un număr de 7 500 de doze de anticorpi monoclonali în 147 de spitale care tratează pacienți infectați cu SARS-COV-2.

Medicamentele au fost achiziționate în baza Acordului –Cadru SANTE/2020/ C3/091 încheiat între Comisia Europeană și firma producătoarea, iar fondurile au fost alocate în luna septembrie a acestui an din Rezerva bugetului de stat.

Ministrului interimar al Sănătății, Cseke Attila, a solicitat Comisiei de specialitate de boli infecțioase să realizeze o Informare către profesioniștii din sistemul sanitar privind modul de administrare al acestor medicamente. Informarea a fost transmisă de către Ministerul Sănătății în toare unitățile sanitare cărora le–a fost distribuit produsul. Mai mult, președintele Comisiei de boli infecțioase a Ministerului Sănătății, dr. Virgil Musta a susținut săptămâna trecută o videoconferință cu medicii care administrează medicamentul în cadrul căreia a explicat modul de administrare și a răspuns la întrebări.

“Anticorpii monoclonali sunt medicamente inovatoare care se administrează în formele ușoare și medii de boală. Corect utilizate, aceste medicamente previn cu succes trecerea la stadii severe. Reprezintă o șansă pentru noi să mai atenuăm internările în secțiile de terapie intensivă. Din această cauză am solicitat conducerii Comisiei de speialitate și reprezentanților MS implicare maximă în valorificarea lor. Fac apel și la medicii de familie care au un rol important în catagrafierea și îndrumarea viitorilor beneficiari ai acestor terapii”, a spus Cseke Attila, ministrul Sănătății.

În România, conform protocolului de tratament al infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, utilizarea anticopilor monoclonali- soluție perfuzabilă se administrează pacienților cu forme ușoare și medii de boală, care nu necesită administrare de oxigen și care au factori de risc semnificativi pentru evoluția severă a COVID-19, de preferat în primele 3-5 zile de la debutul simptomelor. Eficiența anticorpilor monoclonali depinde de administrarea cat mai precoce după debutul bolii, nu mai târziu de primele 7 zile.

CRITERII DE ELIGIBILITATE– criterii cumulative: 1,2,3 si cel puțin unul din factorii de risc:

Semnarea Consimțământului Informat

Forme usoare SO2>93% fara supliment de oxigen

Administrarea Ac Monoclonali <7 zile de la debutul simptomatologiei

Factori de risc pentru evoluție severă: ( se prioritizează persoane cu mai mulți factori de risc)

vârsta>65 ani

BMI>30kg/m2

B.cardiovasculare severe, insuficiență cardiacă NYHA 4, Infarct micoardic recent Cardiopatia ischemică severă

B.P.C.O.

Diabet Zaharat tip 1

Terapie imunosupresoare- terapii biologice

Pacienți cu transplant de organe sau maduvă

Pacienți cu neoplazii sau hemopatii în terapie

SIDA

În procesul de îndrumare al pacienților pentru administrarea anticorpilor monoclonali un rol important îl are medicul de familie.

Conform recomandărilor Comisiei de boli infecțioase, odată intrate în farmacia spitalului, medicamentele pot fi eliberate pacienților, după o prealabilă evaluare clinico-biologică care poate fi realizată fie în spital, fie în cabinetele medicilor de familie care, mai apoi, îndrumă pacienții penru administrare în spital.

Administrarea medicamentelor se va face în 3 locații:

Prin spitalizare de zi

La camera de garda

În Unitățile de Primiri Urgențe

Recomandări ale Comisiei de boli infecțioase pentru realizarea eficientă a procesului de administrare:

1.Organizarea la nivelul spitalelor desemnate a procesului de administrare a anticorpilor monoclonali.

2.Înștiințarea medicilor de familie prin toate canalele posibile, despre criteriile pacienților eligibili și fluxul pacientului cu infecție SARS-Cov-2 care îndeplinește criterile de administrare.

3.Catagrafierea persoanelor care se califică, de către medicii de familie, conform criteriului de patologii cronice

4.Anunțarea pacienților eligibili, conform catagrafierii realizate de către medicii de familie, în legătură cu posibilitatea și condițiile de a beneficia de acest tratament, ca terapie, în situația îmbolnăvirii și testării în primele 5 zile de la primul simptom.

5.Trimiterea pacientului calificat pentru evaluare la spitalul desemnat (sau la unul dintre spitalele desemnate) pentru administrarea anticorpilor monoclonali.

Anticorpi monoclonali

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2023 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1