9 SIMPTOME date de cancerul pulmonar pe care ar trebui să le cunoască inclusiv nefumătorii

Dana Lascu |
Data publicării:
Plămâni. Foto: Pexels
Plămâni. Foto: Pexels

În timp ce o tuse copleșitoare este un semn revelator, sunt simptome date de cancerul pulmonar care pot fi mai subtile decât crezi. Iată 9 simptome pe care nu trebuie să le ignori:

Cancerul pulmonar - o boală în care celulele anormale se aglomerează pentru a forma o tumoare care începe în plămâni - este cel mai frecvent cancer la nivel mondial și este în continuare cel mai mare ucigaș de cancer atât pentru bărbați, cât și pentru femei, chiar depășind cancerul de sân la femei. Asta înseamnă că până la 20% dintre persoanele care mor din cauza cancerului pulmonar nici măcar nu au fumat deloc, potrivit American Lung Association.

De aceea, este atât de important să înțelegem și să putem identifica simptomele cancerului pulmonar. Adesea, oamenii nu se gândesc că ar putea face acest tip de cancer dacă nu sunt fumători - și până când apar semnele revelatoare ale cancerului pulmonar, cum ar fi durerea toracică și o tuse copleșitoare, cancerul s-a răspândit probabil și este mai greu sau, din nefericire, chiar imposibil de tratat.

Deși există numeroase motive mai puțin sinistre pentru ca următoarele simptome să apară, discutați-le cu medicul dumneavoastră - mai ales dacă observați că ele persistă. Iată  nouă simptome ale cancerului pulmonar ar trebui să le știe toată lumea: 

O tuse persistentă

O tuse care se înrăutățește și se intensifică în timp este un semnal major de alarmă. Majoritatea persoanelor cu cancer pulmonar au tuse, ocazional cu sânge. Aducerea mucusului gros, de culoare ruginie, poate fi, de asemenea, un semn precoce. Cu toate acestea, o tuse uscată care a persistat mai mult de o lună trebuie, de asemenea, verificată.

Dureri în piept

Durerea cronică în piept este unul dintre cele mai evidente semne ale cancerului pulmonar, mai ales dacă aceasta devine mai intensă atunci când respirați profund, tușiți sau râdeți, spun experții de la Societatea Americană a Cancerului (ACS). Atenție dacă durerea se deplasează spre spate și umeri. Indiferent dacă durerea este persistentă sau ascuțită, discutați cu medicul dumneavoastră.

Infecții cronice

De cele mai multe ori, virușii sau bacteriile sunt de vină pentru infecțiile pulmonare, cum ar fi bronșita și pneumonia. Cu toate acestea, dacă vă îmbolnăviți în mod repetat și fiecare infecție pare să vă ajungă în piept, ar putea fi un semn al cancerului pulmonar, potrivit ACS. Aceste infecții pot fi cauzate de tumoarea în sine sau de un sistem imunitar slăbit, sugerează cercetările.

Pierderea in greutate inexplicabilă

Ați pierdut mai multe kilograme fără a vă schimba dieta sau a vă apuca de antrenamente? Ca și în cazul oricărui cancer, o tumoarea mai avansată poate produce proteine care îi spun corpului să piardă în greutate, spun experții. De aceea este posibil să observați și o scădere a poftei de mâncare.

Durere osoasă

Atunci când cancerul pulmonar s-a răspândit (a dat metastaze) în alte organe din corpul dumneavoastră, este posibil să simțiți o durere adâncă în oasele sau în articulații, spune Jack Jacoub, MD, medic oncolog și director de oncologie toracică la Institutul de cancer Memorial Care din Orange Coast Memorial Medical Center din Fountain Valley, California, pentru prevention.com. Spatele și șoldurile sunt cele unde puteți resimți în mod obișnuite o astfel de durere.

Umflături la gât și față

Dacă o tumoare pulmonară începe să apese pe vena cavă superioară (vena mare care transportă sângele din cap și brațe în inimă), este posibil să observați umflături la nivelul gâtului și al feței, spune dr. Jacoub. Brațele și partea superioară a pieptului pot fi, de asemenea, afectate.

Oboseală copleșitoare

„Este diferită de senzația obișnuită de oboseală”, spune dr. Jacoub. „Te simți atât de obosit încât nu mai poți nici să te urci în pat”, iar odihna multă nu ajută. Până la 80% dintre persoanele cu cancer observă o „oboseală excesivă” ca simptom. Cu toate acestea, mulți factori de sănătate și stil de viață diferiți vă pot face să vă simțiți obosiți tot timpul, deci asigurați-vă că discutați cu medicul dumneavoastră pentru a identifica sursa oboselii.

Slăbiciune musculară

Cancerul pulmonar vă afectează mușchii, precum și organele. Șoldurile sunt, de regulă, printre primele afectate. „S-ar putea să vă fie greu să vă ridicați din scaun”, spune dr. Jacoub. Slăbiciunea în umeri, brațe și picioare este, de asemenea, tipică. Celulele canceroase pulmonare pot produce anumiți hormoni sau pot determina sistemul imunitar să atace părți ale sistemului nervos care vă afectează în mod direct mușchii, ducând la slăbiciune, spun experții ACS.

Niveluri ridicate de calciu

Anumite tipuri de cancer pulmonar produc substanțe asemănătoare hormonilor care dereglează echilibrul mineralelor din corpul dumneavoastră. În unele cazuri, spune dr. McKenna, excesul de calciu se eliberează în sânge. Deși este posibil să nu vă dați seama că nivelurile dvs. sunt foarte mari până când medicul nu vă solicită un test de laborator, ar trebui să țineți cont de simptomele excesului de calciu: urinare frecventă, sete excesivă, constipație, greață, dureri de burtă și amețeli.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel