Acad. prof. dr. Dan Mircea Enescu despre chirurgia plastică pediatrică: ,,Facem o chirurgie a viitorului”

Acad.prof.dr. Dan Mircea Enescu, medic chirurg plastician pediatru, invitat la Academia de Sănătate
Acad.prof.dr. Dan Mircea Enescu, medic chirurg plastician pediatru, invitat la Academia de Sănătate

Primul chirurg plastician de copii din România, acad. prof. dr. Dan Mircea Enescu, Doctor în Știinte Medicale, medic primar Chirurgie Plastică - Microchirurgie Reconstructivă a abordat subiectul chirurgiei plastice pediatrice în cadrul emisiunii Academia de Sănătate de la DC MEDICAL, moderată de acad.prof.dr. Irinel Popescu, subliniind că medicii din această specialitate atunci când operează se gândesc la rezultatul lor ca

Chirurgul plastician a spus că specialiștii în acest domeniu nu se pot bucura la sfârșitul intervenției chirurgicale, ci trebuie să aștepte ani buni, uneori chiar și 18 până să vadă rezultatul muncii lor.

,,Rezultatul nostru este foarte complex pentru că lucrăm cu copilul, care își schimbă dimensiunile, profilul și trăsăturile la fiecare grupă de vârstă, aș putea să zic în fiecare lună, poate chiar în fiecare zi. Așa că noi zicem că facem o chirurgie a viitorului. În clipa în care ne apucăm să reconstruim ceva o facem mai repede pentru că știm că în timpul acesta se dezvoltă sistemul nervos și trebuie să ne adaptăm la fiecare modificare în parte, iar rezultaul nostru trebuie să fie cât mai bun pentru copilul respectiv. Întotdeauna când lucrăm cu un copil, automat ne gîndim la rezultatul final care va fi peste 18 ani. Noi nu ne putem bucura la sfârșitul intervenției chirurgicale. Ea poate să fie un succes, dar este un succes de o secundă, noi trebuie să facem în așa fel încât să știm precis în protocolul pe care-l folosim că este unul câștigător și că la 18 ani rezultatul va fi bun. Practic noi trebuie să așteptăm o grămadă de vreme în funcție de momentul în care intervenim ca să știm dacă într-adevăr am făcut o intervenție bună sau nu”, a precizat prof.dr. Dan Mircea Enescu, vicepreședintele Academiei de Științe Medicale din România.

Potrivit chirurgului plastician, președinte al Societății de Arsuri a Asociației Chirurgilor Plasticieni din România, în primii ani de carieră medicii din această specialitate își doresc să facă performanță și să facă cele mai complicate proceduri. Cu trecerea timpului însă, medicii capătă experiență și vor certitudinea unor rezultate foarte bune în urma operațiilor pe care le fac.

,,Ai impresia că ai realizat ceva extraordinar pentru că ai făcut o translație de haluce pe post de police, o procedură complexă, dar după aceea îți dai seama că de fapt ai făcut un deget atât de mare încât el nu poate să fie folosit, nu poate să facă pensă, nu poate să-și folosească mâna. Siguranța nu poți s-o ai niciodată, e vorba doar de acea experiență care să-ți dea o anumită certitudine că rezultatul tău va fi în viitor unul foarte bun”, a precizat academicianul.

În opinia reputatului medic, chirurgia plastică pediatrică a căpătat din punct de vedere conceptual mai multă filozofie.

,,Toate procedurile par la fel. Avem un bagaj de cunoștințe pe care îl acumulăm din timpul specialității și-l aprofundăm în clipa în care devenim specialiști. Fiecare din acestea pot fi folosite singure, împreună, combinate sau într-o anumită secvențialitate, care trebuie să dea un rezultat. Ce ne dorim noi este ca acești copii care au arsuri, care au tot felul de malformații de la despicătura de buză până la malformații de mână, prin intervenții cât mai puține, în clipa când vor deveni adulți să fie cât mai aproape de rezultatul lor normal, să se comporte și integreze social ca toți ceilalți, ba poate ceva mai bine”,a spus în exclusivitate pentru DC Medical medicul Enescu.

Chirurgul plastician de la Spitalul Grigore Alexandrescu a mărturisit că își dorește că pacienții săi să devină adulți zdraveni, ceva mai ambițioși decât ceilalți și cu performanțe mai mari.

,,Dacă cu arsură 80% își revine și poate să funcționeze, să meargă la școală și se transformă într-un adult, acesta trebuie să fie un adult mai performant ca unul normal pentru că a primit un bonus. I s-a mai dat o viață, i s-a mai dat o posibilitate de-a face ceva deosebit”, a subliniat profesorul Enescu.

 Întreg interviul video îl puteți urmări aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel