Aftele bucale, cauze și tratament. Medic: Persoana se simte atacată printr-o remarcă negativă sau critică, ce îi provoacă o suferinţă superficială, dar vie, deranjantă

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Aftele bucale - FOTO: Freepick@Aleesandro Grandini
Aftele bucale - FOTO: Freepick@Aleesandro Grandini

Aftele bucale sunt mici formațiuni dureroase, de culoare albă, înconjurate de o zonă roșiatică. 

Aftele bucale denumite și stomatite aftoase pot fi cauzate de mai multe afecțiuni. Medicul stomatolog Cristina Obreja a explicat pe blogul său care este cauza emoțională a afltelor bucale.

”Aftele bucale sunt leziuni ulcerative care pot apărea pe mucoasa cavității bucale, pe gingie, limba, interiorul obrazului său limbii, chiar şi pe cerul gurii. Cauză medicală nu poate fi specificată, este mai mult presupusa. Iar tratamentul… cu sau fără el afta se vindeca în aproximativ 7-10 zile (doar mai atenuează simptomatologia)”, explică medicul Cristina Obreja.

Vezi și: Tom Cruise, dietă. Cum gătește mâncarea ca să nu facă inflamații cronice și să nu îmbătrânească. Alimentele ce-l mențin în formă, la 60 de ani

Ce sunt aftele bucale

Acestea apar pe mucoasa cavității bucale (la baza gingiilor, pe cerul gurii, pe limbă și pe suprafața internă a obrajilor sau a buzelor) sau la marginea limbii (uneori, ele pot apărea și în zona faringelui), iar evoluția lor poate duce la ulcerare.

”Aftele bucale sunt mici eroziuni dureroase, de culoare albă sau alb-gălbuie, ce apar pe mucoasa bucală (gingie, pe cerul gurii, pe interiorul obrazului său buzelor, pe lateralul limbii). Având iniţial forma unor vezicule, ele se ulcerează, creând un disconfort important persoanei, mai ales dacă acestea apar în număr mare, precum în stomatita aftoasă.

În medicină clasică, nu se cunoaşte cauza lor reală, ci doar se speculează origini bacteriene, virale, sau un sistem imunitar slăbit. De obicei, afta se vindeca după 7-10 zile, cu sau fără tratament, însă de cele mai multe ori reapare la un anumit interval de timp. Tratamentele clasice vizează în special ameliorarea simptomelor- usturime, durere, disconfort”, mai explică medicul.

Vezi și: Care sunt beneficiile unei diete bogate în proteine și ce legătură au acestea cu masa musculară

Afltele bucale și dezechilibrele emoționale

Medicul mai notează că există o legătură între apariția aftelor bucale și dezechilibrele emoționale cu care se confruntă o persoană. 

”În cazul aftelor, persoana se simte atacată printr-o remarcă negativă sau critică, ce îi provoacă o suferinţă superficială, dar vie, deranjantă. Persoana însă nu reacţionează în faţă atacului critic, îşi reprimă dorinţa de a răspunde. În funcţie de partea cavităţii bucale unde apare, arata dacă atacul critic a venit din partea unei femei (chiar mama) - pe partea stângă, sau a unui bărbat (chiar tatăl) - pe partea dreaptă. 

Afta pe gingie- persoana se simte destabilizata, se creează o breşă în sistemul său de credinţe. Teama se îmbină cu furia. În funcţie de dintele în dreptul căreia a apărut afta, putem afla în ce arie a personalităţii s-a produs atacul. De exemplu, dacă afta a apărut pe gingie în dreptul unui incisiv central superior, care este dintele strălucirii proprii, înseamnă că persoanei i-a fost atacat amorul propriu, imaginea de sine.

Afta pe interiorul obrazului- persoana se simte ridiculizată, nerespectata. Există posibilitatea să fi fost constrânsă la un contact pe care nu şi-l dorea (în partea superioară a obrazului- contact social, în partea inferioara-contact intim). 

Afta pe buza inferioară - persoana este lezată în relaţia intimă. Încercările acesteia de a se apropia fizic, afectiv, sexual sunt respinse.

Afta pe buza superioară - persoana este lezată în relaţiile sale sociale. Tentativele sale de a se face plăcută eşuează.

Afta pe limbă - persoană are regrete că nu a spus cuvintele potrivite la momentul potrivit, sau că nu a vorbit în apărarea sa atunci când a fost cazul.

Afta pe cerul gurii - persoana se simte lezata deoarece considera că a fost tratată într-o manieră nedreaptă.

Afta pe planşeul bucal - persoana se simte lezata în propria pudoare, sensibilitate, delicateţe. Atacul vine de la un apropiat, partener sau prieten, şi este resimţit în inimă”, mai notează medicul. 

Vezi și: Testul banal și ieftin pentru diagnosticarea cancerului de prostată. Medic: Nu mai este o boală din care se moare

Tratament

În multe cazuri, aftele bucale se vor vindeca fără tratament. Rănile de la leziuni minore vor fi de obicei clare în decurs de 1-2 săptămâni.

Posibile tratamente sunt:

- gargară cu apă sărată

- excluderea alimentelor calde sau picante din dietă

- abținerea de la utilizarea produselor din tutun

- evitarea alcoolului

- evitarea consumului de citrice sau alimente sărate, deoarece acestea pot provoca răni la înțepătură

- utilizarea apei de gură

- luând antialgice orale

- aplicarea bicarbonatului de sodiu și a apei la durere, notează Medical News Today.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel