Care sunt beneficiile unei diete bogate în proteine și ce legătură au acestea cu masa musculară

Proteinele sunt o componentă esențială a unei diete sănătoase, inclusiv pentru cei care urmează cure de slăbire.
Consumul variat de alimente nutritive este esențial pentru o dietă echilibrată. Astfel, alimentația poate avea un impact important atât asupra sănătății, cât și asupra menținerii unei greutăți sănătoase, iar esențiale par să fie proteinele, potrivit unui studiu, notează Medical News Today.
Un studiu recent publicat în revista Obesity a constatat că creșterea proteinelor în dietă poate fi utilă pentru persoanele implicate în programe de slăbire. Mai exact, aceasta poate avea un impact asupra alegerilor alimentare și poate reduce pierderea de masă corporală slabă.
Proteinele și masa corporală slabă
Proteinele sunt substanțe nutritive care permit organismului uman să funcționeze în mod corespunzător. Proteinele ajută organismul să își mențină structura și controlează funcțiile din organism și din celulele sale. Oamenii pot obține proteine din diverse surse, inclusiv din carne, lactate, unele legume și cereale.
O provocare pentru persoanele care se străduiesc să piardă în greutate este menținerea masei corporale slabe în timp ce scapă de excesul de grăsime. Masa corporală slabă (MCS) are de-a face cu masa corpului care nu este alcătuită din țesut adipos sau grăsime corporală. O parte din această cantitate este formată din mușchi, sau din masa musculară.
Dr. Anastasia Kalea de la University College London Division of Medicine, care nu a fost implicată în studiu, a explicat că ”în timp ce mai multe intervenții privind dieta, stilul de viață, comportamentul, intervențiile farmacologice sau combinațiile de pierdere în greutate sunt promițătoare, acestea se confruntă adesea cu provocarea pierderii masei corporale slabe, care are multiple implicații negative asupra sănătății.
Afectează calitatea vieții și capacitatea de a desfășura activitățile de zi cu zi, are efecte asupra funcției neuromusculare, emoțiilor și stărilor psihologice și afectează, de asemenea, durabilitatea pierderii în greutate, deoarece este legată de declinul metabolic”, potrivit sursei menționate anterior.
De altfel, cercetătorii încă lucrează pentru a înțelege cum influențează aportul de proteine asupra masei musculare slabe și cum să implementeze cel mai bine proteinele în dietele de slăbire.
Beneficiile aportului crescut de proteine
În acest studiu, cercetătorii au încercat să examineze modul în care ”modificarea aportului de proteine auto-selectat în timpul restricției calorice (RC) modifică calitatea dietei și masa corporală slabă (MCS)”.
Astfel, studiul a utilizat date grupate din mai multe studii și a inclus participanți care au îndeplinit criterii de eligibilitate specifice. Cercetătorii au evaluat 207 adulți înainte și pe parcursul a șase luni de diete care au restricționat aportul caloric.
Toți participanții erau fie supraponderali, fie obezi. Toți participanții au trecut printr-o intervenție de pierdere în greutate care a durat între 6 și 12 luni.
Cercetătorii au evaluat atât compoziția corporală prin absorbțiometrie cu raze X cu dublă energie, cât și aportul alimentar. Ei au analizat, de asemenea, componente precum sursele de proteine și calitatea dietei. Pe baza datelor privind aportul, ei au împărțit participanții în două grupuri: cu un aport mai mic și cu un aport mai mare de proteine.
De asemenea, au constatat că valoarea pierderii în greutate a fost similară pentru ambele grupuri. Cu toate acestea, în rândul grupului cu un aport ridicat de proteine, s-a înregistrat o pierdere mai mică de masă corporală slabă.
Mai mult, participanții din grupul cu aport ridicat de proteine au făcut alegeri alimentare mai sănătoase, cum ar fi un aport crescut de legume verzi și scăderea consumului de cereale rafinate și zahăr adăugat.
Alimente de bază, pe lista celor 5 de NU din alimentație. Nutriționist: Ușor de ținut minte
Ceea ce ne place nu înseamnă că este și sănătos pentru organismul nostru. Nutriționistul Cristian Mărgărit a explicat lista ”celor 5 de NU” din alimentația noastră, subliniind că pot fi și doar 3, care de altfel sunt chiar din rândul alimentelor de bază ale românilor.
”Pot fi și trei: zahăr, făină și ulei. Ușor de ținut minte. Mai adăugăm și mezeluri, putem adăuga și soia printre aceștia, și în general, ca un bonus, aditivii alimentari, mai ales că unii dintre ei ne fac rău”, a explicat nutriționistul în emisiunea ”Vorbește lumea” de la PRO TV.
Acesta a subliniat că deși italienii sunt mari consumatori de făinoase, ele sunt produse dintr-un grâu dur, mai mult, sunt consumate în cantități mici, având și altele pe lângă paste, fie salate, fie fructe de mare, deci mai puține calorii în total.
Făina albă înseamnă, de fapt, calorii goale. Nu are alți nutrienți, foarte puține proteine, foarte puține vitamine.
”Nu o felie de pâine sau un pic de paste de calitate ne omoară sau ne strică sănătatea, dar ne ducem spre o altă sursă de carbohidrați, mai bogați. Încercăm și un orez cu legume, un cartof copt, încercăm să diversificăm puțin, pentru că în alimentația românilor este acea pâine albă, obișnuită, aceasta este de fapt problema”, a mai spus nutriționistul, adăugând că în România, pe scară largă, pâinea albă se consumă de câțiva zeci de ani, deoarece înainte oamenii nu-și permiteau acest lux. Citește mai departe AICI.
Vezi și: Ciupercile, beneficii pentru sănătate. Conținut ridicat de vitamine
-
Cum se transmite HIV?17.09.2025, 18:19
-
-
Palatul Victoria, iluminat în verde pentru bolile mitocondriale17.09.2025, 14:38
-
Infecția urinară comună poate semnala riscul de cancer urogenital17.09.2025, 13:50
-
Ai voce în cap când citești? Descoperirea șocantă făcută de neurologi17.09.2025, 12:26
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Cum scap de pofta de dulce
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!