Pierderea masei musculare, SARCOPENIA, afectează milioane de persoane. Medic: Poți îmbătrâni cu încredere și putere

Monika Baciu |
Data publicării:
Pierderea masei musculare – FOTO: Pexels@Lina Kivaka
Pierderea masei musculare – FOTO: Pexels@Lina Kivaka

Pierderea masei musculare poate fi prevenită prin exerciții fizice, alimentație sănătoasă și vitamine.

Pierderea masei musculare este legată și de procesul de îmbătrânire. Potrivit specialiștilor este normal să pierzi o anumită masă musculară pe măsură ce îmbătrânești. Cu toate acestea, sarcopenia descrie pierderea musculară severă care se abate de la normă.

Milioane de bătrâni sunt afectați de sarcopenie

Sarcopenia  afectează mersul, echilibrul și capacitatea generală de a îndeplini sarcinile zilnice. Pentru o lungă perioadă de timp, cercetătorii au crezut că această deteriorare a fost inevitabilă, notează Healthline.

Medicii susțin că sarcopenia poate fi ținută sub control. Medicul nutriționist Flavia Lazaroni explică cum se poate îmbina alimentația cu exercițiile pentru a preveni sarcopenia.

”Sarcopenia afectează multe milioane de bătrâni în fiecare an, dar nu trebuie să devii unul dintre ei. Combătând-o cu o dietă bună, exerciții fizice și obiceiuri de stil de viață, poți îmbătrâni cu încredere și putere. În special, exercițiile de rezistență s-au dovedit a fi eficiente în încetinirea pierderii musculare cauzate de vârstă.

Antrenamentele de rezistență pun stres pe mușchii tăi; corpul tău răspunde spunând acelor mușchi să devină mai mari și mai puternici, ceea ce, desigur, este exact opusul a ceea ce face sarcopenia.

De aceea, antrenamentul de rezistență este una dintre cele mai bune modalități de a contracara pierderea musculară legată de vârstă”, arată medicul pe pagina sa de Facebook.

Vezi și: Ochii uscați și problemele pe care le ascund: Asociere semnificativă cu anxietatea și depresia

Mersul pe jos menține organismul sănătos

O cauză comună a sarcopeniei este scăderea activității fizice pe parcursul zilei, mai notează Healthline. Cu toate acestea, deși mai puțin frecvente, unele persoane cu un stil de viață activ pot fi, de asemenea, diagnosticate cu sarcopenie. Acest lucru sugerează că ar putea exista și alte motive pentru dezvoltarea bolii.

”Mersul pe jos este absolut cea mai subestimată formă de mișcare vreodată. Mersul pe jos este o activitate gratuită și simplă pe care o poate face oricine, iar studiile au arătat că oamenii care merg regulat au mai puține șanse de a dezvolta sarcopenie – ca să nu mai vorbim că au o calitate generală a vieții mai bună”, mai notează medicul nutriționist.

Vezi și: Yes Man, "boala" de a spune NU. Problemele care duc la acest comportament și cum vă dăunează asta

Alimentația necorespunzătoare poate provoca pierderea greutății

Consumul insuficient de proteine și alimente bogate în calorii poate duce la pierderea masei muscular.

”Proteina este elementul de construcție al țesutului muscular și, dacă pierzi masă musculară, asta poate indica că nu primești suficiente proteine în dieta ta.

Desigur, consumul de carne crescută organic și este modalitatea evidentă de a crește consumul de proteine, dar există și o mulțime de alte alimente bogate în proteine: nuci, semințe, fasole, ouă și tofu, doar pentru a numi câteva.

Antioxidanții ajută la reducerea numărului de radicali liberi din organism, ceea ce reduce inflamația și previne stresul oxidativ, ambele putând scădea șansele de a dezvolta sarcopenie.

Asigură-te că mănânci o mulțime de alimente bogate în antioxidanți și în special carotenoide (cum ar fi spanacul, morcovii și ardeiul gras) și flavonoide (murele, varza kale și citricele, de exemplu)”, mai notează medicul.

Vezi și: Ce fructe să mănânci pentru a-ți proteja creierul și pentru a scăpa de AVC

Vitaminele, esențiale pentru o viață sănătoasă

Deficitul de vitamina D a fost asociat cu o creșterea a riscului pentru o serie de afecțiuni, inclusiv diabetul de tip 2. Astfel, persoanele cu diabet sunt mai expuse de a dezvolta sarcopenie, potrivit Healthline.

”Corpul tău are nevoie de vitamina D pentru menținerea densității osoase și pentru absorbția calciului. Dar, de asemenea, joacă un rol metabolic important în sănătatea mușchilor, iar creșterea vitaminei D a fost legată de creșterea masei musculare. Este chiar antiinflamatoare”, mai notează medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel