Testul banal și ieftin pentru diagnosticarea cancerului de prostată. Medic: Nu mai este o boală din care se moare

Sonia Baciu |
Data publicării:
testul banal si ieftin. FOTO Pexels @ Karolina Grabowska
testul banal si ieftin. FOTO Pexels @ Karolina Grabowska

Cancerul de prostată apare la vârste tot mai tinere, astfel că se recomandă testarea începând de la 45 de ani.

Medicul urolog Cristian Iatagan a explicat de ce cancerul de prostată a început să apară la bărbații mai tineri, în contextul în care până în urmă cu ceva vreme acesta era asimilat vârstnicilor. De asemenea, medicul a dat și o veste bună celor care ajung să primească un astfel de diagnostic, dar a și precizat care sunt semnele la care bărbații trebuie să își facă meargă la urolog.

”În toată Europa și în România se vede o tendință de descoperire sau de apariție a cancerelor la vârste mai fragede decât în mod convențional. 

Cu siguranță istoricul familial contează. Cei care au avut în familie rude, bărbați cu cancer de prostată trebuie să înceapă screening-ul și testarea înainte de vârsta de 50 de ani, preferabil 45 de ani”, a explicat medicul Cristian Iatagan la Sfat de Sănătate de la Antena 3.

Testul banal și ieftin ce trebuie făcut măcar o dată pe an

Potrivit medicului, bărbații ar trebui să facă testarea pentru acest tip de cancer chiar înainte de a simți ceva. ”Testarea PSA este o analiză banală de sânge, și care nu costă mult. Începând cu vârsta de 50 de ani, această analiză de sânge ar trebui să se facă cel puțin o dată în cadrul analizelor anuale.

Din fericire, cancerul de prostată este o boală perfect vindecabilă, dacă este diagnosticată în stadii precoce și foarte bine tratabilă, chiar și diagnosticată mai târziu. Însă, neexistând o simptomatologie specifică este bine să ajungem la medicul urolog și să facem screening-ul pentru cancerul de prostată în plină sănătate”, a mai spus medicul.

Mai mult, acesta a afirmat că în cazul în care bărbații simt, din punct de vedere urinal, ceva în neregulă, un urinat mai des sau sau cu dificultate, ori apariția sângelui în urină, este necesară prezentarea la un consult urologic, fără ca problema să însemne cancer de prostată.

Cancerul poate fi prevenit. Care sunt cele 10 porunci

Prevenția cancerului de prostată

”Există niște factori favorizanți. Se pare că obezitate, dieta excesivă în proteină animală, un stil de viață sedentar sunt factori favorizanți pentru așa ceva”, a mai spus medicul.

Totodată, acesta a ținut să sublinieze că în cazul pacienților cu cancer de prostată, aceștia sunt nu doar vindecabili, dar pot duce o viață normală și după intervenție.

”În ziua de astăzi, prostatectomia radicală în cazul cancerului de prostată, adică intervenția chirurgicală, care poate vindeca și pacientul de cancer de prostată este făcută cu o tehnologie care ne permite ca pacientul să ducă o viaţă normală.

Tratamentul cancerului de prostată este individualizat. Din fericire, în România zilelor noastre, pacientul practic are acces la orice tip de de tratament, de la cel chirurgical care se face în România, inclusiv minim invaziv, inclusiv asistat robotic, practic comparativ cu ce se face peste tot în lume.

Din fericire, cancerul de prostată este relativ radiosensibil și sunt unele situații în care radioterapia devine cumva prima linie de tratament pentru acești pacienți. Practic, cancerul de prostată diagnosticat în ziua de azi nu mai este o boală de care pacientul să moară”, a mai explicat medicul.

Studiu pe românii cu scleroza multiplă. "Te-ai gândit ce sentimente am când îți fac injecții, îți pârâie carnea și tu îmi spui să fiu calm?"

Bărbaților le este frică de medicul urolog

Totodată, acesta a afirmat că există și o serie de complicații în cazul pacienților diagnosticați cu cancer de prostată. ”Evoluția naturală a bolii, chiar dacă de cele mai multe ori este lentă, duce în final la o situație locală destul de delicată. Retenţii la urinare, sângerări, blocaje, suferințe renale și sigur ca în orice cancer, în stadiile avansate apar și determinările secundare, metastaze și tot felul de lucruri”, a mai spus medicul.

De altfel, medicul a subliniat că există o reținere mai mare în rândul bărbaților de a se adresa specialiștilor, în această privință, aceasta fiind o tendință care se regăsește și la nivelul Europei de Vest, dar, partenerele de viață, de cele mai multe ori, îi conving sau chiar îi trimit la medic. ”Simplificând, este foarte important să facem acel test, banal și simplu, de sânge”, a concluzionat urologul Cristian Iatagan.

Vezi și: Cele mai frecvente boli de care suferă românii. Fenomen și CIFRE îngrijorătoare în România

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel