Alcoolul îți distruge sistemul digestiv: ce ravagii face în organism

Angela Sabău |
Data publicării:
Alcool
Alcool

Oricât de mult ne place să-l consumăm când sărbătorim ceva, alcoolul poate face ravagii în corp dacă este consumat în exces.

Consumul frecvent sau în exces de alcool poate avea un impact negativ asupra sănătății generale, inclusiv asupra sistemului digestiv.

Pentru a înțelege efectele negative ale alcoolului asupra sistemului digestiv, trebuie să știți cum funcționează. Metabolismul este procesul prin care alimentele pe care le consumăm sunt transformate în energia necesară celulelor corpului nostru pentru a se dezvolta. Fiecare organ din sistemul digestiv joacă un rol important în asigurarea procesului de absorbție a nutrienților. Prea mult alcool în sistem poate întrerupe buna funcționare și poate duce la probleme de sănătate.

Consumul de alcool irită mai întâi esofagul. Rămâne în stomac o perioadă de timp și afectează producția de acid gastric. Acest acid gastric este necesar pentru a distruge bacteriile dăunătoare și pentru a ne digera alimentele. Cu toate acestea, alcoolul inhibă producția de acid gastric, permițând bacteriilor dăunătoare să colonizeze intestinul subțire. De asemenea, afectează mucoasa gastrică (stratul de mucoasă a stomacului, care conține glandele și gropile gastrice), provocând leziuni și inflamații. Acest lucru poate încetini timpul de tranzit gastric al alimentelor și alcoolului, ducând la balonare sau gastrită.

Alimentele nedigerate ajung în intestinul gros și apoi sunt excretate din organism. Alcoolul ajunge în intestinul gros prin sânge, unde poate crește riscul de cancer intestinal. Cantități mici de alcool pot provoca diaree, iar cantități mari pot provoca constipație.

Produsul secundar al metabolismului alcoolului este acetaldehida, care este toxică și provoacă modificări inflamatorii la nivelul ficatului. Crește producția de grăsime în ficat, ceea ce duce la ficatul gras.

Complicațiile consumului excesiv de alcool

Alcoolul rămâne pentru o perioadă scurtă de timp în organism în comparație cu alți nutrienți. Acest factor este influențat și de vârstă, sex, dimensiunea corpului, aportul alimentar, medicamentele și hidratarea.

Alcoolul este mai întâi descompus în acetaldehidă, care este transformată în radicali de acid acetic, cunoscuți și ca radicali acetil. Acetaldehida este de natură cancerigenă. Nu orice alcoolic dezvoltă complicații, compoziția genetică face, de asemenea, o persoană vulnerabilă.

CITEȘTE PE DC MEDICAL: Îngrijirea ochilor este esențială pentru sănătatea și bunăstarea noastră generală. Iată patru sfaturi care te vor ajuta să ai ochi sănătoși.

Metabolismul alcoolului nu este același cu celelalte alimente, 20% din alcool este absorbit direct de sânge și apoi transportat la creier. 80% merg la intestinul subțire, apoi la sânge și la creier. 2-8% este excretat prin urină, transpirație și respirație.

Acetaldehida promovează cancerul în multe moduri:

1) Prin afectarea replicării ADN-ului

2) Prin inhibarea procesului de reparare a ADN-ului

Alte complicații:

Tulburarea din spectrul alcoolismului fetal (FASD): Femeile însărcinate care consumă alcool sunt expuse riscului de a da naștere la copii cu sindrom alcoolic fetal, care este un spectru de malformații congenitale. Alcoolul traversează placenta și afectează creșterea și dezvoltarea fătului. Nicio cantitate de alcool nu este sigură în timpul sarcinii.

Boala alcoolică a ficatului: metabolismul alcoolului are loc în ficat. Prin urmare, organul este cel mai vulnerabil la efectele secundare ale consumului excesiv de alcool. Majoritatea celor ce sunt consumatori cronici dezvoltă boala ficatului gras, în timp ce unii dezvoltă ciroză hepatică. Acest lucru împiedică sinteza enzimelor care sunt responsabile de procesele metabolice de bază. Acest lucru are un impact direct asupra absorbției macronutrienților și micronutrienților.

Rata metabolică slabă duce la creșterea în greutate. Micronutrienții, atunci când nu sunt absorbiți optim, pot duce la deficiențe și malnutriție a micronutrienților.

Pancreatită alcoolică: Expunerea cronică la produse secundare ale metabolismului alcoolului, adică acetaldehida, poate duce, de asemenea, la pancreatită alcoolică.

BRGE (reflux gastroesofagian): Alcoolul, așa cum am menționat mai devreme, afectează diferite persoane în mod diferit. În cele mai multe cazuri, agravează refluxul gastroesofagian, în timp ce în unele are efecte mai blânde.

Află detalii AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel