EXCLUSIV Alexandru Rafila: Antibioticele din hrană și mediu cresc riscul rezistenței bacteriene

Alexandru Rafila Antibioticele din hrană și mediu cresc riscul rezistenței bacteriene

Consumul de carne și pește cu urme de antibiotice accelerează rezistența bacteriană, avertizează Alexandru Rafila.

Profesorul universitar dr. Alexandru Rafila, Președintele Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților, a atras atenția asupra utilizării antibioticelor în zootehnie și impactului acestora asupra sănătății publice, în cadrul conferinței HEALTH FORUM: Managementul responsabil al antibioticelor în sezonul virozelor: riscuri și soluții.

Antibioticele în hrana animalelor și riscul rezistenței

Profesorul Alexandru Rafila atrage atenția că utilizarea antibioticelor în creșterea peștelui și a animalelor, dar și poluarea mediului cu aceste substanțe, contribuie la apariția rezistenței bacteriene și reprezintă un risc major pentru sănătatea publică.

"Antibioticele sunt și factori de creștere. Dacă bagi antibiotic în apa în care crește peștele, el, împreună cu nutrețurile cu care se hrănesc vor crește mai repede. Consumul de carne sau pește care conține cantități relativ reduse de antibiotic generează rezistență și jumătate din probleme sunt în acest sector. 

În UE e reglementată utilizarea antibioticelor în zootehnie, dar sunt foarte multe țări în America de Sud, Asia, India, China, Africa, care utilizează antibioticele în alte scopuri decât cele terapeutice și reprezintă o problemă de sănătate publică. 

Și mediul este poluat de antibiotice, mai ales în zona fabricilor care produc astfel de substanțe. Pot să polueze mediul și problema devine mare. Abordul integrat este necesar", a explicat prof. univ. dr. Alexandru Rafila Președinte Comisia pentru sănătate și familie, Camera Deputaților, în cadrul conferinței  ”HEALTH FORUM: Managementul responsabil al antibioticelor în sezonul virozelor: riscuri și soluții”.

Google News icon  Urmărește-ne și pe Google News - abonează‑te!

Articole similare