Alergia la polen. Care este planta care produce aproape 1 miliard de boabe de polen și cum te protejezi

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
Alergia la polen Foto: Freepik @ anatoliy_gleb @ eugeneshemyakin9
Alergia la polen Foto: Freepik @ anatoliy_gleb @ eugeneshemyakin9

Alergia la polen. Află care sunt simptomele și ce presupune diagnosticul și tratamentul alergiilor la polen.

Multe plante produc polen, care poate provoca ochi înlăcrimați, strănut și nas înfundat. Aceste simptome tipice de alergie pot fi resimțite în mod sezonier sau pe tot parcursul anului. Dar anumiți copaci înfloriți pot fi cei mai comuni vinovați.

Polenul este o pulbere foarte fină produsă de copaci, flori, ierburi și buruieni pentru a fertiliza alte plante din aceeași specie. Este, de asemenea, una dintre cele mai frecvente cauze ale alergiilor.

Mulți oameni au un răspuns imunitar advers atunci când respiră polen.

Vezi și: Săpunul de casă, efecte pozitive și negative. Cine nu ar trebui să îl folosească

În mod normal, sistemul imunitar se ferește de boli apărând organismul împotriva intrușilor dăunători, cum ar fi virușii și bacteriile.

La persoanele cu alergii la polen, sistemul imunitar identifică în mod eronat polenul inofensiv ca fiind un intrus periculos. Sistemul imunitar începe să producă substanțe chimice, inclusiv histamină, pentru a lupta împotriva polenului.

Acest lucru este cunoscut sub numele de reacție alergică, iar tipul specific de polen care o provoacă este cunoscut sub numele de alergen. Reacția alergică duce la numeroase simptome iritante, cum ar fi strănut, nas înfundat și ochi înlăcrimați.

Vezi și: Ceaiul care curăță rinichii. Previne infecțiile urinare și reduce inflamația și în alte organe importante

Unii oameni au simptome de alergie pe tot parcursul anului, în timp ce alții le au doar în anumite perioade ale anului. De exemplu, persoanele care sunt sensibile la polenul de mesteacăn au, de obicei, simptome sporite în timpul primăverii, când mesteacănul este în floare. În mod similar, cei cu alergii la ambrozie sunt mai afectați la începutul toamnei.

Odată ce o persoană a dezvoltat o alergie la polen, este puțin probabil ca aceasta să dispară. Cu toate acestea, simptomele pot fi tratate cu medicamente și injecții antialergice. Anumite modificări ale stilului de viață pot ajuta, de asemenea, la ameliorarea simptomelor.

Tipuri de alergii la polen

Există sute de specii de plante care eliberează polen în aer și care declanșează reacții alergice.

Cele mai obișnuite cauze sunt:

- Mesteacănul

- Stejarii

- Iarba

- Plantele de ambrozie

Alergia la polenul de mesteacăn

Polenul de mesteacăn este unul dintre cei mai răspândiți alergeni din aer în timpul primăverii. Pe măsură ce mesteacănul înflorește, eliberează boabe mici de polen care sunt împrăștiate de vânt.

Un singur mesteacăn poate produce 5,5 milioane de boabe de polen.

Alergia la polenul de stejar

Ca și mesteacănul, stejarii trimit polen în aer în timpul primăverii.

Deși polenul de stejar este considerat ușor alergen în comparație cu polenul altor arbori, acesta rămâne în aer pentru perioade mai lungi de timp. Acest lucru poate provoca reacții alergice severe la unele persoane cu alergii la polen.

Alergia la polenul de iarbă

Iarba este principalul factor declanșator al alergiilor la polen în timpul lunilor de primăvară și de vară.

Există multe tipuri de iarbă. Doar câteva dintre ele, cum ar fi secara perenă, iarba Bermuda și iarba albastră, sunt capabile să declanșeze alergii.

Alergia la polenul de ambrozie

Plantele de ambrozie sunt buruienile cele mai susceptibile de a provoca alergii. O singură plantă poate produce aproape 1 miliard de boabe de polen.

Ele sunt cele mai active în timpul lunilor de început de toamnă. Totuși, în funcție de locație, ambrozia poate începe să își răspândească polenul încă din august și să continue până în noiembrie.

Polenul purtat de vânt poate călători sute de kilometri și poate supraviețui în timpul unei ierni blânde.

Simptomele alergiei la polen

Simptomele alergiei la polen includ cel mai adesea:

- Congestie nazală

- Presiune sinusală, care poate provoca dureri faciale

- Curgerea nasului

- Mâncărimi și lăcrimare a ochilor

- Dureri de gât

- Tuse

- Piele umflată și albăstruie sub ochi

- Scăderea simțului gustului sau al mirosului

- Creșterea reacțiilor astmatice

Cauzele unei alergii la polen

Alergiile la polen apar atunci când sistemul dumneavoastră imunitar identifică în mod eronat polenul ca fiind o substanță periculoasă.

Nu este clar ce cauzează orice tip de alergie, inclusiv o alergie la polen. Experții cred că genetica poate juca un rol.

Diagnosticul unei alergii la polen

Un medic poate diagnostica, de obicei, o alergie la polen. Cu toate acestea, acesta vă poate trimite la un alergolog pentru teste de alergologie pentru a confirma diagnosticul. Un alergolog este o persoană specializată în diagnosticarea și tratarea alergiilor.

Testarea alergiilor implică, de obicei, următorii pași:

- Vei fi întrebat despre istoricul tău medical și despre simptome - inclusiv când au început, cât timp au persistat și dacă sunt mereu prezente sau dacă se ameliorează sau se agravează în anumite perioade ale anului.

- Apoi se va efectua un test de înțepătură cutanată pentru a determina alergenul specific care vă provoacă simptomele. În timpul procedurii, aceștia vor înțepa diferite zone ale pielii și vor introduce o cantitate mică de diferite tipuri de alergeni.

- Dacă sunteți alergic la oricare dintre substanțe, veți dezvolta roșeață, umflături și mâncărimi la locul respectiv în decurs de 15 până la 20 de minute. De asemenea, este posibil să observați o zonă rotundă și ridicată care seamănă cu urticaria.

- Testarea alergiilor poate fi efectuată și prin analize de sânge.

Tratamentul alergiilor la polen

Dacă în ciuda măsurilor preventive pe care le-ați luat, aveți în continuare simptome, există tratamente care vă pot ajuta.

Medicamente

Există mai multe medicamente pentru alergii pe baza unei prescripții, printre care

- Antihistaminice,

- Decongestionante

Injecții pentru alergii

Injecțiile împotriva alergiilor pot fi recomandate dacă medicamentele nu sunt suficiente pentru a vă ușura simptomele.

Injecțiile pentru alergii sunt o formă de imunoterapie. Primiți o serie de injecții cu alergenul respectiv. Cantitatea de alergen din injecție crește treptat în timp.

Injecțiile modifică răspunsul sistemului tău imunitar la alergen, ajutând la reducerea severității reacțiilor alergice. Este posibil să vă simțiți complet ușurat la 1 an după ce ați început injecțiile împotriva alergiilor, potrivit Academiei Americane de Alergologie, Astm și Imunologie. Tratamentul poate continua pentru o perioadă totală de 3 până la 5 ani.

Injecțiile antialergice nu sunt recomandate copiilor cu vârsta mai mică de 5 ani.

Remedii la domiciliu

O serie de remedii casnice pot ajuta, de asemenea, la ameliorarea simptomelor de alergie la polen.

Acestea includ:

- Utilizarea unei sticle de stoarcere sau a unui vas neti pentru a elimina polenul din nas

- Încercând plante și extracte, cum ar fi butterbur fără PA (care nu conține alcaloizi toxici de pirrolizidină) sau spirulină

- Îndepărtând și spălând orice îmbrăcăminte care a fost purtată afară

- Uscarea hainelor într-un uscător, mai degrabă decât afară

- Utilizarea aerului condiționat în mașini și case

- Investirea într-un filtru portabil de aer cu particule de înaltă eficiență (HEPA) sau într-un dezumidificator

- Aspirând în mod regulat cu un aspirator care are un filtru HEPA

Cum să previi alergiile la polen

Ca și în cazul altor alergii, cel mai bun mod de a preveni simptomele unei alergii la polen este de a evita alergenul.

Totuși, polenul este dificil de evitat. Cu toate acestea, ați putea fi capabil să vă reduceți la minimum expunerea la polen prin:

- Rămânând în casă în zilele uscate și vântoase

- Punând alte persoane să se ocupe de grădinărit sau de lucrările din curte în perioadele cu nivel ridicat de polen în aer

- Purtând o mască de praf atunci când numărul de polen este ridicat

- Închizând ușile și ferestrele atunci când numărul de polen este ridicat

Pentru a afla numărul de polen din zona ta, consultă o aplicație sau secțiunea meteo a ziarului local.

Când trebuie să apelezi la un medic

Spune-i medicului tău dacă simptomele devin mai severe sau dacă medicamentele pentru alergii îți provoacă efecte secundare nedorite.

De asemenea, consultă-ți medicul înainte de a încerca orice plante sau suplimente noi. Unele pot interfera cu eficacitatea anumitor medicamente.

Alergiile la polen pot întrerupe activitățile de zi cu zi, provocând strănut, nas înfundat și ochi înlăcrimați. Modificările stilului de viață și medicamentele pot ajuta la reducerea acestor simptome.

Evitarea copacilor, florilor, ierburilor și buruienilor care vă declanșează alergiile este un prim pas bun. Puteți face acest lucru rămânând în casă atunci când nivelul de polen este ridicat, în special în zilele cu vânt, sau purtând o mască de praf pentru a evita să respirați polenul.

Medicamentele sau injecțiile împotriva alergiilor pot ajuta, de asemenea, la reducerea simptomelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel