Alergie sau răceală? Învață să faci diferența pentru a ști cum le tratezi

Steluța Indrei |
Data publicării:
Alergiile severe
Alergiile severe

Strănuturi repetate, secreții nazale, ochi înroșiți... Sunt simptome comune atât răcelilor, cât și alergiilor. Important este să faci diferența între ele pentru a fi tratate corect. 

Pentru că se manifestă în mod asemănător, ceea ce pare o simplă răceală poate fi o alergie în toată regula. Acestea sunt însă afecțiuni distincte și necesită fiecare tratament specific. 

Alergie vs răceală, totul pornește de la cauză

Principala diferență dintre alergie și răceală o reprezintă cauzele acestora. 

Răcelile sau virozele respiratorii sunt cauze de virusuri. Există peste 200 de virusuri respiratorii care ne pot îmbolnăvi, cu predilecție în sezonul rece. Răceala este o boală contagioasă. Virusurile se transmit de la o persoană la alta prin strănut, tuse și chiar vorbit. Odată ce virusul pătrunde în căile respiratorii, sistemul nostru imunitar intră în alertă și declanșează atacul contra „inamicului". Ei bine, tusea, strănuturile, secrețiile nazale și celelalte simptome ale răcelii sunt reacții ale sistemului imunitar și reprezintă armele de apărare ale organismul. După aproximativ o săptămână sau două, în care sistemul nostru luptă cu virusul, simptomele încetează.

Alergiile sunt cauzate de o reacție exagerată a sistemului imunitar la contactul cu factori alergeni precum polenul, acarienii, mucegaiul, părul animalelor de companie etc. Tot în încercarea de a se apăra, organismul eliberează histamină, ceea ce determină inflamarea mucoasei respiratorii. Astfel se explică obstrucția nazală, strănuturile în salve și tusea prezente în alergii. Spre deosebire de viroze, alergiile nu sunt contagioase. Dar se pot transmite ereditar. Un copil ai cărui părinți sunt alergici prezintă un risc de 70-80% să fie alergic la rândul său. Predispoziția genetică de a dezvolta alergii se numește atopie. Numărul copiilor cu atopie a crescut îngrijorător în ultimii ani din cauza expunerii la factori de mediu tot mai nocivi.

O răceală durează 7 zile, alergia se menține mai mult

Răceala durează în general o săptămână, în timp ce alergia persistă pe toată durata expunerii la alergeni. Simptomele alergiei pot dura tot sezonul de primăvară sau în perioada de răspândire a polenului de ambrozie, de obicei, de la câteva săptămâni până la câteva luni.

Febra, un indicator important

Prezența febrei este unul dintre cele mai importante semne care fac diferența între alergie și răceală. Alergiile nu se manifestă prin febră sau dureri musculare. În schimb, persoanele răcite prezintă aceste simptome în mod frecvent.

Însă indiferent dacă te afli într-o situație sau alta, cel mai bine este să te adresezi unui medic specialist pentru diagnostic și tratament corect.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel