Amigdalita: cauze, simptome, diagnostic, tratament. Când este recomandată eliminarea amigdalelor

Anisia Nica |
Data publicării:
amigdalita FOTO: Pexels @snapwire
amigdalita FOTO: Pexels @snapwire

Amigdalita: cum apare, ce manifestări are și care sunt tratamentele disponibile? Ce este amigdalectomia și cand se recomandă?

Amigdalita se referă la inflamația amigdalelor și apare mai frecvent în perioada copilăriei și în urma infecțiilor repetate.

Cauze

Amigdalita este determinată de agenți infecțioși, iar de cele mai multe ori este vorba de virusuri. Uneori, în etiologia acestei patologii apar și bacteriile, iar acestea determină forme mai grave de amigdalită. Studiile medicale arată că cea mai comună bacterie care cauzează amigdalită este Streptococcus pyogenes.

Simptome

Amigdalita poate fi însoțită sau nu de febră, iar principalele manifestări sunt:

-durere în gât;

-înroșirea amigdalelor și acoperirea acestora cu zone de puroi;

-mărirea ganglionilor de la nivelul gâtului, care este însoțită, de obicei, de durere;

-înghițire dificilă;

-congestie nazală;

-respirație urât mirositoare.

Diagnostic și tratament

De obicei, diagnosticul amigdalitei este pus pe baza examenului clinic la medicul specialist. Acesta poate face o recoltare din gât pentru determinarea bacteriei care cauzează amigdalita. În funcție de acest  test se va stabili și antibioticul potrivit pentru tratarea afecțiunii.

În general, tratamentul amigdalitei nu este complex și include ameliorarea simptomelor. De obicei, medicul recomandă substanțe antiinflamatoare, Vitamina C pentru stimularea imunității, odihnă, hidratare și alimentație corespunzătoare.

Dacă apare febra, pot fi utilizate antipireticele (substanțe care scad temperatura), iar pentru ameliorarea durerii se pot folosi medicamente analgezice.

Gargarele cu apă sărată, pastilele de supt și decongestionantele nazale ajută în liniștirea simptomelor amigdalitei. 

Intervenția chirurgicală de eliminare a amigdalelor (amigdalectomia) poate fi o soluție în cazul amigdalitelor bacteriene care recidivează sau a formelor de boală rezistente la tratament. 

Trebuie menționat faptul că amigdalita netratată se poate complica și poate declanșa alte infecții în corp, precum otite, sinuzite sau laringite. Una dintre complicațiile majore ale amigdalitei se referă la reumatismul articular acut, care apare în urma infecției streptococice.

Vezi și: ECHINACEEA, ideală pentru creșterea IMUNITĂȚII, dar și pentru îmbunănățirea stării psihice

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel