Perele sunt o sursă excelentă de fibre, oferind aproximativ 5,5 grame per pară medie, însă există multe alte alimente care conțin chiar mai multă fibră. Fibrele sunt esențiale pentru o digestie sănătoasă, contribuie la menținerea unui nivel normal al colesterolului și ajută la menținerea senzației de sațietate pentru mai mult timp.
Fibrele sunt esențiale pentru o alimentație echilibrată și pot fi găsite într-o gamă largă de alimente, nu doar în fructe. Prin introducerea acestor opțiuni bogate în fibre în dieta zilnică, poți susține digestia, nivelul de energie și sănătatea generală a organismului.
8 alimente cu mai multe fibre decât o pară
1. Semințe de chia
Semințele de chia sunt mici, dar extrem de valoroase din punct de vedere nutrițional. Sunt bogate în fibre și acizi grași omega-3, benefici pentru sănătatea inimii. Când sunt înmuiate, semințele de chia se umflă și pot fi transformate într-un budincă ușoară, amestecate cu lapte sau băuturi vegetale. Se pot presăra peste iaurt, fulgi de ovăz sau smoothie-uri pentru un plus rapid de fibre.
2. Mazăre uscată despicată
Mazărea uscată despicată este o leguminoasă bogată în fibre solubile, care contribuie la scăderea colesterolului. În plus, furnizează proteine și vitamine din complexul B. Supa de mazăre este o modalitate clasică de a o consuma, dar se poate adăuga și în tocănițe sau curry-uri pentru un plus de consistență și nutrienți.
3. Zmeura
Zmeura este unul dintre fructele cu cel mai mare conținut de fibre. În plus, oferă antioxidanți care susțin sănătatea generală a organismului. Poate fi consumată proaspătă, adăugată în cereale, iaurt sau smoothie-uri. Variantele congelate sunt ideale pentru produse de patiserie sau ca topping dulce pentru terci de ovăz.
4. Lintea
Lintea este o sursă accesibilă și valoroasă de fibre, dar și de proteine vegetale, fier și acid folic. Poate fi adăugată în supe, tocănițe, salate sau transformată în chiftele vegetale. O salată simplă de linte cu roșii, castraveți și un dressing ușor de oțet și ulei de măsline poate fi un prânz hrănitor.
5. Fasole pinto
Fasolea pinto este des folosită în burrito, chili sau salate de fasole. Pe lângă fibre, conține proteine și o gamă importantă de vitamine și minerale. Se poate prepara în cantități mari și păstra la frigider pentru a fi adăugată rapid la diverse mese.
6. Fasole neagră
Fasolea neagră nu doar că este bogată în fibre, dar are și un conținut ridicat de proteine și antioxidanți. Se poate include în salate, tacos, burrito bowls sau supe. Chiar și un simplu dip de fasole neagră cu avocado și zeamă de lime este o gustare excelentă și sănătoasă.
7. Avocado
Avocado este cremos, delicios și plin de fibre. În plus, oferă grăsimi sănătoase, potasiu și vitamina E. Poate fi consumat în salate, pe pâine integrală sau transformat în guacamole. Chiar și câteva felii adăugate într-un sandviș aduc un aport suplimentar de fibre și gust.
8. Fasole lima
Fasolea lima este o altă leguminoasă bogată în fibre și proteine, dar și în fier și magneziu. Poate fi adăugată în supe, tocănițe sau salate. Pentru o garnitură cremoasă și simplă, se pot pasa boabele fierte cu puțin ulei de măsline și condimente.