Dieta verde mediteraneeană protejează creierul de îmbătrânire

Dieta verde mediteraneeană protejează creierul de îmbătrânire FOTO: Freepik@vkstudio

Dieta verde mediteraneeană ar putea încetini îmbătrânirea creierului și proteja memoria pe termen lung. Ce conține, de fapt, această dietă.

O dietă de tip green-mediterranean, care include ceai verde și planta acvatică Mankai, poate încetini procesul de îmbătrânire al creierului, arată un studiu recent. Cercetarea a fost publicată în jurnalul Clinical Nutrition și realizată de specialiști de la Universitatea Ben-Gurion, Harvard T.H. Chan School of Public Health și Universitatea din Leipzig.

Legătura dintre dietă și sănătatea creierului

Studiile anterioare au arătat că afecțiuni neurologice, precum tulburările cognitive ușoare și boala Alzheimer, sunt asociate cu o diferență de vârstă cerebralămai mare - adică un creier care pare mai bătrân decât vârsta biologică a unei persoane.

Cercetătorii au analizat impactul dietei asupra creierului folosind date de la aproximativ 300 de participanți din studiul DIRECT PLUS, unul dintre cele mai lungi studii privind legătura dintre alimentație și sănătatea creierului.

Trei tipuri de dietă testate

Pe parcursul a 18 luni, participanții au urmat una dintre următoarele diete:

  • Dieta sănătoasă standard
  • Dieta Mediterraneană tradițională cu restricție calorică, bogată în legume, cu carbohidrați simpli limitați și înlocuirea cărnii roșii cu pui și pește
  • Dieta Green-Mediterranean, care adaugă ceai verde și Mankai

Proteinele din sânge și îmbătrânirea creierului

Cercetătorii au măsurat nivelurile proteinelor din sânge și au descoperit că anumite proteine sunt asociate cu accelerarea procesului de îmbătrânire cerebrală. Participanții care au urmat dieta Green-Mediterranean au avut niveluri mai scăzute ale acestor proteine.

Potrivit autorilor studiului, efectul protector al dietei ar putea fi legat de moleculele antiinflamatoare din ceaiul verde și Mankai.

"Studierea proteinelor din sânge ne permite să observăm, în condiții reale, modul în care procesele de îmbătrânire ale creierului sunt influențate de stilul de viață și schimbările dietetice. Prin cartografierea acestor semnături proteice, obținem informații noi și puternice despre cum intervențiile, precum dieta, pot ajuta la păstrarea funcției cognitive pe măsură ce îmbătrânim", a declarat Anat Meir, cercetător postdoctoral la Harvard Chan School, co-coordonator al studiului.

Google News icon  Urmărește-ne și pe Google News - abonează‑te!

Articole similare