Andrei Baciu: Suntem în grafic pentru atingerea obiectivului de 5 milioane de români vaccinați anti-COVID-19 la 1 iunie

DCMedical Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Dr Andrei Baciu. Foto: Facebook
Dr Andrei Baciu. Foto: Facebook

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății și vicepreședintele CNCAV, spune că România „este în grafic” pentru atingerea obiectivului de 5 milioane de vaccinați în 1 iunie . 

Potrivit lui, se va atinge acet obiectiv dacă s-ar vaccina cu prima doză 50.000 de persoane zilnic. Baciu precizează că procesul va fi completat și de vaccinarea cu ajutorul medicilor de familie, care va începe din data de 4 mai. De asemenea, el spune că este nevoie de un efort național coordonat între autorități locale și centrale pentru a atinge obiectivul depășirii pandemiei

„Toate aceste activități și ne uităm și la ce s-a întâmplat în alte țări care au avut acces la mai multe doze și vedem că obiectivul major de a încheia pandemia a fost atins, însă acest lucru nu s-a făcut fără a avea o participare și un efort național participativ în care toată lumea să fie angrenată – acesta este și obiectivul nostru.

Sigur că în acest exemplu vorbim de autorități centrale și autorități locale și aici sunt câteva lucruri punctuale pe care ni le dorim să le facem – spre exemplu, primarii din comune, din sate, din mediul rural – acolo, implicarea autorităților locale este esențială. Pentru că accesul la informație este diferit.

E esențial să poți să comunici tuturor cetățenilor unui sat, unei comune, faptul că într-o anumită zi va sosi un centru mobil în localitate și ei să se înscrie pe listă, pentru cei care sunt nehotărâți să ai toate informațiile, să le comunici, să ai aceleași informații în fiecare localitate. Deci, practic, ne dorim o aliniere și o armonizare a tuturor acestor procese.

Să luăm un exemplu concret – ce s-a întâmplat în Afumați, în Ilfov, unde a mers acest centru mobil, primarul s-a implicat în acest demers. În Afumați există grupuri de Facebook, există un sistem prin care primăria poate să trimită mesaje text către o parte însemnată dintre locuitori. Aceasta este o modalitate. Pentur alte localități trebuie să facem apel la liderii comunității locale – vorbim de primar, de profesori, de medic, dacă există, de preot. Trebuie să facem apel la oamenii care au notorietate în fața comunității.

Practic, trebuie să se centralizeze numărul de persoane care își doresc să se vaccineze. Să fie o listă la primărie ca să știm câte doze aducem și cât timp va dura vaccinarea respectivei comunități. Acestea sunt chestiuni organizatorice, dar cu cât este mai precisă organizarea, cu atât lucrurile vor funcționa mai eficient.

Suntem la următorul punct: avem 2,8 milioane de persoane vaccinate și trebuie să atingem acest target de 5 milioane de persoane vaccinate la începutul lunii iunii. Astăzi, de exemplu, au fost vaccinate 59.000 de persoane cu prima doză. Avem, în jur de 40 de zile până la 1 iunie. Dacă avem 50.000 de persoane vaccinate cu prima doză în fiecare zi, în zece zile sunt 500.000 de persoane, în 40 de zile vor fi 2 milioane de persoane, deci suntem în grafic pentru atingerea acestui obiectiv”, a spus Andrei Baciu la Digi24.

Vaccinarea la medicul de familie, din 4 mai

Andrei Baciu a precizat și că vaccinarea la medicul de familie, care va începe din data de 4 mai, va suplimenta eforturile generale ale campaniei de vaccinare și va ajuta la atingerea obiectivului de 5 milioane de români vaccinați în 1 iunie.

„Suplimentar, avem medicii de familie, e extrem de important. Cu medicii de familie vom începe campania de vaccinare pe data de 4 mai, spre exemplu, în București procesul de pregătire este aproape pe final. DSP București a luat legătura cu medicii, li s-a pus la dispoziție o adresă de e-mail la care să anunțe câte doze de vaccin doresc.

Ne pregătim în așa fel încât peste 10 zile să putem să demarăm vaccinarea și cu ajutorul medicilor de familie. S-au înscris puțin peste 3000 de medici de familie, însă lista nu s-a închis, oricine va dori să o facă și de-acum încolo va putea.

Trebuie să fiu corect și transparent, lipsește acest act normativ la care s-a lucrat și care va intra în vigoare în perioada următoare astfel încât să fie toate lucrurile complete și corecte. Practic, aceste lucruri vor completa măsurile, iar pe 4 mai vor începe și medicii de familie”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel