Anemia hemolitică NU este o boală, ci un SIMPTOM. Bolile AUTOIMUNE și distrugerea eritrocitelor

Anisia Nica |
Data publicării:
anemia hemolitica FOTO: Pexels @karolina grabowska
anemia hemolitica FOTO: Pexels @karolina grabowska

Anemia hemolitică: ce este, cum se manifestă și de ce este dificil de tratat?

Eritrocitele sunt celulele roșii din sânge responsabile de transportul oxigenului la țesuturi. În mod normal, celulele roșii sunt produse în măduva osoasă și au o durată de viață limitată. Odată cu îmbătrânirea lor, aceste celule sunt distruse în special la nivelul splinei. Anemia hemolitică apare atunci când are loc o distrucție exagerată a eritrocitelor. Acest lucru se întâmplă fie din cauza unor boli ereditare care determină o rezistență scăzută a eritrocitelor, fie din cauza unor factori externi.

Cauze

Principalele cauze ale anemiei hemolitice sunt: siclemia, talasemia, infecțiile cu virusuri sau bacterii, bolile autoimune, administrarea anumitor medicamente cu acțiune hemolitică sau bolile oncologice (leucemii, limfoame, tumori ale organelor interne).

Simptome

Principalul simptom al tuturor tipurilor de anemii este paliditatea pielii. În cazul anemiei hemolitice, pielea și mucoasele vor deveni gălbui, tulburare ce poartă denumirea de icter. Alte manifestări ale anemiei hemolitice includ:

-slăbiciune fizică;

-febră;

-amețeli;

-tahicardie (creșterea bătăilor inimii) și prezența murmurului cardiac;

-scăderea rezistenței la efort;

-urină de culoare închisă.

La examenul ecografic, anemia hemolitică se va caracteriza prin creșterea în volum a splinei și a ficatului.

Diagnostic și tratament

Diagnosticul anemiei hemolitice va fi stabilit de către medicul specialist în urma testelor de sânge, a examenului hematologic și a testelor de urină. Uneori este nevoie de examenul măduvei osoase pentru realizarea unui examen cât mai amănunțit.

Având în vedere că anemia hemolitică nu este o boală în sine, ci un simptom al mai multor boli, tratamentul acestei condiții este în strânsă legătură cu boala care a declanșat-o. Așadar, nu se va da tratament împotriva anemiei hemolitice, ci împotriva cauzelor sale (infecții, boli autoimune, tumori etc). Acest lucru va face tratamentul anemiei hemolitice provocator și complex în același timp pentru medici. De asemenea, tratamentul anemiei hemolitice va fi adaptat în funcție de condiția pacientului.  În cazurile grave, de distrucții eritrocitare masive este necesară transfuzia de sânge pentru a înlocui celulele roșii pierdute.

Vezi și: Anemia feriprivă, ce este și cum o tratezi. SPANACUL, pe lista remediilor naturale

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel