Angajați din serviciile de urgență, instruiți pe bani europeni

Adisa Codruț |
Data publicării:
Autospecială SMURD
Autospecială SMURD

Angajaţi din serviciile de urgenţă vor beneficia de sesiuni de instruire cu experţi români şi străini, în cadrul unui proiect cu bani europeni.

Servicii, urgență, bani. Angajaţi din serviciile de urgenţă vor beneficia pe parcursul următorilor trei ani de sesiuni de instruire cu experţi români şi străini, în cadrul proiectului "Multirisc Modul III", care beneficiază de o finanţare de aproximativ 53,2 milioane de lei din fonduri europene. Ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mânzatu, şi inspectorul general al IGSU, general de brigadă Dan-Paul Iamandi, au semnat miercuri un protocol privind acest proiect de care vor beneficia 9.000 de angajaţi din serviciile de urgenţă.

La eveniment, care s-a desfăşurat la Centrul Municipal Integrat pentru Situaţii de Urgenţă, au participat şi premierul demis Viorica Dăncilă şi primarul general al Capitalei, Gabriela Firea. Dăncilă a afirmat că semnarea protocolului reprezintă un pas decisiv pentru "creşterea calităţii misiunilor de salvare în situaţii de urgenţă".

"În acest program de pregătire intră personal medical din serviciile de ambulanţă şi unităţi de primire urgenţă şi specialişti din inspectoratele pentru situaţii de urgenţă. Mai exact, cei care intervin pentru salvarea oamenilor, de fiecare dată când aceştia sunt în pericol. Este încă o măsură guvernamentală care vine în continuarea demersurilor noastre de dotare cu mijloace de intervenţie rapidă, cu aparatură şi instrumente moderne şi de îmbunătăţire a legislaţiei în cazul situaţiilor critice", a spus ea, potrivit Agerpres.

Servicii, urgență, bani. Și dispecerii vor fi instruiți

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a susţinut că este vorba despre "un proiect istoric" în domeniul pregătirii resurselor umane, atât prin amploare, cât şi datorită faptului că beneficiarii depăşesc structurile IGSU, incluzând Serviciile de Ambulanţă, Unităţile şi Compartimentele de Primiri Urgenţe, Salvamont şi Salvaspeo. "În cadrul acestui proiect avem o sumă alocată pentru pregătirea a câtorva sute de dispeceri pe plan naţional. Unul dintre centrele de pregătire se află chiar în această clădire, (...) al doilea centru fiind la Mureş. Şi deja cursurile de pregătire au început, înainte să semnăm contractul cu Ministerul Fondurilor Europene", a precizat el.

Vor mai avea loc cursuri în domeniile: coordonarea şi conducerea integrată a acţiunilor operative; prim-ajutor calificat şi descarcerare; CBRN (chimic, biologic, radiologic şi nuclear); pirotehnic; naval; medical; conducerea defensivă a autospecialelor; identificarea, evaluarea şi monitorizarea riscurilor. Raed Arafat a menţionat că, în prezent, se fac demersuri pentru schimbarea legislaţiei "anacronice şi incorecte", astfel încât veniturile angajaţilor să nu se diminueze în perioada în care participă la cursuri. Ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mânzatu, a subliniat că IGSU este "unul dintre beneficiarii de fonduri europene cei mai performanţi".

"IGSU a reuşit să îşi gândească programele de investiţii în manieră integrată, aşa încât vorbim deja de proiecte implementate de către IGSU în valoare de aproape 140 de milioane de euro. (...) Pregătim şi ne dorim să semnăm curând - era planificat chiar în debutul lunii noiembrie - semnarea contractului în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare - Viziune 2020. Un proiect uriaş, cu impact mare. Vizează dotări pe tot ceea ce înseamnă salvarea pe zonă terestră, aeriană, maritimă. Valoarea este de peste 600 de milioane de euro", a spus ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel