Antibioticele administrate la copii le pot afecta dezvoltarea creierului. STUDIU

Dana Lascu |
Data publicării:
Copil, temperatură. Foto: Pixabay
Copil, temperatură. Foto: Pixabay

Expunerea la antibiotice la începutul vieții, la copii cu vârste și sub doi ani, ar putea modifica dezvoltarea creierului uman în zonele responsabile pentru funcțiile cognitive și emoționale, potrivit unui studiu de la Rutgers University.

Studiul de laborator, publicat în revista iScience (link direct studiu), sugerează că penicilina schimbă microbiomul - trilioanele de microorganisme benefice care trăiesc în și pe corpul nostru - precum și expresia genelor, care permite celulelor să răspundă la mediul în schimbare, în cheie zone ale creierului în curs de dezvoltare. Constatările sugerează reducerea utilizării pe scară largă a antibioticelor sau utilizarea alternativelor atunci când este posibil pentru a preveni problemele de neurodezvoltare la copii.

Penicilina și medicamentele conexe (cum ar fi ampicilina și amoxicilina) sunt cele mai utilizate antibiotice la copii din întreaga lume. În Statele Unite, un copilul primește aproape trei cure de antibiotice înainte de vârsta de 2 ani. O rată de expunere similară sau mai mare se înregistrează în multe alte țări.

„Lucrările noastre anterioare au arătat că expunerea animalelor tinere la antibiotice le schimbă metabolismul și imunitatea. A treia dezvoltare importantă din viața timpurie implică creierul. Acest studiu este preliminar, dar arată o corelație între modificarea microbiomului și modificările creierului care ar trebui să fie mai departe explorate”, a declarat autorul principal al studiului, Martin Blaser, directorul Centrului pentru Biotehnologie și Medicină Avansată de la Rutgers.

Studiul a comparat șoarecii care au fost expuși la doze mici de penicilină in utero sau imediat după naștere cu cei care nu au fost expuși. Cercetătorii au descoperit că șoarecii cărora li s-a administrat penicilină au experimentat modificări substanțiale în microbiota intestinală și aă veau modificată expresia genelor în cortexul frontal și în amigdală, două zone cheie din creier responsabile de dezvoltarea memoriei, precum și de răspunsurile la frică și la stres.

Un număr tot mai mare de dovezi leagă fenomenele din tractul intestinal de semnalizarea către creier, un domeniu de studiu cunoscut sub numele de „axa intestin-creier”. Dacă această cale este perturbată, aceasta poate duce la modificarea permanentă a structurii și funcției creierului și poate duce la tulburări neuropsihiatrice sau neurodegenerative în copilărie sau la maturitate.

„Viața timpurie este o perioadă critică pentru neurodezvoltare”, a spus Blaser. „În ultimele decenii, a existat o creștere a incidenței tulburărilor neurodezvoltării la copii, inclusiv tulburările de spectru autist, tulburarea deficitului de atenție / hiperactivitate și dizabilitățile de învățare. Deși conștientizarea crescută și diagnosticul sunt factori care contribuie probabil, întreruperile exprimării genei cerebrale la începutul dezvoltării ar putea fi responsabile”, a arătat acesta. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel