Anticorpi monoclonali. Dr Sandra Alexiu: sunt niște substanțe care se administrează încă de la prima, a doua zi de boală

Florina Pop |
Data publicării:
EXCLUSIV
Sandra Alexiu  FOTO: arhivă personală
Sandra Alexiu FOTO: arhivă personală

Doctorița Sandra Alexiu, președintele Asociația Medicilor de Familie București-Ilfov, spune, la dezbaterea dezbaterea online ”Anticorpii monoclonali - soluție în criza COVID-19”, organizată de DC Media Group, că unii pacienți refuză să se testeze.

Doctorița Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, a declarat în cadrul dezbaterii online ”Anticorpii monoclonali - soluție în criza COVID-19”, organizată de Dc Media Group că pentru medicii de familie e ”destul de complicat pentru că avem extrem de multe consultaţii pe zi”, au ”de monitorizat şi pacienţii de la domiciliu”.

Și mai este complicat - adaugă Medicul Sandra Alexiu -  pentru că ”pacienţii refuză să se testeze, vin la cabinet bolnavi. Am avut pacienţi care au venit pozitivi aici, în stare generală destul de proastă. Din fericire, noi avem în dispensar o zonă unde am putut închide să facem izolator”.

În ce privește anticorpii monoclonali, dr Sandra Alexiu vede soluția ”anticorpilor monoclonali este extrem de potrivită”, însă pentru aceasta ”pacienţii trebuie să ajungă foarte repede, în primele 2-3 zile de simptomatologie, ceea ce este complicat dacă ei nu anunţă medicul cât se poate de repede, de la primele simptome”.

”Altfel se pierde fereastra aceea utilă de terapie, asta înseamnă că pacienții trebuie să apeleze la medic astfel încât să calculăm un scor de risc să vedem dacă pacienții sunt într-o situație în care au nevoie de astfel de anticorpi monoclonali pentru că nu e cazul să fie la toată lumea; vorbim de niște factori de risc, de pacienți care riscă să facă o formă severă.

Vorbim de pacienți care au o patologie cronică, care au o afectare pulmonară, cardiacă, adică boli de plămâni, de inimă, boli sistemice, autoimune; diabetul zaharat, obezitatea sunt factori de risc foarte serioși pentru care acești pacienți sunt condamnați în cazul în care ei nu s-au vaccinat și din păcate, avem foarte multe astfel de cazuri, atunci ei sunt predispuși a face forme grave și care au o evoluție rapidă, nici nu apuci să-ți dai seama. Cred că și vedem, cu această variantă care are această contagiozitate, să sunt deja medicii care tratează de doi ani acești pacienți, văd deja că sunt forme care diferă de tulpina inițială. Sunt oameni care se agravează foarte repede și care nu mai au așa de multe șanse dacă vin în spital după ce trece această fereastră de posibilitate terapeutică.

Vaccinul are rolul de a preveni infecția, îl facem atunci când persoana este sănătoasă în timp ce anticorpii monoclonali sunt un tratament precoce, sunt niște substanțe care se administrează încă de la prima, a doua zi de boală, uneori se poate ajunge și la situația în care să-i dăm la contacți; vom vedea acest lucru în funcție de tipul de anticorpi, dar vorbim de o terapie inovatoare care să trateze boala, nu să o prevină. Evident, că am putea avea forme de afectare chiar și la persoane vaccinate, s-a mai întâmplat și spre deosebire de persoanele nevaccinate, vaccinații fac forme ușoare, nici măcar nu e nevoie de spitalizare, dar pentru pacienții ai căror sistem imun nu reacționează la vaccinare (...) nu creează un titru suficient de anticorpi astfel încât să fie protejați suficient de forme grave de boală. Și pentru acești pacienți trebuie să fim pregătiți cu soluții terapeutice și anticorpii monoclonali reprezinta una dintre aceste soluții”, explică dr Sandra Alexiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel