Medicul Florin Mihălțan de la Institutul Marius Nasta din București a declarat în cadrul dezbaterii ”Anticorpii monoclonali - soluție în criza COVID-19”, organizată de DC Media Group, că anticorpii monoclonali constituie o soluție în tratamentul împotriva COVID, însă trebuie aplicați destul de repede.
”Acești anticorpi trebuie aplicați destul de precoce, în primele 7 zile pentru că au o influență benefică asupra pronosticului, dar pentru a preveni generalizarea conflictului cu antigen, cu virusul, trebuie aplicați precoce. Particularitatea valului 4 este că avem, pe de o parte, această armă teribilă de prevenție, prin vaccinare, și avem arme care nu au fost verificate în timp, aproape doi ani, și unde anticorpii se dovedesc utili aplicați precoce pentru a face o detașare a pacienților care pot să nu aibă un pronostic prost față de cei care, de la început, cumulează comorbidități”, afirmă medicul Florin Mihălțan.
Potrivit acestuia, un factor agravant îl reprezintă comorbiditățile care însoțesc infectare cu COVID.
”Ceva ce este agravant ca factor: prezența unor comorbidități suplimentare, în principal cardiace, renale, hepatice. De aici începe și pronosticul pentru viitorul acestor pacienți pentru că noi vedem în valul 4 - asta e particularitatea valului 4: din 10 pacienți internați, 9 sunt nevaccinați și 1 e vaccinat. Iar acel singur vaccinat are un cumul de comorbidități și o vârstă avansată, peste 60-70 de ani, care și aceasta pune probleme”, mai precizează dr Mihălțan.
În privința utilizării anticorpilor monoclonali, medicul reumatolog Daniela Opriș Belinski a declarat că acești sunt ”o soluție pot fi acești anticorpi monoclonali anti-SARS-CoV-2 pentru că - spuneam că vaccinarea poate să nu fie eficientă la o parte din pacienții pe care îi tratăm. (...) o soluție ar fi să-i dăm pacientului anticorpi deja formați. (...) Pentru acești pacienți, în mod particular, ar putea fi o soluție. (...) (n. r. anticorpii monoclonali) înlocuiesc răspunsul organismului, pentru că sunt anumite organisme, nu suntem toți la fel și nu avem toți aceleași probleme de sănătate, la anumiți pacienți se poate să nu existe un răspuns optim al organismului din diferite cauze și atunci o soluție pentru imunitate poate fi această apariție a anticorpilor, apariție artificială. Nu-i mai produce organismul respectiv, dar ei apar ca o consecință a unui tratament”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.