Apar "roboţii-plante" care dau ALERTE de boală

Irina Radu |
Data publicării:

Oamenii de ştiinţă experimentează noi sisteme de comunicare cu plantele, prin organisme vegetale carnivore manipulate de la distanţă sau vegetaţie ce semnalează când este afectată de o boală. 

În Singapore, o echipă de cercetători a conectat plante la electrozi capabili să detecteze semnale electrice slabe pe care organismele vegetale le emit în mod natural. Ei au folosit această tehnologie pentru a determina o plantă carnivoră să îşi închide ''fălcile'', alcătuite din doi lobi, în urma unui semnal emis de pe un smartphone.

Cercetătorii au conectat ulterior unul dintre lobi la un braţ robotic pentru a apuca un fragment subţire de sârmă, de o jumătate de milimetru şi un obiect mic în cădere.

Această tehnologie se află încă la început, însă cercetătorii sunt de părere că ar putea fi utilizată în viitor pentru a proiecta ''roboţi-plante'', capabili să manipuleze obiecte prea fragile pentru braţele rigide ale roboţilor convenţionali.

''Aceste specii de roboţi naturali ar putea interacţiona cu alţi roboţi artificiali pentru a crea sisteme hibride.'', a explicat Chen Xiaodong, autorul unui studiu publicat de Universitatea Tehnologică Nanyang (NTU) din Singapore. 

Rămân însă numeroase probleme de rezolvat. Spre exemplu, oamenii de ştiinţă pot stimula închiderea ''fălcilor'' plantei carnivore, dar încă nu le pot deschide, un proces care în natură durează zece ore sau mai mult.

Sistemul poate, de asemenea, să detecteze semnale slabe emise de plante, dând naştere posibilităţii ca fermierii să fie alertaţi când plantele lor se îmbolnăvesc, într-un stadiu incipient.

Semnale de suferinţă şi anomalii

 

''Prin monitorizarea semnalelor electrice emise de plante, putem fi capabili să detectăm posibile semnale de suferinţă şi anomalii'', a precizat Chen. ''Fermierii pot afla că o boală se răspândeşte, chiar înainte de apariţia simptomelor evidente'', a adăugat el.

Cercetătorii de la NTU au proiectat însă electrozi cu textura moale a filmului de plastic, ce pot fi ataşaţi de o plantă pentru a detecta semnalele într-un mod mai fiabil. Aceştia sunt lipiţi cu ''termogel'', un lichid ce se transformă în gel la temperatura camerei.

Citește și 20 de minute suplimentare de somn: efect nebănuit

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel