Arsura la stomac, rezultatul refluxului gastroesofagian. De ce apare PRIMĂVARA și care e TRUCUL prin care scapi de ea

Arsura la stomac - Foto: Freepick @upklyak
Arsura la stomac - Foto: Freepick @upklyak

De ce apar și cum puteam scăpa de arsurile la stomac.

Arsura la stomac, acea senzație pe care o simțim în capul pieptului apare mai des primăvara potrivit analizelor. 

Arsurile la stomac sunt rezultatul unui reflux gastroesofagian sau al unui stil de viață nesănătos. 

De multe ori, arsurile la stomac pot apărea după o masă copioasă. Dacă apar regulat și cresc în intensitate, este bine să ne adresăm medicului.

"Senzația de arsură apare din cauza iritației produsă în general de acid de la nivelul stomacului, fie în ultima porțiune a esofagului în contextului gastroesofagian.

Refluxul gastroesofagian înseamnă întoarcerea conținutului stomacului înapoi pe esofag. Atunci când simțim acest lucru simțim regurgitații, arsură, gust acru, uneori gust amar. Sunt cazuri când refluxul poate să depășească esofagul și ajunge mai sus și poate produce eroziuni dentare, iritarea faringelui cu dureri în gât, iritarea căilor respiratorii cu răgușeală, tuse seacă cronică sau chiar astm.

Refluxul gastroesofagian poate să apară atunci când e un defect la nivelul supapei care închide stomacul și atunci conținutul stomacului se poate întoarce cu ușurință în stomac. Când crește presiunea în abdomen, la persoanele obeze, de exemplu, și acesta este un factor care favorizează refluxul gastroesofagian.

Dieta contează și ea, în sensul că sunt alimente care fie cresc aciditatea, fie scad evacuarea stomacului și cresc presiunea la nivelul acestuia. Aici vorbim de alimente iuți, acre, băuturi carbogazoase, grăsimi, dulciuri, alcool", a declarat Elena Ciupercă, medic primar gastroenterolog, în direct la "Neatza cu Răzvan și Dani".

De crește aciditatea gastrică primăvara

 

"Acum, primăvara, ne schimbăm dieta și dacă ne place să consumăm ceapă, usturoi verde, ridichi, salate, putem să avem o exacerbare a simptomelor de reflux, dacă avem această problemă.

Cum scăpăm de arsurile la stomac?

Atunci când simptomele de reflux sunt frecvente și supărătoare, trebuie să respectăm niște măsuri de dietă. Vorbim de mese cu volum mic, mai frecvente și e important ca două ore după masă să nu ne întindem la orizontală, nu ne aplecăm și nu facem efort.

Când se ajunge la control amănunțit sau intervenție chirurgicală?

E nevoie de tratament care să controleze secreția de acid, că scapă expunerea la acid a esofagului. Dacă tratamentul nu-și face efectul, este necesară investigarea pentru boala de reflux.

Primul lucru pe care-l facem este endoscopia digestivă superioară.

Sunt situații destul de rare când se intervine chirurgical, atunci când simptomele nu răspund la tratament susținut, când e nevoie de tratament pe termen lung și mai ales când sunt complicații la care tratamentul nu funcționează", a completat medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel