AVC-tromboliză. Tratament salvator în stroke, blocat de birocrație

Val Vâlcu |
Data actualizării: | Data publicării:
Accident vascular cerebral
Accident vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral este o cauză importantă de deces și invaliditate în România. O intervenție care ar salva mii de vieți și ar evita paralizia în multe cazuri ar putea fi efectuată în orice spital dotat cu unitate ATI și computer tomograf.

Din păcate, tromboliza se realizează doar în câteva mari centre universitare din țară. Motivele nu țin de dotarea spitalelor ci de birocrație.

”Tromboliza, o intervenție salvatoare de vieți, nu este trecută între indicatorii de performanță ai spitalului, a mărturisit prof. Dafin Mureșanu, președintele Societății pentru Studiul Neuroprotecției și Neuroplasticității și al Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare.Managerul unui spital din România va spune că pentru a face tromboliză trebuie să finanțeze linii de gardă și să facă o muncă în plus, care nu va aduce venituri suplimentare de la Casa de Asigurări.

Sistemul nu e construit astfel încât să intervină în sprijinul pacienților cu stroke. Tromboliza este eficientă în primele patru ore, patru ore și jumătate de la debutul unui AVC. Este, deci, timp pentru ca pacientul să ajungă într-o unitate sanitară care are secție ATI și computer tomograf”, a spus prof. Mureșanu. 

Programul național, costuri accesibile

Totul ține de organizare și finanțare. Personal ar exista, în ciuda deficitului cronic de medici specialiști. Neurologii, cu un scurt training de o săptămână, pot face tromboliză. Important este să funcționeze permanent CT-ul, să existe linii de gardă operaționale în orice moment al zilei și să fie motivați medicii să efectueze această intervenție. Ar dura câteva zile să fie realizate actele administrative, să fie pornit un program național de intervenție în stroke. Costurile sunt mici, nu este o problemă de dotări sau de resurse, doar să existe preocupare din partea decidenților”, a concluzionat prf. Mureșanu.

Accidentul vascular cerebral, statistici cutremurătoare

În Europa, un milion de cazuri de AVC se înregistrează anual în Europa, la nivel global, AVC fiind a treia cauză de deces, după bolile cardiovasculare şi cancer. La 7 ani de la debutul bolii, 16% dintre pacienţi sunt instituţionalizaţi, 20% necesită asistenţă la mers, 31% necesită asistenţă zilnică, iar 71% au capacitatea de lucru afectată. Doar un sfert dintre supravieţuitorii unui AVC sunt capabili să îşi reia activităţile prestate înainte de îmbolnăvire.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel