Avocatul Poporului a constatat mai multe deficiențe la Spitalul din Sighetu Marmației

Adisa Codruț |
Data publicării:
Pacienții închiși separat la Spitalul din  Sighetu Marmației. Foto: CRJ
Pacienții închiși separat la Spitalul din Sighetu Marmației. Foto: CRJ

Spitalul din Sighetu Marmației, dar și alte centre pentru persoane cu handicap au deficiențe în funcționare. Avocatul Poporului a transmis o serie de recomandări în acest sens.

Spitalul din Sighetu Marmației, precum și alte centre pentru persoane cu dizabilități au o serie de deficiențe, a constatat Avocatul Poporului. De asemenea, a făcut o serie de recomandări Spitalului Municipal Sighetu Marmației şi Direcţiei Generală de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului (DGASPC) Maramureş, arătând că unii pacienţi au fost supuşi unui mod de tratament degradant şi inuman, informează un comunicat de presă citat de agerpres.ro

„Avocatul Poporului a finalizat investigaţiile privind situaţia de la Centrului de Recuperare pentru Persoane cu Handicap Sighetu Marmaţiei, a constatat mai multe deficienţe şi a adresat Recomandări către Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei şi DGASPC Maramureş. Concluziile investigaţiilor efectuate la unitatea spitalicească sus-menţionată, dar şi la alte spitale de psihiatrie din ţară, vor fi prezentate într-un Raport Special, document care va fi înaintat celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului României şi va fi prezentat opiniei publice”, precizează sursa citată.

Avocatul Poporului arată că în urma unor sesizări s-au format echipe de control care au efectuat verificări şi au fost constatate o serie de nereguli.

„Un caz grav care a tras atenţia reprezentanţilor instituţiei Avocatului Poporului, în cadrul casei Ştefan cel Mare din Sighet, unul dintre beneficiari a fost identificat imobilizat într-un scaun cu rotile, având membrele inferioare legate şi membrele superioare imobilizate prin două tipuri de legături, scopul fiind de a-l proteja de auto-rănire. (...) De precizat că practica de imobilizare a membrelor inferioare şi superioare prin multiple legături (cămaşă, feşe) nepermiţând nicio formă de mişcare, pe perioade îndelungate de timp, pe timpul zilei şi timpul nopţii reprezintă o formă de tratament inuman şi degradant”, precizează sursa citată.
Avocatul Poporului recomandă DGASPC să dispună măsuri astfel încât imobilizarea pacienţilor să respecte dispoziţiile legale şi să organizeze sesiuni de instruire a personalului, în scopul recunoaşterii situaţiilor/formelor de tortură, tratament crude, inumane sau degradante, dar şi luarea de măsuri pentru ocuparea posturilor vacante.

Totodată, Avocatul Poporului a arătat că la spitalul din Sighetu Marmaţiei există spaţii care nu asigură "nicio formă de intimitate sau posibilitate de exercitare a dreptului la viaţa privată" iar cazarea pacienţilor bărbaţi se realizează în subsol, în condiţii total improprii.
Astfel, instituţia recomandă spitalului reducerea numărului de paturi în saloanele care nu respectă condiţiile minime de cazare, relocarea pacienţilor în saloane, asigurarea de dotări minime, repararea, zugrăvirea saloanelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel