Bloc operator dotat după modelul AKH Viena: lucrări începute și întrerupte în 2012, reluate acum, la Miercurea Ciuc

Adisa Codruț |
Data publicării:
Prelevare de organe
Prelevare de organe

Lucrări începute în 2012 și sistate după câteva luni, au fost reluate pentru realizarea noului bloc operator al SJU Miercurea Ciuc. 

Lucrările de realizare a noului bloc operator al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc au reînceput luni, după ce au fost sistate câţiva ani, din cauza mai multor probleme, printre care se numără şi intrarea în faliment a firmei executante.

Reprezentanţii CJ Harghita au precizat că valoarea totală a lucrării este de 13,8 milioane, termenul de execuţie fiind de nouă luni, potrivit agerpres.ro.

O parte din sumă, respectiv 8 milioane de lei, provine din fonduri guvernamentale, iar restul din bugetul Consiliului Judeţean Harghita.

Lucrările la noul bloc operator al SJU Miercurea Ciuc, care se întinde pe o suprafaţă de 1.500 de metri pătraţi, au început în 2012 şi au fost sistate după câteva luni.

Între timp, s-au făcut demersuri pentru reluarea acestora, s-a reactualizat proiectul tehnic, s-au inventariat lucrările făcute şi s-a reluat procedura de licitaţie, firma executantă fiind din municipiul Brăila şi având lucrări realizate şi în alte spitale publice din ţară.

Detaliile legate de continuarea lucrărilor au fost oferite într-o conferinţă de presă comună a conducerii Consiliului Judeţean Harghita şi Spitalului Judeţean de Urgenţă, la care au fost prezenţi şi reprezentanţii constructorului, ai proiectantului, dar şi mai mulţi medici.

"Lucrarea a început în 2012. (...) S-a sistat pentru că constructorul a dat faliment, în perioada aceasta a trebuit să facem o inventariere a lucrărilor executate, s-a terminat şi partea cu tubulatura pentru ventilaţie, a trebuit să reactualizăm proiectul tehnic pentru că, între timp, în această perioadă s-au schimbat multe normative, atât în domeniul medical cât şi al protecţiei împotriva incendiilor, a trebuit să facem o scară separată, pe lângă clădire, care nu era în proiectul iniţial, cu domnii proiectanţi am parcurs tot proiectul să vedem unde avea nişte lipsuri, ce putem completa. După aceea, procedura de achiziţie pentru construcţie, care a durat destul de mult şi firma ofertantă a venit cu nişte propuneri, întrebări de clarificare care ne-au ajutat şi am putut să mai îmbunătăţim puţin proiectul şi, astfel, după închiderea licitaţiei, am semnat contractul", a explicat Peli Levente, directorul general adjunct al Direcţiei Tehnice din cadrul Consiliului Judeţean Harghita.

Medicul coordonator al blocului operator, dr. Adrian Dobrică, a spus că medicii vor avea la dispoziţie zece săli de operaţie, blocul operator urmând să dispună, în premieră, de un laborator de anatomie patologică, după modelul spitalelor din Vestul Europei.

"Este vorba de un nou bloc operator format din zece săli de operaţie, în care vor intra cele 14 specialităţi, o parte de acces în blocul operator care conţine filtre pentru asistenţi şi pentru medici şi o parte de anexe, incluzând camerele pentru asistenţi şi pentru medici, un laborator de anatomie patologică, care este o premieră. Sunt puţine spitale din ţară, nu am auzit să fie spital până acum. Ideea îmi aparţine, pentru că în ţările civilizate fiecare bloc operator are un spaţiu de anatomie patologică, unde sunt efectuate examinări microscopice extemporaneu. Adică, un fragment din piesa operatorie este scoasă din sala de operaţie, este trimisă la acest micro laborator, şi anatomopatologul spune dacă este o tumoră malignă sau benignă şi sigur că în funcţie de asta se orientează planul chirugical mai departe", a explicat dr. Adrian Dobrică.

Acesta a subliniat că o mare parte din aparatura cu care vor fi dotare sălile de operaţie este deja achiziţionată, subliniind că modelul personal de dotare al blocului operator a fost spitalul AKH Viena.

"Având în vedere că spitalul este viaţa mea şi blocul operator este casa mea, reprezintă un mare pas înainte faptul că se reiau lucrările şi dacă se şi finalizează la timp, o să însemne o realizare foarte mare. Şi pot să o consider o realizare personală pentru că, e adevărat, fără lipsă de modestie, am o contribuţie majoră în urnirea lucrurilor", a declarat presei dr. Adrian Dobrică.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel