Gripa aviară. Simptomele la om

Gripa aviară este un tip de gripă zoonotică (sau animală) care afectează păsările sălbatice și păsările de curte și este cauzată de subtipurile de virus A (H5N1), A (H9N2).
Gripa aviară a infectat ocazional oamenii; totuși nu se transmite ușor între oameni. Majoritatea cazurilor de gripă aviară la om au fost asociate cu contact direct sau indirect cu păsările de curte vii sau moarte infectate.
De când a fost raportată pentru prima dată în Hong Kong în 1997, boala a fost responsabilă pentru izbucnirea și decesul uman în 16 țări din Africa, Asia, Europa și Orientul Mijlociu. În 2006, gripa aviară provocată de virusul gripal A (H5N1) cu grad ridicat de patogen a fost răspândită rapid prin regiunea mediteraneană estică, cu mari focare non-umane raportate în Afganistan, Djibouti, Egipt, Irak, Iordania, teritorii palestiniene ocupate, Pakistan și Sudan. Transmiterea virusului gripal A (H5N1) de la păsări infectate la om a fost confirmată în Djibouti, Egipt, Irak și Pakistan și. De atunci, gripa aviară a devenit endemică printre păsările de curte din Egipt.
Simptomele la om
Perioada de incubație pentru A (H5N1) variază de la 2 la 5 zile în medie și până la 17 zile. Simptomele infecției la om includ febră, stare generală de rău, tuse, dureri în gât și dureri musculare. Boala severă și decesul pot rezulta dintr-o complicație a pneumoniei. Rata mortalității cazului pentru gripa aviară la om este mult mai mare decât cea pentru infecția gripei sezoniere.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-