Apa îmbuteliată, riscuri uriașe. Duce la cancer

Apa îmbuteliată, riscuri uriașe. Duce la cancer FOTO: Freepik

Apa îmbuteliată poate duce chiar la cancer. Substanța nocivă pe care o conține.

Un nou studiu realizat de cercetători de la Concordia University avertizează că apa îmbuteliată poate conține niveluri periculoase de microplastice, fragmente microscopice de plastic care pătrund în organism și se pot depune în organe vitale. Acest lucru ar putea crește riscul de cancer și alte afecțiuni cronice.

Potrivit expertei Sara Sajedi, consumatorii care beau apă îmbuteliată regulat ingerează anual aproximativ 90.000 de particule microplastice în plus față de cei care consumă apă de la robinet.

Ce sunt microplasticele și cum ajung în apă

Microplasticele sunt fragmente minuscule de plastic, unele cu dimensiuni de doar 2 microni (0,002 mm). Ele apar ca urmare a degradării produselor din plastic și ajung în apă, aer și alimente. În cazul apei îmbuteliate, microplasticele se formează în timpul producției, depozitării și transportului, astfel că consumatorii le ingeră direct.

Microplasticele în organism

Studiile recente au identificat microplastice în plămâni, placente, lapte matern și sânge, ceea ce ridică semne de întrebare asupra penetrării lor în organism. Cercetările leagă aceste particule de:

  • Neurotoxicitate
  • Inflamații cronice
  • Perturbări hormonale și metabolice
  • Disbioză intestinală și afectarea bacteriilor benefice din intestin

Posibile boli respiratorii în cazul inhalării

Impactul asupra sănătății mintale și intestinale

Cercetările australiene au arătat că microplasticele din ambalaje alimentare pot modifica microbiomul intestinal, crescând riscul de:

  • Cancer de colon
  • Depresie
  • Dezechilibre metabolice și hormonale

Microplasticele pot transporta substanțe chimice care interferează cu metabolismul bacteriilor intestinale sau pot favoriza formarea de biofilme nocive, care creează noi medii pentru dezvoltarea microbilor dăunători.

Soluții și recomandări

Sara Sajedi recomandă reducerea consumului de apă din sticle de plastic de unică folosință și educarea populației cu privire la riscurile toxicității cronice. Ea solicită:

  • Reglementări mai stricte pentru producția și distribuția sticlelor de plastic
  • Etichetare obligatorie pentru a informa consumatorii despre prezența microplasticelor
  • Responsabilizarea producătorilor pentru întreaga durată de viață a produselor

"Apa îmbuteliată poate fi consumată în situații de urgență, dar nu ar trebui să fie o alegere zilnică", subliniază Sajedi.

Google News icon  Urmărește-ne și pe Google News - abonează‑te!

Articole similare

Chimicalele eterne cresc riscul de diabet tip2

10 sep 2025, 19:49
Expunerea la chimicalele eterne sau PFAS, poate crește cu 31% riscul de a dezvolta diabet de tip 2. Aceste substanțe, prezente în apă, ambalaje alimentare și produse casnice, afectează...