Alergia la polen, de câte tipuri poate fi și cum se manifestă. Cum să combați alergiile sezoniere
Află mai multe despre alergia la polen și cum îți dai seama dacă nivelul din atmosferă este unul ridicat.
Intoleranța la fructoză apare atunci când organismul nu poate absobi fructoza în mod corespunzător. Simptomele sunt digestive.
Intoleranța la fructoză poate fi moștenită. Fructoza este un zahăr natural care se găsește în fructe, în unele legume și în miere. Anumite persoane nu pot absorbi fructoza în mod corespunzător. Acest lucru se numește intoleranță la fructoză. Cele două tipuri de intoleranțe la fructoză sunt cele alimentare și cele ereditare.
Intoleranța ereditară la fructoză este o tulburare genetică. Atunci când aveți intoleranță la fructoză, organismul dumneavoastră nu are proteina sau enzima necesară pentru a descompune fructoza. Asta înseamnă că organismul dumneavoastră nu poate digera fructoza care se găsește în multe alimente diferite.
Cauze. Acest tip de intoleranță la fructoză apare atunci când aveți o enzimă numită aldolază B care nu funcționează. Această enzimă se află în ficat și ajută la transformarea fructozei în energie utilizabilă. Aveți o șansă de 25% de a dezvolta intoleranță ereditară la fructoză dacă ambii părinți au gena care face ca aldolază B să nu funcționeze.
Dacă mâncați alimente care au fructoză sau zaharoză, un alt tip de zahăr, organismul dumneavoastră nu poate transforma zahărul depozitat în glucoză. Acest lucru face ca glicemia să se prăbușească și toxinele se pot acumula în ficat.
Cele mai multe persoane cu această formă moștenită de intoleranță la fructoză încep să prezinte semne încă din copilărie. Cazurile noi sunt rareori diagnosticate la adulți. Bebelușii au adesea simptome de intoleranță imediat ce li se introduc alimente care conțin fructoză. Unele simptome comune includ:
- Icterul
- Creștere întârziată
- Vărsături
- Balonare
- O scădere a fosfatului și a glucozei în sânge
- O creștere a fructozei în urină și în sânge
- Greață
- Dureri abdominale
- Aversiune față de fructe sau lucruri dulci
Intoleranța ereditară la fructoză poate fi periculoasă. Fructoza nedigerată se poate acumula în corpul dumneavoastră. Aceasta poate apoi să vă afecteze atât ficatul, cât și rinichii. Alte efecte grave includ convulsii, comă și chiar insuficiență de organe, notează WebMd.
Alte complicații grave asociate cu intoleranța ereditară la fructoză sunt:
- Gută
- Insuficiență hepatică
- Sângerare
- Nivel scăzut de zahăr în sânge
- Moarte
Celălalt tip de intoleranță la fructoză se numește intoleranță alimentară la fructoză. Aceasta este cunoscută și sub numele de malabsorbție a fructozei. Ea nu este cauzată de o enzimă. În schimb, celulele din intestinele dumneavoastră pur și simplu nu pot descompune fructoza din alimentele pe care le consumați.
Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, a explicat pe pagina sa de Facebook, cum apare intoleranța la fructoză.
”Și fructele pot da probleme. Știm cu toții că există intoleranța la gluten sau lactoză, dar e greu de crezut că și fructele pot da intoleranță. Ei bine, multe persoane suferă de un sindrom de malabsorbție al fructozei, care se manifestă prin probleme digestive, balonare, diaree etc. Foarte rar este vorba de o problema severă sau o boală congenitală, cel mai frecvent intoleranța apare ca urmare a unui exces de fructoză în alimentație!
Corpul nostru nu a fost proiectat să metabolizeze atât de multă fructoză, natura nu s-a gândit că vom consuma fructe din belșug, în fiecare zi! Zahărul din fructe este procesat exclusiv în ficat și dacă depășim un aport de 50g/zi riscăm un dezechilibru metabolic cu apariția depozitelor de grăsime pe abdomen și un nivel crescut de trigliceride în sînge.
Până acum 50 de ani aportul mediu de fructoză era de 15-25g/zi, iar astăzi se apropie de 80-100g mai ales în SUA și America de Sud. Din ce provine fructoza? Din fructe, miere și zahăr, care este un amestec de glucoză și fructoză.
Ca să nu obosim ficatul și să nu ne trezim cu un colăcel de grăsime pe burtă, trebuie să reducem consumul de miere și zahăr. Cât despre fructe, să le consumăm proaspete, mestecate cu tot cu pulpă, nu transformate în suc - în felul acesta fructoza se absoarbe treptat și în cantitate mai mică”, a explicat dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, pe pagina sa de Facebook.
”Cea mai mare cantitate de fructoză o găsim în sucuri, indiferent că este vorba de fresh, sucuri naturale sau carbogazoase. Fructele campioane la conținutul de fructoză sunt cireșele, pepenii și strugurii. Deși are tot 4 cal/g precum proteinele din carne și amidonul din făinoase, fructoza îngrașă mai tare decât caloriile pe care le conține. Nu putem folosi fructoza ca și energie pentru mișcare, ea este materie primă pentru îngrășare!
Dacă nu slăbiți și vă simțiți balonați, s-ar putea ca problema să fie fructele consumate în exces. Fructele nu sunt un aliment de bază, ci un desert natural și sănătos. Să mănâncă cu moderație, pentru plăcerea gustului. Iar dacă vreți un aport de vitamine, minerale și fibre atunci consumați legume, nu îngrașă și nu conțin fructoză”, a mai explicat dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, pe pagina sa de Facebook.
Află mai multe despre alergia la polen și cum îți dai seama dacă nivelul din atmosferă este unul ridicat.
Care e alergia ciudată pe care medicii alergologi au descoperit-o la români.
Alcoolul poate provoca o alergie ciudată la anumite alimente.
Alergiile la frig pot fi o problemă majoră în timpul iernii. Simptomele pot fi accentuate și de vremea rece.
Răzvan Dragomir, medic chirurg ortoped la Spitalul Clinic SANADOR, ne-a vorbit despre ruptura de menisc.
Alergia la ambrozie afectează sute de mii de români. Un medicament internațional ar urma să fie introdus pe piață.
Sezonul cald vine cu o serie de provocări pentru copii și părinți. Cum să îi protejăm pe cei mici de pișcăturile de insecte.
Artista Adda se luptă cu o boală rară, cu care a fost diagnosticată în urmă cu un an: intoleranța la histamină.
Adda a vorbit despre drumul spre vindecare, despre suma enormă pe care a dat-o pentru analize și investigații și despre simptome și tratament.
Balonarea frecventă poate fi semnul acestei afecțiuni extrem de răspândite care nu are tratament, ci poate fi doar ameliorată.
Medicul pediatru Mihai Craiu a vorbit despre testul paharului în cazul unei erupții pe piele, în contextul în care spitalele sunt arhipline.
Animalele de companie, benefice pentru educarea sistemului imunitar uman.
Fitofotodermatita apare cel mai frecvent în sezonul cald. Care sunt simptomele și când este cazul să vă prezentați la medic.
Alergiile și intoleranța alimentară, cum se manifestă fiecare și cum se pot trata.
Prezentatorul TV Răzvan Fodor spune că astmul l-a făcut să treacă prin momente teribile.
Rinita alergică, ce trebuie să știi despre ea și cum faci diferența între ea și viroza respiratorie.
Vopseaua de păr este asociată cu riscuri semnificative. Detaliul pe care trebuie să îl știi.
Primăvara vine cu alergiile la polen. Cum facem diferența între acestea și virozele respiratorii.
Alergiile pot fi o sursă majoră de disconfort nocturn, afectând calitatea somnului și lăsându-te epuizat în timpul zilei.