Cancerele ORL: cauze, simptome, diagnostic și tratament. Țârlea: Unele pot fi operate inițial, tratamentul este de multe ori eficient

Sonia Baciu |
Data publicării:
cancerele orl. FOTO: Freepik @prostooleh
cancerele orl. FOTO: Freepik @prostooleh

Cancerele ORL pot fi vindecate dacă sunt depistate din timp. Care sunt simptomele și ce metode de tratament există.

Cancerele ORL, cancerele de cap și gât, reprezintă un grup de afecțiuni oncologice localizate la nivelul cavității bucale, faringe și laringe.

”Din punct de vedere al localizării cel mai frecventă este cavitatea bucală, apoi laringele, rinofaringele, orofaringele, hipofaringele și glandele salivare”, susține dr. Alin Țârlea, medic primar radioterapie, la Digi 24.

Cancerele ORL, cauze și factori de risc

Potrivit cancer.org, nu sunt cunoscute cauzele care pot duce la apariția cancerelor ORL, însă există o serie de factori care pot favoriza aceste tipuri de cancere. Cercetătorii cred că fumatul și consumul excesiv de alcool pot cauza cancerele ORL, mai mult, problemele de natură stomatologică, ca urmare a unei igiene precare, pot să fie și ele în spatele acestor afecțiuni. De asemenea, o viață sexuală dezorganizată, care să implice prezența virusului HPV, poate să fie și ea factor de risc pentru tumorile de orofaringe,

Cancerele ORL, simptome

În ceea ce privește simptomatologia cancerelor ORL, în funcție de localizarea cancerului poate include:

- obstrucție nazală sau sângerare, preponderent unilaterală, în cazul localizării la nivelul nasului

- disfonia, răgușeală, în cazul cancerelor de la nivelul laringelui

- jenă la înghițit, ulcerații vizibile, salivație scăzută, senzație de corp străin și dificultate în alimentare, în cazul cancerelor de la nivelul cavității bucale.

Vezi și: Depresia în doi, mit sau realitate. Radu Leca: Depresia se ia. Boala este extrem de seductivă. Oferă senzația de bine în rău

Cancerele ORL, diagnostic și tratament

În cazul cancerelor ORL nu există teste sau programe de screening de rutină, astfel că parte dintre acestea sunt descoperite în timpul examinărilor orale efectuate de medicul stomatolog sau de către cel ORL-ist, în funcție de zona în care acestea au apărut.

De altfel, medicul stomatolog poate indica și o autoexaminare pentru a vedea dacă apar modificări la nivelul cavității orale.

În cazul în care există suspiciunea de cancer ORL, vor fi recomandate mai multe teste care să confirme prezența tumorii. 

Cele mai frecvente teste sunt:

- metoda colorantului albastru de toluidină. Dacă colorantul este răspândit pe o zonă anormală, aceasta va deveni de un albastru mai închis decât zonele din jurul ei.
- lumina fluorescentă. Atunci când lumina este reflectată de țesutul anormal, aceasta are un aspect diferit față de lumina reflectată de țesutul normal.
Dacă se găsește o zonă anormală, uneori aceasta poate fi testată prin citologie exfoliativă. Pentru a face acest lucru, zona anormală este răzuită cu o perie rigidă (biopsie cu perie). Celulele din răzuire sunt trimise la un laborator unde sunt verificate pentru a vedea dacă există celule precanceroase sau canceroase.

Și chiar dacă HPV este un factor de risc pentru cancerele orofaringiene, nu există un test aprobat pentru depistarea HPV în gât, așa cum există pentru cancerul de col uterin, mai arată cancer.org.

Tratamentul cancerelor ORL variază în funcție de localizarea acestora. 

”Unele pot fi operate inițial, iar apoi supuse unui tratament multimodal, radio/chimioterapie în principal, dar și alte soluții cum ar fi imunoterapia sau terapiile țintite.

Tratamentul este de multe ori eficient, însă uneori sunt situații în care tumorile fiind avansate local nu duc la rezultatele cele mai favorabile”, a mai spus medicul.

În ceea ce privește rolul radioterapiei în cazul cancerelor ORL, dr. Alin Țârlea afirmă că ”radioterapia este distribuirea unei energii înalte în scopul distrugerii celulelor maligne. În stadiile precoce, ele se adresează în special localizărilor dificil de abordat chirurgical și care pot fi rezolvate cu tehnicile actuale de iradiere tridimensionale, conformaționale.

În ceea ce privește stadiile avansate, de multe ori se adresează paleației, adică a reducerii tumorii și a diminuării simptomatologiei”, a mai spus medicul.

Cancerele ORL, complicații

Între complicațiile cancerelor ORL se află pierderea definitivă a vocii, mai ales dacă tumoarea este foarte avansată și este localizată într-o zonă ce afectează laringele, direct sau indirect, poate fi necesară aplicarea unor tratamente care pot duce la incapacitate totală de a mai vorbi.

Acesta este un motiv în plus pentru a acorda atenție la toate simptomele pe care le poate avea cancerul ORL, deoarece depistat în fazele incipiente se poate iniția tratamentul adecvat și astfel pacientul poate fi vindecat, cancerul din sfera ORL poate fi vindecat

De altfel, cancerul din sfera ORL are o rată de supraviețuire relativă la 5 ani destul de mare, variind de la 52% la 91% în funcție de localizare și stadiul la care a fost diagnosticat, mai arată cancer.org.

Cancerele ORL, prevenție

Prevenția în cazul cancerului ORL, având în vedere factorii care pot crește riscul de apariție, este dată de adoptarea unui stil de viață sănătos, respectiv renunțarea la fumat și la excesul de alcool.

De asemenea, trebuie acordată o atenție deosebită igienei orale, prin spălarea corectă a dinților, utilizarea aței dentare și cel puțin două vizite anuale în cabinetul stomatologic.

Vezi și: Băutura miraculoasă pentru insomnie. Lidia Fecioru, recomandare: Un pahar, cu o oră înainte de a ne culca

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel