Nutrientul lipsă care pune viața în pericol. Efecte mai nocive decât fumatul

Lipsa acestui nutrient poate pune viața în pericol. Este considerat mai nociv decât fumatul. Crește riscul de moarte prematură.
Lipsa unui nutrient esențial este mai nociv decât fumatul și ne poate pune viața în pericol. Două studii au legat lipsa acestui nutrient de un risc crescut de moarte prematură. Speranța de viață este influențată de o multitudine de factori diferiți. Unii, cum ar fi genetica, boala și leziunile, sunt dincolo de controlul nostru, în timp ce alții, cum ar fi dieta și frecvența exercițiilor fizice, depind de noi.
Fumatul este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai dăunătoare obiceiuri pentru sănătatea noastră. Nu numai că este principala cauză a cancerului pulmonar la nivel mondial, dar poate, de asemenea, să crească riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral.
Nutrientul lipsă care ne crește riscul de moarte prematură
Dar oamenii de știință au dezvăluit că o anumită deficiență din dietă ar putea fi chiar mai rea decât fumatul. Un studiu a constatat că lipsa de omega-3 din dietă poate scurta durata vieții chiar mai mult decât fumatul.
Oamenii de știință au descoperit că fumatul reduce speranța de viață cu patru ani, în timp ce nivelurile scăzute ale acidului gras, găsit în principal în peștele gras precum somonul și macroul, ar putea să o reducă cu cinci ani.
Studiul, publicat în American Journal of Clinical Nutrition, a utilizat statistici din Framingham Heart Study (FHS), unul dintre cele mai longevive studii din lume.
Vezi și: Simptomele tulburării de alimentație compulsive. Cum să recapeți controlul asupra apetitului tău
Informații unice
FHS a oferit informații unice despre factorii de risc ai bolilor cardiovasculare și a condus la dezvoltarea Scorului de Risc Framingham bazat pe opt factori de risc standard - vârsta, sexul, fumatul, tratamentul hipertensiunii, statusul diabetului, tensiunea arterială sistolică, colesterolul total și colesterolul HDL.
Cercetătorii din studiu au descoperit că măsurarea acizilor grași ar putea prezice mortalitatea similar cu factorii de risc standard. Coautorul Dr. Bill Harris, președintele Institutului de Cercetare a Acizilor Grași, a explicat care este, de fapt, impactul acestui nutrient.
"Informațiile transportate în concentrațiile a patru acizi grași din celulele roșii din sânge au fost la fel de utile ca cele transportate în nivelurile de lipide, tensiunea arterială, fumatul și statusul diabetic în ceea ce privește prezicerea mortalității totale.
Acest lucru subliniază puterea Indicelui Omega-3 ca factor de risc și ar trebui considerat la fel de important ca și ceilalți factori de risc stabiliți, și poate chiar mai important", a explicat dr. Bill Harris.
Omega-3, esențial pentru prevenirea problemelor de sănătate
Omega-3 - FOTO: Freepik@wisetchat
Ar putea fi, de asemenea, util pentru prevenirea problemelor de sănătate, întârzierea morții și evaluarea abordărilor de tratament. Un raport anterior din 2018, asupra a 2.500 de participanți din Framingham Offspring Cohort, a constatat că persoanele cu un Index Omega-3 ridicat aveau cu 33% mai puține șanse de a muri. Cercetarea a evidențiat, de asemenea, modul în care consumul de omega-3 în întreaga lume este asociat cu speranțe de viață variate.
Cercetătorul principal al studiului, dr. Michael McBurney, de la Universitatea din Guelph, Canada, a spus care țară are un index de Omega-3 crescut și ce impact are asupra speranței de viață.
"Este interesant de remarcat că în Japonia, unde Indexul Omega-3 mediu este mai mare de opt procente, durata de viață așteptată este cu aproximativ cinci ani mai lungă decât în Statele Unite, unde Indexul Omega-3 mediu este de aproximativ cinci procente.
Prin urmare, în practică, alegerile alimentare care schimbă Indicele Omega-3 pot prelungi viața. În modelul combinat final, fumatul și Indicele Omega-3 par să fie cei mai ușor de modificat factori de risc.
A fi fumător activ, la vârsta de 65 de ani, scade mai mult de patru ani din viață, comparativ cu a nu fuma, o reducere a vieții echivalentă cu a avea un Index Omega-3 scăzut față de unul ridicat", a spus dr. Michael McBurney.
Care sunt alimentele bogate în Omega-3
Alimente bogate în omega-3 includ:
- Pește și alte fructe de mare (în special pește gras de apă rece, cum ar fi somonul, macroul, tonul, heringul și sardinele)
- Nuci și semințe (cum ar fi semințele de in, semințele de chia și nucile)
- Uleiuri vegetale (cum ar fi uleiul de in, uleiul de soia și uleiul de rapiță).
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
-
Metformin, medicamentul pentru diabet de tip 2, acționează și în creier26.08.2025, 17:34
-
Disonanța cognitivă: de ce facem lucruri care ne contrazic valorile26.08.2025, 16:30
Toaletele publice, invadate de germeni. Nu dispar nici după igienizare
Toaletele publice sunt printre cele mai murdare locuri. Aici, riscul de îmbolnăvire este ridicat.
Ce văd muribunzii în ultimele clipe. Ce se întâmplă în creier atunci când murim
Preotul Necula: O mare bătălie va urma în perioada post-COVID. Am uitat că oamenii au nevoie de căldură omenească, de mână întinsă
Infecțiile fungice, mortale. Ce este Aspergillus. Îl întâlnești și în propria casă
Infecțiile fungice pot fi mortale. Producătorii de medicamente caută să dezvolte tratamente mai puternice, pe măsură ce infecțiile cresc.
Nutrientul lipsă care pune viața în pericol. Efecte mai nocive decât fumatul
Lipsa acestui nutrient poate pune viața în pericol. Este considerat mai nociv decât fumatul. Crește riscul de moarte prematură.
Analizele medicale, cum te pregătești și ce trebuie să știi
Analizele medicale sunt esențiale pentru diagnosticarea unor boli.
Cele două senzații pe care le simt oamenii înainte de moarte. Sunt cele mai des întâlnire. Nu este vorba de durere
O boală alergică și autoimună, identificată pentru prima dată. Simptomele, izbitoare: Se inflamează esofagul și pielea
O boală alergică și autoimună a fost identificată pentru prima dată de cercetători. De vină ar fi mutația unei gene.
Provocările diagnosticării oncologice în România. Prof. univ. dr. Ovidiu Pop: Stăm prost
Modificarea unei singure gene, responsabilă de apariția cancerului. Rolul crucial al genei BAP1 în dezvoltarea cancerului
O singură genă poate genera peste 5.000 de variante genetice care permit cancerului să se dezvolte necontrolat.
Alzheimer, diagnostic prin teste de sânge. Boala poate fi depistată cu ani înaintea primelor simptome
Alzheimer ar putea fi diagnosticat prin teste de sânge. Proteinele ”toxice” ar putea fi detectate cu câțiva ani înainte de debutul bolii.
Colesterolul: de ce unii oameni au un nivel scăzut, fără să fie atenți la dietă
Doar o picătură de sânge pentru diagnosticarea reumatismului
Biopsie sau examen anatomopatologic. Medic: Diferența între ele e ca la vin. Una e să trimitem tot butoiul la analiză, alta e să scoatem un pahar
Biopsie și examen anatomopatologic sunt două tipuri de analize ale țesuturilor. Medicii explică diferența între cele două.
Mutația genetică descoperită, premisă pentru leacul a trei boli grave
Mutația genetică descoperită de oamenii de știință ar putea contribui la crearea unor medicamente pentru trei boli care afectează mușchii și creierul.
Infecții parazitare depistate în 20 minute
Ce droguri au fost găsite la UNTOLD și ce efecte dau. Medicamente cu prescripție medicală, folosite de tineri. Cristian Paparau: Creează o distorsiune a percepției
Ce droguri au fost găsite la UNTOLD și care este efectul acestora. Pastilele cu prescripție medicală, folosite ca droguri.
Intoxicația cu monoxid de carbon. Cum te poate otrăvi fumul. Diana Bulgaru: Victimele sunt găsite cu mâinile pe clanță. Decesul este foarte rapid
Intoxicația cu monoxid de carbon este frecventă în anotimpul rece. Aceasta duce la deces.
Testul care îți arată dacă ai deficit de Vitamina D. Cum se manifestă simptomele și care sunt efectele pe termen lung
Testul care îți arată dacă ai deficit de Vitamina D se poate realiza la orice laborator de analize medicale.
Creatinina, care sunt valorile normale. Ce se întâmplă dacă este prea mare sau mică
Creatinina scăzută poate indica o problemă la nivelul mușchilor sau al ficatului.
Testele genetice în sarcină, când și cui sunt recomandate. Herghelegiu: Se analizează întregul ADN. În cazul bolilor genetice nu există tratament. Nu putem schimba ADN-ul
Testele genetice efectuate de femeia însărcinată pot oferi informații despre anumite boli de care ar putea suferi copilul.
Sângele de aur, cea mai rară grupă sanguină. Care sunt avantajele
Sângele de aur este o grupa sanguină extrem de rară.
Biopsia osoasă, când este recomandată. Legătura cu diabeticii
Biopsia osoasă, tot ce trebuie să știi despre procedură. Ce poate spune osul despre sănătatea ta.