Toxiinfecție alimentară: simptome și bacteriile care o provoacă. Cât timp trece până simți primul simptom, în funcție de bacterie
Toxiinfecția alimentară - cauze, simptome și timpul de apariție al simptomelor din momentul ingerării unui aliment contaminat.
Vezi și:
Ce se întâmplă dacă mănânci ceva dulce pe stomacul gol
Primul semn că ai VERTIJ. Cauza care provoacă vertijul și cum îl faci să dispară
Lămâie în lapte: secretul pe care mulți îl țin ascuns. De ce să pui lămâie în lapte

Foto: Freepik @Tenso
Toxiinfecția alimentară, denumită și intoxicație alimentară, apare în urma consumului de alimente sau băuturi contaminate cu microorganisme patogene, precum bacterii, virusuri, paraziți sau toxine produse de acestea.
Alimentele pot deveni contaminate în diferite moduri, inclusiv prin manipulare necorespunzătoare, depozitare inadecvată sau preparare incorectă.
Cauze și agenți patogeni care provoacă toxiinfecție alimentară
Cele mai comune bacterii care cauzează toxiinfecție alimentară includ:
- Salmonella - găsită în carne crudă, ouă, lactate nepasteurizate
- E.coli - găsită în carne insuficient gătită sau în apa contaminată
- Listeria - găsită în produse lactate nepasteurizate și alimente refrigerate
- Campylobacter - găsită în carne de pasăre nepreparată corespunzător
- Clostridium perfringens - găsită în carne gătită care nu a fost depozitată corect
- Stafilococul aureus - contaminează alimentele prin contactul cu persoane infectate.
Virusurile, cum ar fi norovirusul și paraziții precum Giardia, sunt și ei factori implicai în toxiinfecțiile alimentare.
Timpul de apariție al simptomelor. În cât timp apare primul simptom după ce ai mâncat mâncare contaminată
Timpul de apariție al simptomelor variază în funcție de agentul patogen implicat și de cantitatea de microorganisme ingerate.
În general, simptomele pot apărea de la câteva ore până la câteva zile după consumul alimentului contaminat.
- Stafilococul aureus - simptomele apar rapid, de obicei între 1 și 6 ore de la ingestie, din cauza producției e toxine
- Salmonella - simptomele apar în 6 - 72 ore, depinzând de doza de bacterii ingerată și de sistemul imunitar al persoanei.
- E.coli - simptomele pot apărea în 1 - 8 zile după consumul alimentului contaminat.
- Listeria - poate avea o perioadă de incubație de 3 până la 70 de zile, dar de obicei simptomele apar între 1 și 4 săptămâni.
- Campylobacter - simptomele se dezvoltă în 2 - 5 zile.
- Clostridium perfringens - simptomele apar între 8 și 16 ore după ingestia alimentului.
- Norovirus - timpul de apariție al simptomelor durează între 24 și 48 de ore
- Rotavirus - timpul de debut al simptomelor durează între 24 și 48 de ore
Vă puteți îmbolnăvi de toxiinfecție alimentară după înghițirea anumitor germeni, precum Salmonella sau E. coli. Simptomele pot varia, în funcție de germenul pe care l-ați înghițit. Simptomele pot varia de la ușoare la grave și pot dura câteva ore sau mai multe zile.
Cele mai frecvente simptome ale toxiinfecției alimentare sunt:
- diaree
- dureri de stomac sau crampe
- greață
- vărsături
- febră, potrivit CDC.
Dacă aveți diaree sau vărsături, asigurați-vă că beți multe lichide pentru a preveni deshidratarea (lipsa apei din organism).
În cazuri severe, pot apărea simptome precum deshidratare și dezechilibre electrolitice, care necesită tratament medical de urgență.
Simptomele care apar în funcție de virus sau bacterie
Salmonella dă simptome precum - durere de cap, febră, crampe abdominale, diaree, vărsături și greață
Campylobacter dă simptome precum - febră, greață, crampe abdominale și diaree (uneori cu sânge)
Listeria dă simptome precum - dureri de cap, febră, oboseală, dureri (simptomele și complicațiile pot fi severe la unele persoane)
E. coli dă simptome precum - diaree (adesea cu sânge), crampe abdominale
Norovirus dă simptome precum - febră, greață, vărsături, crampe abdominale, diaree și dureri de cap, potrivit Health Direct.
Rotavirus dă simptome asemănătoare gripei
Cum poți să eviți toxiinfecțiile alimentare
Pentru a preveni toxiinfecțiile alimentare, este important să respectăm reguli strice de igienă și preparare a alimentelor.
- Spălarea frecventă a mâinilor înainte de manipularea alimentelor
- Gătirea alimentelor la temperaturi corespunzătoare
- Evitarea consumului de produse crude sau nepasteurizate
- Depozitarea adecvată a alimentelor perisabile
-
-
-
-
Vitamina D și K2: cum să le iei corect pentru oase și inimă sănătoasă02.12.2025, 21:48
-
Distanțarea socială nu oferă protecție reală împotriva infecțiilor respiratorii
EXCLUSIV Gripa, fatală. Dr. Adrian Marinescu, avertisment: Riscuri crescute. Forme severe
Cum se transmite HIV?
Boala care revine și face ravagii. Peste 300 de cazuri în doar o lună!
Botulism: alimentele cu risc și semne de contaminare. La ce să te uiți când deschizi un borcan sau o conservă
Mâncarea umedă pentru pisici, plină de microbi, E.coli, Salmonella: Îmbolnăvește toată familia!
Mușcătura de căpușă, complicații severe. Dr. Tudor Ciuhodaru: Te poate trimite direct la neurologie
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie
Europa se pregătește pentru o nouă pandemie. Un inamic necunoscut ar putea declanșa următoarea criză globală de sănătate.
Peste 9.500 de germani infectați cu sifilis în 2024
Epidemia de rujeolă se extinde în SUA. Autoritățile sanitare, în alertă
Cea mai contagioasă boală din lume se extinde cu repeziciune. Autoritățile sanitare, în alertă
Patru virusuri emergente cu potențial pandemic. Autoritățile sanitare, în alertă
Ce este virusul Chikungunya. Fii atent la asta dacă te-a înțepat un țânțar. Atacă articulațiile!
Boala care îi ingrijorează pe medici: Au reapărut cazurile grave
Epidemie de rujeolă: cum să te ferești de boală. Trebuie să ne revaccinăm?
Epidemia de rujeolă face ravagii. Trebuie să ne revaccinăm? Ce spun experții despre pericolul real și cine este expus?
Virusul West Nile confirmat la doi pacienți din Timiș. Un caz grav la ATI
EXCLUSIV Sezonul de gripă 2025-2026 începe mai devreme. Vaccinarea, esențială
Virusul care duce la umflarea creierului provoacă îngrijorare
Justin Timberlake are boala Lyme. Totul despre Lyme: simptome și stadii
Gripa aviară H5N5 ajunge la oameni. Ce riscuri prezintă pentru populație
Pisicile, afectate de gripa aviară. Specialiștii trag un semnal privind o viitoare pandemie
Pandemia ce ar putea fi declanșată de pisici. Face ravagii, este avertismentul specialiștilor. Încălzirea vremii va înrăutăți situația.
