Toxiinfecție alimentară: simptome și bacteriile care o provoacă. Cât timp trece până simți primul simptom, în funcție de bacterie

Toxiinfecția alimentară - cauze, simptome și timpul de apariție al simptomelor din momentul ingerării unui aliment contaminat.
Vezi și:
Ce se întâmplă dacă mănânci ceva dulce pe stomacul gol
Primul semn că ai VERTIJ. Cauza care provoacă vertijul și cum îl faci să dispară
Lămâie în lapte: secretul pe care mulți îl țin ascuns. De ce să pui lămâie în lapte
Foto: Freepik @Tenso
Toxiinfecția alimentară, denumită și intoxicație alimentară, apare în urma consumului de alimente sau băuturi contaminate cu microorganisme patogene, precum bacterii, virusuri, paraziți sau toxine produse de acestea.
Alimentele pot deveni contaminate în diferite moduri, inclusiv prin manipulare necorespunzătoare, depozitare inadecvată sau preparare incorectă.
Cauze și agenți patogeni care provoacă toxiinfecție alimentară
Cele mai comune bacterii care cauzează toxiinfecție alimentară includ:
- Salmonella - găsită în carne crudă, ouă, lactate nepasteurizate
- E.coli - găsită în carne insuficient gătită sau în apa contaminată
- Listeria - găsită în produse lactate nepasteurizate și alimente refrigerate
- Campylobacter - găsită în carne de pasăre nepreparată corespunzător
- Clostridium perfringens - găsită în carne gătită care nu a fost depozitată corect
- Stafilococul aureus - contaminează alimentele prin contactul cu persoane infectate.
Virusurile, cum ar fi norovirusul și paraziții precum Giardia, sunt și ei factori implicai în toxiinfecțiile alimentare.
Timpul de apariție al simptomelor. În cât timp apare primul simptom după ce ai mâncat mâncare contaminată
Timpul de apariție al simptomelor variază în funcție de agentul patogen implicat și de cantitatea de microorganisme ingerate.
În general, simptomele pot apărea de la câteva ore până la câteva zile după consumul alimentului contaminat.
- Stafilococul aureus - simptomele apar rapid, de obicei între 1 și 6 ore de la ingestie, din cauza producției e toxine
- Salmonella - simptomele apar în 6 - 72 ore, depinzând de doza de bacterii ingerată și de sistemul imunitar al persoanei.
- E.coli - simptomele pot apărea în 1 - 8 zile după consumul alimentului contaminat.
- Listeria - poate avea o perioadă de incubație de 3 până la 70 de zile, dar de obicei simptomele apar între 1 și 4 săptămâni.
- Campylobacter - simptomele se dezvoltă în 2 - 5 zile.
- Clostridium perfringens - simptomele apar între 8 și 16 ore după ingestia alimentului.
- Norovirus - timpul de apariție al simptomelor durează între 24 și 48 de ore
- Rotavirus - timpul de debut al simptomelor durează între 24 și 48 de ore
Vă puteți îmbolnăvi de toxiinfecție alimentară după înghițirea anumitor germeni, precum Salmonella sau E. coli. Simptomele pot varia, în funcție de germenul pe care l-ați înghițit. Simptomele pot varia de la ușoare la grave și pot dura câteva ore sau mai multe zile.
Cele mai frecvente simptome ale toxiinfecției alimentare sunt:
- diaree
- dureri de stomac sau crampe
- greață
- vărsături
- febră, potrivit CDC.
Dacă aveți diaree sau vărsături, asigurați-vă că beți multe lichide pentru a preveni deshidratarea (lipsa apei din organism).
În cazuri severe, pot apărea simptome precum deshidratare și dezechilibre electrolitice, care necesită tratament medical de urgență.
Simptomele care apar în funcție de virus sau bacterie
Salmonella dă simptome precum - durere de cap, febră, crampe abdominale, diaree, vărsături și greață
Campylobacter dă simptome precum - febră, greață, crampe abdominale și diaree (uneori cu sânge)
Listeria dă simptome precum - dureri de cap, febră, oboseală, dureri (simptomele și complicațiile pot fi severe la unele persoane)
E. coli dă simptome precum - diaree (adesea cu sânge), crampe abdominale
Norovirus dă simptome precum - febră, greață, vărsături, crampe abdominale, diaree și dureri de cap, potrivit Health Direct.
Rotavirus dă simptome asemănătoare gripei
Cum poți să eviți toxiinfecțiile alimentare
Pentru a preveni toxiinfecțiile alimentare, este important să respectăm reguli strice de igienă și preparare a alimentelor.
- Spălarea frecventă a mâinilor înainte de manipularea alimentelor
- Gătirea alimentelor la temperaturi corespunzătoare
- Evitarea consumului de produse crude sau nepasteurizate
- Depozitarea adecvată a alimentelor perisabile
-
-
-
-
-
Durerile articulare, tot mai frecvente odată cu scăderea temperaturilor16.10.2025, 15:40
De câte ori trebuie, de fapt, să tragi apa la toaletă. Ce se întâmplă dacă faci asta
De câte ori trebuie, de fapt, să tragi apa la toaletă. Cum E.coli și stafilococul auriu îți pot pune viața în pericol.
Cum scapă un virus din laborator și ce sunt laboratoarele BSL-4. Simin Aysel Florescu: Noi nu avem niciunul. Avem un BSL-3, dar pentru medicina veterinară
Cum poate scăpa un virus dintr-un laborator. Cât de îngrijorătoare este situația din Congo sau COVID a fost produs într-un laborator?
Camp Hill Virus, un nou henipavirus descoperit în America de Nord. Ar putea avea potențial pandemic
Boala care îi ingrijorează pe medici: Au reapărut cazurile grave
Tusea post-COVID, legată de disfuncții neurologice. Ce rol are creierul în mecanismul tusei
Complicația bizară a COVID care persistă după ani de zile de la infectare îi alarmează pe medici.
Sporothrix brasiliensis, virusul răspândit de pisici. Poate provoca cazuri severe
Această boală gravă este răspândită de pisici, iar medicii sunt îngrijorați de viteza cu care se răspândește.
Ce este hepatita B: simptome, tratament. Dacă nu este eliminată de organism în șase luni, se transformă în boală cronică
Ce este hepatita B și ce simptome apar. Dacă nu este eliminată de organism în termen de șase luni, boala poate evolua spre forma sa cronică.
7 lucruri de știut despre Hepatita A. Un gest simplu distruge virusul!
Ce trebuie să știi dacă ai avut COVID. Impactul pe termen lung
HPV, asociat și cu bolile cardiovasculare. Provoacă inflamație cronică
Această infecție comună provoacă trei tipuri de cancer, dar și boli de inimă.
Long COVID, asociat cu inflamație cerebrală și risc crescut de demență
Lucrul terifiant pe care trebuie să îl știi dacă ai avut COVID. Efectele sunt catastrofale și iremediabile.
Adevărul murdar despre ce se ascunde în șosetele tale. Cum se spală corect
Noua variantă Covid NB.1.8.1, identificată în Franța. Ce trebuie să știm despre noua tulpină
Varianta COVID NB.1.8.1 face ravagii în Franța și Asia. Experții se tem de un nou val devastator.
Justin Timberlake are boala Lyme. Totul despre Lyme: simptome și stadii
Copil de 12 ani cu tetanos, salvat de medicii din Timișoara. Dr. Daniel Jipa: Boala este una extrem de periculoasă. Duce rapid la insuficiență respiratorie urmată de stop cardiac
COVID 19, asociat cu riscul neurodegenerativ. Duce la modificări ale biomarkerilor cerebrali
COVID 19 are un impact dramatic asupra creierului. I-a distrus structurile neuronale și accentuează degradarea creierului.
Milioane de persoane ar putea avea Long-COVID. De ce nu pot fi diagnosticate
Boala pe care o ai și nu știi. E o complicație a COVID.
HKU5-CoV-2, un nou coronavirus cu potențial pandemic, descoperit în China
Rabia, boala care ucide 100% dacă nu e tratată imediat: simptome și transmitere
Infecțiile cu Streptococul B, asociate cu probleme psihice
Infecția care îți macină creierul. Aceasta este grupa cea mai vulnerabilă.
COVID, impact asupra speranței de viață. A dus la creșterea mortalității din cauze cardiovasculare
COVID are încă un impact catastrofal. Consecințele se vor resimți pe termen lung.
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie
Europa se pregătește pentru o nouă pandemie. Un inamic necunoscut ar putea declanșa următoarea criză globală de sănătate.
Deficitul de Fier și inflamația timpurie, factori cheie în dezvoltarea long-COVID
Acest deficit accentuează simptomele COVID. De altfel și inflamația din organism agravează simptomele infecției.