Medicii japonezi efectuează primul transplant de plămâni din lume, de la un donator viu, unui pacient cu Covid-19

plamani-radiografie_45090700 Radiografie pulmonară Sursa foto: CNN

O japoneză ai cărei plămâni au fost grav deteriorați de Covid-19 a primit ceea ce spun medicii că este primul transplant de plămâni din lume de la un donator viu, la un pacient cu coronavirus...

Spitalul Universitar din Kyoto a declarat că femeia a suferit miercuri o operație care a durat 11 ore și a fost efectuată de către o echipă medicală formată din 30 de persoane. Operația a vizat transplantul de țesut pulmonar de la soțul și fiul ei.

Se știe că maladia Covid-19 provoacă leziuni pulmonare severe la unii pacienți, iar oamenii din întreaga lume - inclusiv Statele Unite - au primit transplanturi pulmonare ca parte a recuperării lor de la boală. Dar spitalul de la Kyoto a spus că acest caz a fost primul în care țesutul pulmonar a fost transplantat de la donatori vii la un pacient cu Covid-19. Dr. Hiroshi Date, chirurg toracic la spitalul care a condus operația, a spus că a dat speranță pacienților care suferă de leziuni pulmonare severe de la Covid-19.

„Am demonstrat că avem acum o opțiune de transplant pulmonar (de la donatori vii)", a spus el la o conferință de presă de joi.

Pacienta, identificată doar ca o femeie din regiunea de vest Kansai din Japonia, a contractat Covid-19 la sfârșitul anului trecut și a petrecut luni întregi pe un aparat de susținere a vieții care funcționa ca un plămân artificial, potrivit Spitalului Universitar din Kyoto.

Covid-19 i-a provocat atât de multe daune plămânilor, încât nu mai erau funcționali și a necesitat un transplant pulmonar pentru a trăi, potrivit CNN.

Soțul și fiul femeii s-au oferit să doneze părți din plămâni. Transplanturile de la donatori aflați în moarte cerebrale sunt încă rare în Japonia, iar donatorii vii sunt considerați o opțiune mai bună, conform declarației spitalului.

Soțul și fiul se află într-o stare stabilă, iar femeia rămâne în terapie intensivă. Se așteaptă să poată părăsi spitalul în aproximativ două luni, potrivit spitalului.

Un studiu lansat la începutul acestui an a mai mult de 1.700 de pacienți tratați în orașul chinez Wuhan - punctul zero al pandemiei - a constatat că radiografiile pacienților grav bolnavi au prezentat dovezi de leziuni pulmonare la câteva luni după infecția lor.

Google News icon  Urmărește-ne și pe Google News - abonează‑te!

Articole similare
300x250
300x250