COVID-19, comparabil cu gripa sezonieră. Când se încheie pandemia

covid-19--comparabil-cu-gripa-sezoniera-_84496400 covid - FOTO: Freepik@creativeart

COVID-19 va fi comparabil cu gripa sezonieră. Când se declară sfârșitul pandemiei.

COVID-19 va fi în curând comparabil cu pericolul gripei sezoniere, au anunțat reprezentații Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Oficialii speră speră să diminueze anual nivelul de alertă maximală, potrivit New Age.

Când se declară sfârșitul pandemiei

OMS și-a exprimat încrederea că va putea declara sfârșitul situației de urgență undeva în 2023, spunând că este din ce în ce mai încrezătore în ceea ce privește încheierea fazei pandemice a virusului.

”Cred că vom ajunge la un punct când vom putea considera COVID-19 în acelaşi fel în care considerăm gripa sezonieră, adică o ameninţate la adresa sănătăţii, un virus care va continua să ucidă, dar un virus care nu perturbă societatea sau sisteme spitaliceşti”, a declarat şeful programelor de urgenţă din cadrul OMS, Michael Ryan, cu prilejul unei conferinţe de presă.

Alături de acesta, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus că este foarte satisfăcut să constate că, pentru prima dată, numărul săptămânal al deceselor semnalate în decursul ultimelor patru săptămâni a fost mai mic decât cel înregistrat în momentul când am utilizat pentru prima dată cuvântul pandemie, în urmă cu trei ani.

Vezi și: Pastila care tratează hipertensiunea. Un progres pentru mulți pacienți. Cum se administrează

Pandemia, declarată în ianuarie 2020

OMS a decretat această urgenţă de sănătate publică de interes internaţional pe 30 ianuarie 2020 - atunci când la nivel global se înregistrau mai puţin de 100 de cazuri şi niciun deces în afara Chinei - dar doar după ce Tedros Adhanom Ghebreyesus a calificat situaţia drept pandemie, în martie 2020, omenirea a înţeles pe deplin gravitatea acestei ameninţări sanitare.

Am declarat urgenţă sanitară mondială pentru a determina ţările să ia măsuri decisive, dar nu au făcut-o toate, a amintit el vineri.

Trei ani mai târziu, aproape şapte milioane de decese provocate de COVID-19 au fost semnalate, deşi se ştie că numărul deceselor asociate COVID-19 este mai ridicat, a mai precizat el.

Vezi și: Chirurgia bariatrică, cui se adresează și care sunt rezultatele pe termen lung. Turcu: Numărul pacienților tinde spre 80%. Vindecă diabetul diagnosticat în ultimii 5 ani

Care este situația la nivel național

În intervalul 06 - 12 martie 2023 au fost înregistrate 6.310 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19). 1.967 dintre cazurile noi din ultima săptămână sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare. 

Până în prezent, pe teritoriul României, au fost înregistrate 3.352.356 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. Incidența înregistrată la 14 zile este de 0.44.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 358 persoane au fost reconfirmate pozitiv.

În intervalul 06 - 12 martie 2023 au fost efectuate 10.565 teste RT-PCR și 64.697 teste rapide antigenice. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 13.797.740 teste RT-PCR și 13.028.138 teste rapide antigenice, potrivit buletinului publicat de Ministerul Sănătății. 

Google News icon  Urmărește-ne și pe Google News - abonează‑te!

Articole similare
300x250
300x250