EXCLUSIV De ce ne blocăm de spate. Dr. Dan Aurel Nica: Încearcă să prevină mișcările ample. Se formează un cerc vicios

De ce ne blocăm de spate. Ce semnal ne transmite, de fapt, organismul când apare contractura musculară.
Durerea de spate este una dintre cele mai întâlnite afecțiuni, afectând persoane de toate vârstele și având multiple cauze, de la suprasolicitare fizică și postură incorectă până la afecțiuni mai grave ale coloanei vertebrale. În fața acestei probleme, organismul reacționează instinctiv prin contracturi musculare menite să limiteze mișcările și să protejeze zona afectată. Totuși, acest mecanism de apărare poate, în unele cazuri, să agraveze situația, generând un cerc vicios al durerii.
Durerea de spate este una dintre cele mai frecvente probleme medicale, iar organismul reacționează instinctiv prin contracturi musculare pentru a limita mișcările și a preveni agravarea situației. Cu toate acestea, acest mecanism de protecție poate deveni problematic în timp.
Contractura reflexă: mecanism de apărare și factor agravant
Dr. Dan Aurel Nica, medic primar neurochirurgie la Spitalul Clinic SANADOR, explică faptul că organismul reacționează la durerea de spate printr-o contractură musculară involuntară.
"Această contractură musculară încearcă să prevină mișcările mai ample. Este o contractură reflexă pe care organismul le face involuntar. Contractura musculară, la un moment dat, poate să fie și dăunătoare pentru că produce o creștere a presiunii la nivelul discului și se formează un cerc vicios: contractură - lombalgie, lombalgie – contractură", a explicat dr. Dan Aurel Nica, medic primar neurochirurgie la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC Medical și DC News.
De ce ne blocăm de spate - FOTO: Freepik@nunkung3529
Când ne prezentăm la medic
În primele episoade de durere de spate, mulți pacienți apelează fie la tratamente improvizate, fie la sfatul unui medic generalist sau al unui specialist în reumatologie ori ortopedie. Dr. Nica subliniază că „rar se întâmplă ca pacientul să se prezinte direct la neurochirurg.
"La primele episoade, dacă nu afectează foarte tare organismul, omul ori cheamă salvarea și îi dă un tratament anume, ori vorbește cu vecinul sau vecina și, de obicei, se adresează medicului de familie, medicului internist sau medicului reumatolog sau medicului ortoped. Dacă ortopezii sau ceilalți constată că simptomatologia depășește o anumită limită, atunci trimit ei pacientul la neurochirurg.
Vezi și: Durerea de spate, tratament. Dr. Dan Aurel Nica: Lucrurile se pot liniști
Rar se întâmplă să vină la neurochirurg de prima dată", a explicat dr. Dan Aurel Nica, medic primar neurochirurgie la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC Medical și DC News.
Identificarea precoce a cauzei durerii și stabilirea unui plan de tratament adecvat pot preveni complicațiile și pot îmbunătăți considerabil calitatea vieții pacienților.
Vezi mai multe în VIDEO:
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-