Trei semne care ar putea însemna că ești la o săptămână distanță de un AVC
Trei semne care ar putea însemna că ești la o săptămână distanță de un AVC.
Un studiu recent indică faptul că suplimentele cu ulei de pește ar putea reduce riscul de Alzheimer la vârstnici cu predispoziție genetică.
Un studiu a arătat că administrarea de suplimente cu ulei de pește la vârste înaintate ar putea contribui la reducerea riscului de Alzheimer la unele persoane. Studiul de mici dimensiuni a arătat că, la persoanele în vârstă cu o genă care crește riscul de Alzheimer, suplimentele cu ulei de pește au redus degradarea celulelor nervoase din creier.
Experții sugerează că studiile clinice mai ample ar trebui să investigheze beneficiile suplimentelor omega-3 pentru persoanele cu risc ridicat de Alzheimer. Uleiul de pește face parte dintr-o dietă sănătoasă deoarece este o sursă bună de acizi grași omega-3 (PUFA omega-3).
Cu toate acestea, unele afirmații referitoare la sănătatea uleiurilor de pește sunt contestate, iar administrarea de suplimente poate fi asociată cu riscuri pentru sănătatea anumitor persoane. Studiul a constatat o reducere a degradării celulelor nervoase la persoanele cu gena care au primit ulei de pește, dar niciun beneficiu semnificativ pentru persoanele fără gena respectivă.
Rezultatele evidențiază potențialul intervențiilor nutriționale personalizate bazate pe predispoziția genetică, dar sunt necesare cercetări mai ample pentru a înțelege pe deplin implicațiile și a stabili orientări definitive.
Asociația Alzheimer identifică mai mulți factori care cresc riscul de apariție a bolii Alzheimer, inclusiv vârsta, fumatul, dietele nesănătoase, lipsa de exerciții fizice și istoricul familial. Gena APOE, în special APOEε4, este legată de Alzheimer, în special la cei care o moștenesc de la ambii părinți.
Un studiu la care au participat 102 persoane în vârstă de peste 75 de ani cu niveluri scăzute de acizi grași omega-3 a arătat că jumătate dintre acestea au primit zilnic 1,65 g de omega-3 în 3 capsule de gel moale, în timp ce grupul de control a primit geluri moi pe bază de ulei de soia. Cercetătorii și participanții nu știau ce tratament au primit.
La vizitele de monitorizare, aceștia au măsurat dezvoltarea leziunilor materiei albe și au evaluat funcția cognitivă. Studiul subliniază importanța abordării acestor factori pentru a preveni boala Alzheimer.
Foto: Freepik
Studiul nu a constatat nicio diferență semnificativă în ceea ce privește rezultatele între participanții la tratamentele cu omega-3 și cei cu placebo. Cu toate acestea, cei cu gena APOEε4 au prezentat o diferență semnificativă în progresia leziunilor materiei albe.
Cei cu alela omega-3 au prezentat o degradare semnificativ mai redusă a celulelor nervoase comparativ cu cei din grupul placebo. Acest efect se poate datora mediului genetic și biochimic specific la purtătorii APOEε4, care prezintă un risc mai mare de a dezvolta boala Alzheimer și pot avea un răspuns metabolic sau inflamator diferit la PUFA omega-3.
Această genă este asociată cu inflamația crescută a creierului și cu stresul oxidativ, pe care se știe că PUFA-urile omega-3 le atenuează.
Un mic studiu sugerează că suplimentele cu ulei de pește pot reduce riscul de Alzheimer la persoanele cu alela APOEε4. Cu toate acestea, autorii nu recomandă utilizarea suplimentelor de ulei de pește de către toate persoanele în vârstă, deoarece sunt necesare studii clinice suplimentare pentru a verifica constatările lor.
Studiul nu a constatat nicio diferență semnificativă din punct de vedere statistic între grupul placebo și grupul care a luat ulei de pește pe parcursul a trei ani. Autorii recomandă să nu se ia ulei de pește pentru a preveni demența, dar sugerează că acesta este în general sigur.
Molly Rapozo, nutriționist dietetician înregistrat și educator senior în nutriție și sănătate la Pacific Neuroscience Institute, recomandă ca oamenii să ia uleiuri de pește numai sub sfatul medicului, deoarece există efecte dependente de vârstă și doză, în special pentru cei cu două copii ale genei APOE4.
Între timp, se recomandă creșterea consumului de pești mici de apă rece, care sunt surse bune de grăsimi omega 3.
Cercetările privind efectele omega-3 PUFA asupra funcției cognitive și a sănătății creierului au fost criticate pentru domeniul lor de aplicare limitat. Allder și Rapozo au sugerat că mai multe studii ar trebui să includă eșantioane mai mari și mai diverse pentru a confirma constatările și a determina generalizabilitatea acestora.
Aceștia au sugerat, de asemenea, investigarea efectelor pe termen lung ale PUFA omega-3 asupra funcției cognitive și sănătății creierului, precum și doza optimă și formularea suplimentelor de ulei de pește.
Molly Rapozo a sugerat modificarea dozelor de omega-3 pentru a evalua mai bine efectele acestora, sugerând studii controlate randomizate pe scară largă și pe termen lung. Ei au sugerat, de asemenea, creșterea dozei de la 1,65 grame la 2 sau mai multe grame pe zi pentru a vedea un efect mai semnificativ.
Trei semne care ar putea însemna că ești la o săptămână distanță de un AVC.
Cum se schimbă mintea vârstnicilor odată cu demența. Lucrul trecut cu vederea pe care nu îl mai pot stăpâni.
Ce se întâmplă cu vârstnicii. Linia fină care le protejează creierul și le oferă un "scut cognitiv" împotriva declinului mental.
Acesta este cel mai rău lucru pe care îl faci imediat ce te trezești și îți macină sănătatea.
Lucrul care îți topește creierul fără să îți dai seama. Cea mai mare greșeală pe care o faci. Nimic nu te mai salvează.
Consumul de ceai este asociat cu demența. Există un ingredient nociv care îți devastează creierul iremediabil.
Somnul prelungit poate accelera îmbătrânirea creierului și crește riscul de demență.
Alimentul simplu care îți calmează creierul. Previne degradarea neurologică.
Semnul simplu care indică revenirea din comă. Ce se întâmplă în creierul pacienților. Care este semnalul cheie.
Ciupercile care ameliorează simptomele bolii Parkinson. Arată îmbunătățiri neașteptate în starea pacienților.
Un simplu examen ocular ar putea deveni cheia diagnosticării bolii Parkinson înainte de apariția simptomelor motorii.
Acești 10 factori cresc riscul de AVC și contribuie la gravitatea acestuia.
Cea mai banală infecție care îți devorează creierul. Duce la Alzheimer.
Ce se întâmplă în creier când îți amintești de ceva. Detaliul major pe care nu ți l-a spus nimeni.
Această terapie ameliorează semnificativ simptomele pacienților cu Alzheimer. Medicii susțin că toți pacienții văd efecte benefice.
Simptomul repetitiv care poate fi un semn de demență. Apare cu ani înainte de pierderea memoriei.
Acest test simplu depistează demența cu mult timp înainte ca primele simptome să fie evidente.
Riscul uriaș cu care se confruntă cardiacii. Boala fără vindecare pe care o pot dezvola.