Omega-3 din uleiul de pește ar putea proteja împotriva Alzheimerului. Motivul pentru care încetinește degradarea celulelor cerebrale
Un studiu recent indică faptul că suplimentele cu ulei de pește ar putea reduce riscul de Alzheimer la vârstnici cu predispoziție genetică.
Un studiu a arătat că administrarea de suplimente cu ulei de pește la vârste înaintate ar putea contribui la reducerea riscului de Alzheimer la unele persoane. Studiul de mici dimensiuni a arătat că, la persoanele în vârstă cu o genă care crește riscul de Alzheimer, suplimentele cu ulei de pește au redus degradarea celulelor nervoase din creier.
Experții sugerează că studiile clinice mai ample ar trebui să investigheze beneficiile suplimentelor omega-3 pentru persoanele cu risc ridicat de Alzheimer. Uleiul de pește face parte dintr-o dietă sănătoasă deoarece este o sursă bună de acizi grași omega-3 (PUFA omega-3).
Cu toate acestea, unele afirmații referitoare la sănătatea uleiurilor de pește sunt contestate, iar administrarea de suplimente poate fi asociată cu riscuri pentru sănătatea anumitor persoane. Studiul a constatat o reducere a degradării celulelor nervoase la persoanele cu gena care au primit ulei de pește, dar niciun beneficiu semnificativ pentru persoanele fără gena respectivă.
Rezultatele evidențiază potențialul intervențiilor nutriționale personalizate bazate pe predispoziția genetică, dar sunt necesare cercetări mai ample pentru a înțelege pe deplin implicațiile și a stabili orientări definitive.
Gena asociată cu riscul de Alzheimer
Asociația Alzheimer identifică mai mulți factori care cresc riscul de apariție a bolii Alzheimer, inclusiv vârsta, fumatul, dietele nesănătoase, lipsa de exerciții fizice și istoricul familial. Gena APOE, în special APOEε4, este legată de Alzheimer, în special la cei care o moștenesc de la ambii părinți.
Un studiu la care au participat 102 persoane în vârstă de peste 75 de ani cu niveluri scăzute de acizi grași omega-3 a arătat că jumătate dintre acestea au primit zilnic 1,65 g de omega-3 în 3 capsule de gel moale, în timp ce grupul de control a primit geluri moi pe bază de ulei de soia. Cercetătorii și participanții nu știau ce tratament au primit.
La vizitele de monitorizare, aceștia au măsurat dezvoltarea leziunilor materiei albe și au evaluat funcția cognitivă. Studiul subliniază importanța abordării acestor factori pentru a preveni boala Alzheimer.

Foto: Freepik
Efecte pozitive numai la persoanele cu gena APOEε4
Studiul nu a constatat nicio diferență semnificativă în ceea ce privește rezultatele între participanții la tratamentele cu omega-3 și cei cu placebo. Cu toate acestea, cei cu gena APOEε4 au prezentat o diferență semnificativă în progresia leziunilor materiei albe.
Cei cu alela omega-3 au prezentat o degradare semnificativ mai redusă a celulelor nervoase comparativ cu cei din grupul placebo. Acest efect se poate datora mediului genetic și biochimic specific la purtătorii APOEε4, care prezintă un risc mai mare de a dezvolta boala Alzheimer și pot avea un răspuns metabolic sau inflamator diferit la PUFA omega-3.
Această genă este asociată cu inflamația crescută a creierului și cu stresul oxidativ, pe care se știe că PUFA-urile omega-3 le atenuează.
Uleiul de pește poate fi un potențial tratament preventiv pentru unii
Un mic studiu sugerează că suplimentele cu ulei de pește pot reduce riscul de Alzheimer la persoanele cu alela APOEε4. Cu toate acestea, autorii nu recomandă utilizarea suplimentelor de ulei de pește de către toate persoanele în vârstă, deoarece sunt necesare studii clinice suplimentare pentru a verifica constatările lor.
Studiul nu a constatat nicio diferență semnificativă din punct de vedere statistic între grupul placebo și grupul care a luat ulei de pește pe parcursul a trei ani. Autorii recomandă să nu se ia ulei de pește pentru a preveni demența, dar sugerează că acesta este în general sigur.
Molly Rapozo, nutriționist dietetician înregistrat și educator senior în nutriție și sănătate la Pacific Neuroscience Institute, recomandă ca oamenii să ia uleiuri de pește numai sub sfatul medicului, deoarece există efecte dependente de vârstă și doză, în special pentru cei cu două copii ale genei APOE4.
Între timp, se recomandă creșterea consumului de pești mici de apă rece, care sunt surse bune de grăsimi omega 3.
Cercetările privind efectele omega-3 PUFA asupra funcției cognitive și a sănătății creierului au fost criticate pentru domeniul lor de aplicare limitat. Allder și Rapozo au sugerat că mai multe studii ar trebui să includă eșantioane mai mari și mai diverse pentru a confirma constatările și a determina generalizabilitatea acestora.
Aceștia au sugerat, de asemenea, investigarea efectelor pe termen lung ale PUFA omega-3 asupra funcției cognitive și sănătății creierului, precum și doza optimă și formularea suplimentelor de ulei de pește.
Molly Rapozo a sugerat modificarea dozelor de omega-3 pentru a evalua mai bine efectele acestora, sugerând studii controlate randomizate pe scară largă și pe termen lung. Ei au sugerat, de asemenea, creșterea dozei de la 1,65 grame la 2 sau mai multe grame pe zi pentru a vedea un efect mai semnificativ.
-
De ce se îngrașă părul. Produsele pe care le folosești greșit27.11.2025, 22:45
-
Insuficiența cardiacă stângă: simptome care nu trebuie ignorate27.11.2025, 20:41
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
Prebiotice ieftine care îmbunătățesc memoria după 60 de ani
Acest test îți spune dacă faci Alzheimer. Ai curaj să vezi rezultatul?
Ce se întâmplă în creier când zicem "Aha". Impactul nebănuit asupra rețelei cerebrale
Ce se întâmplă în creier când îți amintești de ceva. Detaliul major pe care nu ți l-a spus nimeni.
Persoanele cu sindromul picioarelor neliniștite, risc crescut de Parkinson
A fost descoperită o nouă boală neurologică extrem de rară. Sunt doar 13 cazuri în lume
Îndulcitorul "inofensiv" care crește riscul de accident vascular cerebral
Boala care îți atacă creierul. Crește riscul de demență și AVC
Testul care îți arată dacă riști demența mai devreme decât crezi!
Donald Trump și mersul ciudat: semne despre sănătatea sa
Adevărul ascuns despre băuturile care îți distrug creierul
Băuturile care îți condamnă creierul la demență. Au efect pe termen lung.
Semnul banal care îți arată că faci demență. Apare cu 10 ani înainte
Semnul banal care îți arată că faci demență. Apare cu 10 ani înainte și NU este vorba de pierderea memoriei.
Câți pași trebuie să faci zilnic pentru a preveni boala Alzheimer. Nu sunt 10.000
Creierul decide dacă mâncarea e sănătoasă sau gustoasă
Alzheimerul, o boală a întregului organism. Nu afectează doar creierul – studiu
Alzheimerul nu distruge doar memoria, ci zdruncină întregul organism din interior, celulă cu celulă.
Medicamentul frecvent utilizat care distruge creierul
Alzheimer, debut silențios. Biomarkerii bolii apar de la 24 de ani
Vârsta la care apar primele semne ale bolii Alzheimer. E șocant! E mult mai devreme decât credeai.
Ce se întâmplă în creierul celor care au făcut AVC
Alimentul simplu care îți calmează creierul. Previne degradarea neurologică
Alimentul simplu care îți calmează creierul. Previne degradarea neurologică.
Orele lungi de muncă, impact asupra structurii creierului
Poluarea aerului atacă direct creierul. Particulele fine pot accelera Alzheimer și demența
Leziunile cerebrale cresc riscul de glioblastom. Ce simptome să urmărești
Amorțelile care anunță o problemă neurologică
Troznitul gâtului, risc pentru AVC. Un medic neurolog vine cu explicații
Obiceiul relaxant care poate provoca AVC. Ce să nu mai faci niciodată.
