Antidepresivele pot accelera declinul cognitiv la pacienții cu demență
Medicamentul care este prescris frecvent persoanelor cu demență afectează mai rău creierul și accelerează declinul cognitiv.
Un compus care se găsește în sfecla roșie ar putea fi tratament pentru anumite boli inflamatorii, precum cele neurodegenerative și autoimune
Cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Viena au izolat o peptidă (moleculă mică de proteină) din sfecla roșie care este capabilă să inhibe o anumită enzimă responsabilă pentru descompunerea moleculelor mesager din organism. Datorită structurii sale moleculare deosebit de stabile și a proprietăților farmacologice, peptida din sfecla roșie poate fi un bun candidat pentru dezvoltarea unui medicament pentru tratarea anumitor boli inflamatorii, cum ar fi de exemplu boli neurodegenerative și autoimune.
Într-un studiu recent, publicat în Journal of Natural Products (link direct studiu) grupul de cercetare condus de Christian Gruber de la Institutul de Farmacologie din Universitatea de Medicină din Viena (MedUni Vienna) prezintă descoperirile.
Peptida care există în rădăcinile plantelor de sfeclă roșie aparține unui grup de molecule pe care plantele le folosesc, printre altele, ca apărare chimică împotriva dăunătorilor, cum ar fi de exemplu bacterii, viruși sau insecte.
„Analizând mii de date genomice, echipa noastră a reușit să definească o serie de noi peptide bogate în cisteină și să le atribuie filogenetic în regnul plantelor. În acest proces, atenția noastră a fost atrasă de o posibilă funcție ca așa-numiții inhibitori de protează. Prin urmare, peptida de sfeclă roșie poate inhiba enzimele care digeră proteinele ", explică Gruber.
Peptida de sfeclă roșie inhibă în mod specific prolil oligopeptidaza (POP), care este implicată în descompunerea hormonilor proteici din organism și, prin urmare, este capabilă să regleze reacțiile inflamatorii. POP este o țintă mult discutată pentru medicamentele dedicate bolilor neurodegenerative și inflamatorii, cum ar fi Alzheimer și scleroza multiplă, de exemplu.
Peptida nu apare numai în rădăcina legumei, dar poate fi detectată și în sucul de sfeclă roșie disponibil comercial - deși în concentrații foarte scăzute. „Deși sfecla roșie este considerată o legumă foarte sănătoasă, ar fi nerezonabil să sperăm că demența ar putea fi prevenită prin consumul regulat de sfeclă roșie”, subliniază farmacologul MedUni Vienna. Asta pentru că „peptida apare natural doar în cantități foarte mici și nu este clar dacă poate fi ca atare absorbită prin tractul gastro-intestinal”, a completat el.
Medicamentul care este prescris frecvent persoanelor cu demență afectează mai rău creierul și accelerează declinul cognitiv.
Ce se întâmplă în creier când îți amintești de ceva. Detaliul major pe care nu ți l-a spus nimeni.
Aceste medicamente extrem de frecvent utilizate sunt asociate cu un risc crescut de demență.
Acest lucru îți devastează creierul, iar dacă locuiești în zona ASTA, ești cel mai expus.
Amețelile frecvente ar putea fi un simptom al sindromului PoTS, asociat cu long-COVID.
Alimentul care duce la Parkinson. Topește creierul.
Noi descoperiri privind riscul de Parkinson prin pierderea auzului. Cu fiecare 10 decibeli pierduți, riscul de Parkinson crește cu 57%
Acesta este cel mai rău lucru pentru creier. Îl macină în totalitate.
Consumul de ceai este asociat cu demența. Există un ingredient nociv care îți devastează creierul iremediabil.
De ce ne e poftă de ceva dulce. Ce semnal transmite, de fapt, creierul.
Cum se schimbă mintea vârstnicilor odată cu demența. Lucrul trecut cu vederea pe care nu îl mai pot stăpâni.
Creierul este afectat după pensionare. Ce trebuie să faci pentru a-ți păstra funcția cognitivă.
Ciupercile care ameliorează simptomele bolii Parkinson. Arată îmbunătățiri neașteptate în starea pacienților.
Acesta este cel mai rău lucru pe care îl faci imediat ce te trezești și îți macină sănătatea.
Ce se întâmplă cu vârstnicii. Linia fină care le protejează creierul și le oferă un "scut cognitiv" împotriva declinului mental.
Lipsa acestei vitamine îți afectează grav creierul. Duce la tulburări neurologice. Crește inflamația creierului.
Aceasta este cantitatea de alcool care îți devastează creierul. Este mult mai puțină decât ai crede.