Țigările electronice, boală de plămâni pentru zeci de adolescenți și tineri. Anchetă

Centrul american pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) investighează țigările electronice – mai precis vappingul - ca posibilă cauză pentru zeci de cazuri de îmbolnăvire pulmonară în...
Conform CDC, deoamdată nu există dovezi că această afecțiune pulmonară manifestată de subiecții care foloseau țigri electronice ar fi de origine infecțioasă. Experții agenției susțin că sunt necesare mai multe informații pentru a determina cu certitudine că țigările electronice sunt au nu de vină.
Pentruj a elucida aceste aspect, CDC colaborează cu departamentele pentru sănătate din Wisconsin, Illinois, California, Indiana și Minnesota în cadrul acestei investigații. Din data de 28 iunie 2019, în statele americane au fost raportate 94 posibile cazuri de îmbolnăviri pulmonare grave legate de vapare, conform unui comunicat dat publicității de CDC sâmbătă. Dintre aceste cazuri, 30 s-au înregistrat în Wisconsin, ifnformează Reuters și Agerpres.
Principalele simptome
Medicii spun că pacienții care au această boală au acuzat simptome precum tuse, senzație de sufocare și oboseală accentuată. Unii dintre ei au necesitat trecerea pe ventilație mecanică. Contactat de Reuters, purtătorul de cuvânt al CDC nu a putut oferi alte informații, iar oficialii sănătății din statele respective nu au răspuns la întrebări.
Alte state americane, printre care New York și New Jersey, au emis avertismente cu privire la riscurile folosirii țigărilor electronice alimentate cu lichid.
CDC nu a reușit să lege boala pulmonară și vreo marcă anume de țigări electronice. În SUA producătorul de e-cigarette cu poziție dominantă pe piață este Juul Labs.
„La fel ca în cazul oricăror probleme legate de sănătate asociate cu folosirea produselor de vaporizare, continuăm să monitorizăm aceste cazuri", se arată într-o declarație de presă emisă de Juul Labs, duminică, pentru Reuters.
Posibile reglementări noi privind fumatul
„Aceste cazuri reafirmă nevoia de a menține toate produsele pe bază de tutun și care conțin nicotină departe de adolescenți, prin reglementarea strictă a accesului la aceste produse. De asemenea trebuie să ne asigurăm că produsele ilegale, cele contrafăcute, imitațiile și cele prin care se administrează substanțe aflate sub control nu ajung pe piață și în mâinile tinerilor", se mai menționează în document.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-