Bolile ascunse în spatele oboselii

Liana Ganea |
Data actualizării: | Data publicării:
Bolile ascunse în spatele oboselii / Foto: Pexels, Ron Lach
Bolile ascunse în spatele oboselii / Foto: Pexels, Ron Lach

Multă lume crede că principalul motiv al oboselii este lipsa somnului. Deloc adevărat. 

Dacă te simţi mereu moleşit, lipsit de vlagă, ca şi cum ai pierdut nopţi la rând, programează-te la medic! S-ar putea să suferi de o boală gravă fără să ştii.

Una din afecţiunile îngrijorătoare care ar putea fi mascate de oboseală este chiar depresia. Tulburările de somn şi oboseala sunt caracteristici ale depresiei. Anemia este o altă afecţiune care coincide cu oboseala, dureri de cap şi ameţeli. Deshidratarea este un alt factor din spatele oboselii. Un sfat în acest sens este cel legat de consumul de cafea. La o ceaşcă de cafea băută este nevoie să compensezi cu două de apă. Când oboseala devine cronică și nu poate fi înlăturată printr-un somn bun de noapte  sau de după amiază, poate fi vorba de anumite afecțiuni care n-au de-a face cu câte cafele am băut de dimineaţă, mai ales dacă avem și alte simptome.

Iată doar câte din problemele de sănătate despre care se știe că pot duce la apariția epuizării:

Anemia

Unul din cele mai frecvente motive medicale care te poate face să te simți mereu "fără viaţă" este anemia prin deficit de fier. Femeile cu cicluri menstruale abundente și femeile însărcinate sunt în special predispuse la anemie. Însă și bărbații pot fi afectați, la fel și femeile aflate în postmenopauză, atunci când sunt probleme cu stomacul cum ar fi un ulcer sau administrarea de medicamente antiinflamatoare. Pe de altă parte, este posibil să ai prea mult fier, problemă cunoscută sub numele de  hemocromatoză sau supraîncărcare cu fier, situație care poate provoca, de asemenea, oboseală. Aceasta este o afecțiune moștenită, relativ rară, care afectează bărbații și femeile cu vârste cuprinse între 30 și 60 de ani.

Boala celiacă

Boala celiacă este cauzată de reacția sistemului imunitar la gluten. Glutenul este o proteină care se găsește în grâu și în alte cereale, precum și în produsele pe bază de cereale. Cercetările sugerează că numeroase persoane, în ciuda simptomelor, nici măcar nu realizează că au această afecțiune. În afară de oboseală, alte simptome ale bolii celiace sunt balonarea, anemia și pierderea în greutate. Medicul de familie poate face un test de sânge pentru a verifica dacă persoana cu aceste simptome suferă de această boală.

Tiroida "leneşă"

O glandă tiroidă leneşă sau subactivă înseamnă că ai prea puțin hormon tiroidian (tiroxină) în corp, ceea ce te face să te simți obosit. De asemenea, este posibil să iei în greutate, să îți simți mușchii dureroși și să ai pielea uscată. Boala este mai frecventă la femei, iar riscul de a o dezvolta crește pe măsură ce înaintezi în vârstă.

Diabetul

Unul dintre principalele simptome ale diabetului de tip 1 și tip 2 este că persoana afectată se simte foarte obosită. Alte simptome cheie ale bolii sunt senzația exagerată de sete, nevoia de a urina des și pierderea în greutate. Dacă bănuiești că ai putea avea simptome de diabet, e recomandat să ceri sfatul medicului de familie.

Depresia

Pe lângă faptul că te face să te simți trist și dezolat, depresia te poate face să te simți și stors de energie. Această afecțiune te va împiedica să adormi sau să ai un somn liniștit și, de asemenea, te poate face să te trezești dimineața mult prea devreme. Din aceste motive, te vei simți mai obosit în timpul zilei.

Sindromul picioarelor neliniștite

Când o persoană are un impuls copleșitor de a-și mișca picioarele, acest lucru o poate ține trează noaptea. S-ar putea ca persoana să aibă, de asemenea, o senzație neplăcută sau o durere profundă în zona picioarelor. În plus, picioarele pot să zvâcnească spontan în timpul nopții. Aceste simptome duc la un somn întrerupt și de calitate slabă, așa încât persoana afectată se simte foarte obosită pe tot parcursul zilei.

Despărțirile, impact puternic asupra sănătății. Ce se întâmplă în CORP și ce BOLI putem dezvolta

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel