Cancerul de colon; proteina responsabilă de proliferarea celulelor canceroase

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Cancer
Cancer

O proteină identificată de cercetători se crede că ar fi cheia pentru proliferarea celulelor canceroase în cancerul de colon.

Cercetătorii de la Universitatea din Toronto au identificat o proteină cheie care susține creșterea mai multor tipuri de cancer colorectal. Studiul, publicat pe 27 decembrie în Journal of Cell Biology, dezvăluie că o proteină numită Importin-11 transportă proteina βcatenină cauzatoare de cancer în nucleul celulelor canceroase de colon, unde poate conduce la proliferarea celulelor. Inhibarea acestei etape de transport ar putea bloca creșterea celor mai multe tipuri de cancer colorectal cauzate de nivelurile crescute de βcatenină.

Aproximativ 80% din cancerele colorectale sunt asociate cu mutații într-o genă numită APC care rezultă în niveluri ridicate ale proteinei βcatenină. Această creștere a βcateninei este urmată de acumularea proteinei în nucleul celular, unde poate activa numeroase gene care determină proliferarea celulelor și promovează creșterea și menținerea tumorilor colorectale. Dar modul în care βcatenina intră în nucleul celular după creșterea nivelurilor sale este slab înțeles. "Deoarece mecanismele moleculare care stau la baza transportului nuclear al βcateninei rămân neclare, ne-am propus să identificăm genele necesare activității continue de βcatenină în celulele canceroase colorectale care adăpostesc mutații APC", spune Stephane Angers, profesor la Departamentul de Științe Farmaceutice de la Universitatea din Toronto din Leslie Facultatea de Farmacie Dan.

Gena responsabilă de proliferarea celulelor canceroase

Folosind tehnologia CRISPR de editare a ADN-ului, Angers și colegii săi, inclusiv studenta absolventă Monika Mis, au dezvoltat o nouă tehnică ce le-a permis screeningul genomului uman pentru genele care susțin activitatea βcateninei în celulele canceroase colorectale după ce nivelurile sale au fost crescute de mutații în APC. Una dintre genele principale pe care le-au identificat a fost IPO11, care codifică o proteină numită Importin-11 despre care se știe că este implicată în importul nuclear.

Angers și colegii au descoperit că Importin-11 se leagă de βcatenină și o escortează în nucleul celulelor canceroase colorectale cu mutații în APC. Îndepărtarea Importin-11 din aceste celule a împiedicat βcatenina să intre în nucleu și să-și activeze genele țintă.

Cercetatorii au descoperit că nivelurile de Importin-11 sunt adesea crescute în cancerul colorectal uman. Mai mult decât atât, eliminarea Importin-11 a inhibat creșterea tumorilor formate din celulele canceroase mutante APC izolate de la pacienți.

"Concluzionăm că Importin-11 este necesară pentru creșterea celulelor canceroase colorectale", spune Angers. E necesară aflarea mai multor informații despre cum Importin-11 transportă βcatenina în nucleu pentru a putea ajuta cercetătorii să dezvolte noi terapii care blochează acest proces și să reducă creșterea cancerului colorectal cauzat de mutații în APC.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel