Cârceii, cauze și tratament. Ce să faci dacă te-a luat un CÂRCEL și cum scapi rapid de el. Ce BOLI ascunde

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Cârceii - Foto: Freepick @psodaz
Cârceii - Foto: Freepick @psodaz

Cârceii - cauze, prevenție și tratament. Ce să faci dacă te ia un cârcel. Ce să faci dacă te-a luat un cârcel la picior.

Crampele musculare sau cârceii, așa cum îi știm noi, sunt contracții bruște, involuntare, care apar în diverși mușchi. Aceste contracții sunt adesea dureroase și pot afecta diferite grupe musculare.

Printre mușchii frecvent afectați se numără cei din partea din spate a părții inferioare a piciorului, partea din spate a coapsei și partea din față a coapsei.

De asemenea, este posibil să aveți cârcei în:

- peretele abdominal

- brațe

- mâini

 -picioare

Durerea intensă a unei crampe vă poate trezi noaptea sau vă poate îngreuna mersul.

O durere bruscă și ascuțită, care durează de la câteva secunde până la 15 minute, este cel mai frecvent simptom al unei crampe musculare. În unele cazuri, o umflătură proeminentă de țesut muscular sub piele poate însoți, de asemenea, o crampă.

Cârceii - care sunt cauzele pentru care apar


Crampele musculare au mai multe cauze. Unii câtcei rezultă din suprasolicitarea mușchilor dumneavoastră. Acest lucru se întâmplă de obicei în timp ce faceți exerciții fizice.

Leziunile musculare și deshidratarea pot declanșa, de asemenea, crampe. Deshidratarea este pierderea excesivă de lichide în organism.

Nivelurile scăzute ale oricăruia dintre următoarele minerale care contribuie la funcționarea sănătoasă a mușchilor pot provoca, de asemenea, crampe musculare:

- calciu

- potasiu

- sodiu

- magneziu

Alimentarea scăzută cu sânge a picioarelor și picioarelor poate provoca crampe în aceste zone atunci când faceți exerciții fizice, mergeți sau participați la activități fizice.

În unele cazuri, o afecțiune medicală poate provoca crampe musculare. Aceste afecțiuni includ:

- compresia nervului spinal, care poate provoca crampe musculare în picioare atunci când mergeți sau stați în picioare

- alcoolism

- sarcină

- insuficiență renală

- hipotiroidismul sau funcția scăzută a glandei tiroide

Alteori, cauza crampelor musculare este necunoscută.

Cârceii - Diagnostic

Crampele musculare sunt de obicei inofensive și nu necesită asistență medicală. Cu toate acestea, ar trebui să consultați un medic dacă crampele musculare sunt severe, nu se ameliorează prin întindere sau persistă pentru o perioadă lungă de timp. Acesta ar putea fi un semn al unei afecțiuni medicale subiacente.

Pentru a afla cauza crampelor musculare, medicul dumneavoastră va efectua un examen fizic. Este posibil să vă pună întrebări, cum ar fi:

- Cât de des vă apar crampele musculare?

- Ce mușchi sunt afectați?

- Luați vreun medicament?

- Beți alcool?

- Care sunt obiceiurile dumneavoastră de exerciții fizice?

- Câte lichide beți zilnic?

Este posibil să aveți nevoie, de asemenea, de un test de sânge pentru a verifica nivelul de potasiu și calciu din sânge, precum și funcția renală și tiroidiană. De asemenea, este posibil să faceți un test de sarcină.

Medicul poate solicita o electromiografie (EMG). Acesta este un test care măsoară activitatea musculară și verifică dacă există anomalii musculare. Un RMN poate fi, de asemenea, un test util. Este un instrument de imagistică care creează o imagine a măduvei spinării dumneavoastră.

Ocazional, o mielogramă sau mielografie, un alt studiu imagistic, ar putea fi utilă.

Anunțați-vă medicul dacă vă confruntați cu slăbiciune, durere sau pierderea senzației. Aceste simptome pot fi semne ale unei afecțiuni nervoase.

Cârceii - Tratament. Ce să faci când apare un cârcel

Puteți aplica o compresă caldă sau rece pe mușchii dureroși la primul semn de spasm pentru a ușura durerea cauzată de crampele musculare. Puteți folosi oricare dintre următoarele:

- o cârpă fierbinte

- un tampon de încălzire

- o cârpă rece

- gheață

Întinderea mușchiului afectat poate atenua, de asemenea, durerea cauzată de crampele musculare. De exemplu, dacă aveți crampe la gambă, ați putea să trageți piciorul în sus cu mâna pentru a întinde mușchiul gambei.

Dacă durerea nu se ameliorează, încercați să luați un medicament antiinflamator, fără prescripție medicală, cum ar fi ibuprofenul. De asemenea, ar putea ajuta să întindeți ușor mușchii dureroși.

Crampele musculare vă pot întrerupe somnul. Dacă se întâmplă acest lucru, discutați cu medicul dumneavoastră despre un relaxant muscular cu prescripție medicală. Acest medicament ajută la relaxarea mușchilor și la calmarea spasmelor.

Controlul cauzei care stă la baza crampelor musculare vă poate îmbunătăți simptomele și ușura spasmele. De exemplu, medicul dumneavoastră vă poate recomanda suplimente dacă nivelurile scăzute de calciu sau potasiu declanșează crampele.

Cârceii - mod de prevenție


Cel mai simplu mod de a preveni crampele musculare este să evitați sau să limitați exercițiile care vă încordează mușchii și provoacă crampe.

De asemenea, puteți:

- Întindeți-vă sau încălziți-vă înainte de a participa la sport și de a face exerciții fizice. Neîncălzirea poate duce la întinderi musculare și leziuni.

- Nu faceți exerciții fizice imediat după ce ați mâncat.

- Reduceți consumul de alimente și băuturi care conțin cofeină, cum ar fi cafeaua și ciocolata.

- Asigurați-vă că beți suficiente lichide pentru a evita deshidratarea. Corpul dumneavoastră pierde mai multă apă atunci când sunteți activ fizic, așa că măriți aportul de lichide atunci când faceți exerciții fizice.

- Creșteți aportul de calciu și potasiu în mod natural prin consumul de lapte și suc de portocale și prin consumul de banane.

- Discutați cu medicul dumneavoastră despre administrarea unui supliment de vitamine pentru a vă asigura că organismul dumneavoastră primește aportul necesar de substanțe nutritive și minerale.

- Cumpărați multivitamine.

Ce cauzează cârceii la picioare?

 

Crampele la picioare pot fi chinuitoare. Adesea, ele atacă atunci când dormiți profund, trezindu-vă cu o reacție violentă, agravată doar de șocul venirii lor.

În unele cazuri, aceste crampe pot fi prevenite. 

Mușchii tăi au crampe atunci când se contractă involuntar. De obicei, acest lucru se simte ca un nod dureros pe mușchiul piciorului și îl face momentan imobilizat.

Crampele la picioare sunt cel mai des întâlnite la nivelul mușchiului gambei, dar pot apărea și la nivelul coapselor sau al picioarelor.

În mod normal, crampele la picioare durează doar câteva momente înainte ca mușchiul să se relaxeze și durerea să se disipeze.

Care sunt factorii care îi declanșează


Există o varietate de lucruri care pot duce la crampe la picioare. Dar este, de asemenea, important să rețineți că adesea nu există nicio explicație pentru crampele la picioare.

Deoarece acestea se întâmplă adesea noaptea, când picioarele noastre sunt ușor îndoite și picioarele sunt îndreptate în jos, unii au sugerat că această strângere declanșează un spasm.

Dacă încercați să preveniți aceste apariții dureroase, cel mai bine este să minimalizați circumstanțele care pot crește probabilitatea lor.

Există anumite activități care te fac mai predispus la crampe la picioare. Printre acestea se numără exercițiile care se bazează foarte mult pe mușchii picioarelor, cum ar fi:

- alergarea recreațională

- antrenamentul cu greutăți la nivelul picioarelor

- sporturile care necesită multă alergare, cum ar fi fotbalul sau baschetul

Unii experți spun că oboseala musculară este principala cauză a crampelor la picioare. Riscurile sunt și mai mari atunci când acești mușchi sunt obosiți pe vreme caldă sau când nu vă hidratați.

Puteți preveni crampele la picioare legate de activitate bând multă apă și luând-o ușor. Evitați să faceți exerciții fizice atunci când sunteți obosit.

Sarcina, precum și anumite afecțiuni medicale, pot, de asemenea, să vă crească riscul de a vă confrunta cu crampe la picioare.

Mergeți la medic dacă sunteți însărcinată sau aveți oricare dintre aceste afecțiuni și vă confruntați cu mai multe crampe la picioare decât de obicei:

- Boala Addison

- tulburare legată de consumul de alcool

- insuficiență renală

- probleme tiroidiene

- boala Parkinson

- diabet de tip 2

- sarcoidoză

-ciroză

- boală vasculară

Ce să faci dacă ai un cârcel la picior


Prevenirea crampelor la picioare este punctul de plecare, dar dacă vă aflați în chinurile unei crampe dureroase, este util să știți ce trebuie să faceți.

Când aveți o crampă, masați-o și întindeți-o ușor.

Îndoiți piciorul pentru a încerca să întindeți mușchiul sau mergeți pe călcâie dacă durerea nu este insuportabilă.

În general, efectele unei crampe vor dispărea în câteva minute. Dar dacă aveți crampe continue, discutați cu medicul dumneavoastră.

În prezent, nu există medicamente special concepute pentru a trata crampele musculare recurente. Cu toate acestea, dacă crampele sunt un simptom al unei alte afecțiuni, abordarea acelei probleme de bază ar putea oferi ușurare, potrivit Healthline.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel