Care este cel mai rău moment al zilei și care este cel mai bun moment al zilei. Oamenii de știință au descoperit cele 2 ore care ne afectează

Foto: Freepik @aetbvideo
Foto: Freepik @aetbvideo

Care este cel mai bun moment al zilei și care este cel mai rău moment al zilei. Oamenii de știință au descoperit cele 2 ore cheie care ne afectează cel mai tare.

Interacțiunea dintre ritmurile circadiene, timpul petrecut treaz și starea de spirit rămâne insuficient înțeleasă în viața reală.

Persoanele care au locuri de muncă ce presupune un stres ridicat, care au program neregulat sau lucrează în ture de noapte sunt deosebit de vulnerabili în fața depresiei și altor tulburări de dispoziție.

Evoluția tehnologiei și purtarea ceasurilor inteligente au oferit oamenilor de știință ocazia să studieze interacțiunea oamenilor și starea lor de spirit.

Ca un scurt rezumat, cercetătorii au arătat că mai multe ore pe care le petreci treaz îți agravează starea de spirit și amplifică ritmul circadian al stării de spirit în mod non-liniar.

Potrivit oamenilor de știință, corpul nostru are un ceas intern care controlează multe dintre funcțiile noastre fiziologice.

Foto: Freepik @krakenimages.com

În studiul făcut, ora 5AM și ora 5PM sunt puncte de interes în analiza ritmurilor circadiene și a stării de spirit a participanților la studiu.

Ei bine, oamenii de știință au descoperit că ora 5 AM, deci 5 dimineața, este evidențiată ca fiind momentul în care majoritatea oamenilor par să aibă cea mai proastă dispoziție. Practic, ora 5 dimineața este cel mai dificil moment al zilei, luând în considerare starea de spirit, ritmurile circadiene și alte aspecte relevante.

Studiul realizat de cercetătorii de la Universitatea din Michigan și Dartmounth Health a dezvăluit că această oră este asociată cu cea mai scăzută dispoziție raportată de către participanții la studiu, indiferent de ora la care s-au trezit.

Pe de altă parte, cercetătorii au descoperit și că ora 17:00 pare să fie momentul de vârf al bunăstării pentru majoritatea oamenilor. Practic, cel mai bun moment al zilei pentru majoritatea oamenilor este ora 17:00.

''Dispoziția urmează un model natural, fiind la minim dimineața și la maxim seara, indiferent de calitatea somnului", a explicat Benjamin Shapiro, principalul autor al studiului și psihiatru la Dartmouth Health.

Echipa de cercetători a ajuns la aceste concluzii prin analiza datelor a 2.602 de oameni, stagiari medicali, colectate pe parcursul a doi ani cu ajutorul ceasurilor inteligente.

Aceste date au inclus ritmul cardiac continuu al participanților, numărul de pași, informații despre somn și evaluări zilnice ale stării de spirit.

Prin monitorizarea constantă a ritmului cardiac și a activității fizice, oamenii de știință au putut estima ritmul circadian al acestora, precum și orele de trezire.

"Am constatat că starea de spirit urmează un ciclu legat de ritmurile interne ale corpului, iar acest efect devine mai pronunțat pe măsură ce cineva este treaz mai mult timp", a adăugat Danny Forger, unul dintre autorii principali ai studiului, care este profesor de matematică la Școala de Medicină U-M.

Mai mult, în cadrul studiului publicat în jurnalul "PLOS Digital Health", participanților li s-a cerut să-și evalueze periodic starea de spirit pe o scară de la 1 la 10, iar rezultatele au arătat o corelație între ora de zi și dispoziția acestora, cu o tendință de înrăutățire a stării de spirit pe măsură ce aceștia petreceau mai mult timp treji.

"Lipsa somnului este un factor distinct care agravează starea de spirit. De exemplu, cineva care rămâne treaz până la ora 5 dimineața ar avea o dispoziție și mai scăzută decât cineva care tocmai s-a trezit la acea oră. Cu toate acestea, în general, starea de spirit la ora 5 dimineața rămâne inferioară celei de seara", a explicat Shapiro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel