Ce este perimenopauza și cum afectează sănătatea femeilor

Toate femeile știu la ce să se aștepte când se termină perioadele de menstruație și ajung la menopauză. Multe ar putea chiar aștepta cu nerăbdare. Totuși, ceea ce multe femei nu știu, este că vor avea simptome și înaintea menopauzei. Aceasta perioadă este cunoscută sub numele de perimenopauză.

În medie, perimenopauza durează de la trei până la patru ani, începând de obicei de la mijlocul până la sfârșitul vârstei de 40 de ani. Unele femei pot experimenta doar câteva luni, dar pentru altele, poate ajunge până la un deceniu și poate începe încă de la mijlocul anilor 30. În timpul perimenopauzei, ciclul menstrual al femeii va deveni neregulat iar sângerarea va fi anormală, notează TheConversation.

Femeile care nu au născut niciodată și cele cu pubertate precoce sau cicluri menstruale scurte sunt mai predispuse la perimenopauză mai timpurie.

Ce se întâmplă cu hormonii?

Ovarele produc hormoni feminini estrogeni și progesteron, care controlează menstruația și ovulația (atunci când un ovul este eliberat din ovar).

De la sfârșitul vârstei de 30 de ani, numărul ouălor rămase în ovare scade mai repede. După tranziția menopauzei, nivelul estrogenului se modifică, scăzând rapid cu aproximativ doi ani înainte de menopauză și stabilizându-se în jur de doi ani după aceea.

De asemenea, progesteronul scade spre menopauză, deoarece este produs numai dacă este eliberat un ovul. Lipsa de progesteron poate duce la menstruații neregulate, mai grele și prelungite în timpul perimenopauzei.

Simptome frecvente

Femeile pot experimenta o serie de simptome în timpul perimenopauzei, inclusiv:

• bufeuri (senzație bruscă de căldură sau căldură intensă care se răspândește pe față și partea superioară a corpului)

• transpirații reci noaptea

• anxietate, starea de spirit depresivă sau schimbări de dispoziție

• tulburări de somn și oboseală

• uscăciune vaginală; disconfort în timpul actului sexual

• urinare frecventă sau urgentă

În ultimii doi ani de perimenopauză, femeile au mai multe șanse să se plângă de simptome asociate cu estrogen scăzut, în special simptome vasomotorii (bufeuri și transpirații nocturne) și uscăciune vaginală.

Unele grupuri de femei prezintă, de asemenea, mai multe probabilități de simptome ale menopauzei, inclusiv cele care sunt: supraponderale sau obeze, fumătoare, cu statut socioeconomic scăzut, și cele cu anxietate, simptome depresive sau care se simt stresate.

Creștere în greutate

Un studiu recent realizat în SUA a constatat că tranziția menopauzei este însoțită de creșteri accelerate ale masei grase și pierderi simultane în masa slabă, iar aceste modificări ale compoziției corporale continuă până la doi ani după menopauză. S-a constatat că creșterea în greutate a început în premenopauză și a crescut constant în timpul perimenopauzei (în jur de 0,4 kg pe an).

Lipsa de exerciții fizice, alimentația nesănătoasă, niveluri mai scăzute de educație, somn insuficient, numărul de nașteri pe care le-a avut o femeie și un istoric familial de obezitate pot contribui substanțial la creșterea în greutate.

Tratament

Pentru femeile care solicită sfaturi medicale pentru simptomele lor, terapia cu hormoni cu menopauză (MHT, cunoscută și sub denumirea de terapie de substituție hormonală) este tratamentul cel mai frecvent prescris. Terapia cu hormoni poate ajuta la ameliorarea simptomelor prin înlocuirea nivelurilor de estrogen care scad în mod natural în timpul perimenopauzei.

Medicii de familie ar trebui să discute pe termen scurt (până la cinci ani) și beneficiile și riscurile pe termen lung, înainte ca femeile să decidă să utilizeze terapia hormonală, potrivit colegiului obstetricienilor și ginecologilor.

Dacă terapia hormonală nu este potrivită, există și alte tratamente non-hormonale care pot fi discutate cu medicul de familie. Aceasta include schimbarea factorilor de stil de viață, cum ar fi îmbunătățirea dietei, activitatea fizică regulată, gestionarea optimă a greutății și renunțarea la fumat.

Contracepție în timpul perimenopauzei

Femeile au încă cicluri menstruale în timpul perimenopauzei și pot rămâne însărcinate, astfel încât contracepția rămâne importantă. Contracepția este necesară timp de doi ani după ultima menstruație la femeile cu vârsta sub 50 de ani și un an la cele peste 50 de ani.

Utilizarea de contraceptive hormonale combinate (cum ar fi pastile, plasturi sau inele vaginale) până la vârsta de 50 de ani este acceptabilă dacă femeile nu prezintă riscul de boli de inimă sau tromboză. Factorii de risc includ fumatul, excesul de greutate sau obezitatea sau tensiunea arterială ridicată

Contraceptivele hormonale nu trebuie utilizate alături de tratamentele hormonale pentru menopauză. În schimb, metode de barieră (prezervative sau capace) sau alte metode (spermicide, implant sau dispozitive intrauterine).

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel