Ce este sindromul de tunel carpian. Cum se tratează și ce poți face să protejezi nervul median

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
Ce este sindromul de tunel carpian Foto: Freepik @Oporty
Ce este sindromul de tunel carpian Foto: Freepik @Oporty

Ce este sindromul de tunel carpian. Află ce ocupații afectează nervul median pe termen lung.

Sindromul tunelului carpian apare atunci când umflătura de la încheietura mâinii comprimă nervul median. Acesta poate provoca amorțeală, slăbiciune sau furnicături. De obicei, se datorează unei traume, mișcării repetitive sau unei afecțiuni subiacente.

Ce este sindromul de tunel carpian?

Sindromul tunelului carpian este comprimarea nervului median în momentul în care acesta trece în mână. Nervul median este situat în partea palmei mâinii (numită și tunel carpian). Nervul median asigură senzația (capacitatea de a simți) la degetul mare, degetul arătător, degetul lung și o parte din degetul inelar. Acesta furnizează impulsul către mușchiul care merge la degetul mare. Sindromul de tunel carpian poate apărea la una sau la ambele mâini.

Umflarea din interiorul încheieturii mâinii cauzează compresia din sindromul de tunel carpian. Aceasta poate duce la amorțeală, slăbiciune și furnicături pe partea laterală a mâinii, lângă degetul mare.

Vezi și: Bolile care influențează respirația. Ela Bănică: În momentul în care respirația este afectată, căile respiratorii sunt îngustate

Care sunt cauzele sindromului de tunel carpian?

Durerea din tunelul carpian se datorează presiunii excesive în încheietura mâinii și pe nervul median. Inflamația poate provoca umflături. Cea mai frecventă cauză a acestei inflamații este o afecțiune medicală subiacentă care provoacă umflarea încheieturii mâinii și, uneori, obstrucționarea fluxului sanguin. Unele dintre cele mai frecvente afecțiuni legate de sindromul de tunel carpian sunt:

- Diabet

- Disfuncție tiroidiană

- Retenție de lichide din cauza sarcinii sau menopauzei

- Tensiune arterială ridicată

- Tulburări autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă

- Fracturi sau traumatisme la încheietura mâinii

Vezi și: Sfaturi de menținere a sănătății mintale. Cum să gestionezi stresul și fricile din viața ta

Sindromul tunelului carpian se poate agrava dacă încheietura mâinii este suprasolicitată în mod repetat. Mișcarea repetată a încheieturii mâinii contribuie la umflarea și la comprimarea nervului median. Acest lucru poate fi rezultatul a:

- Poziționarea încheieturilor mâinilor în timp ce folosiți tastatura sau mouse-ul

- Expunerea prelungită la vibrații în urma folosirii uneltelor de mână sau a sculelor electrice

- Orice mișcare repetată care vă suprasolicită încheietura mâinii, cum ar fi cântatul la pian sau tastatul

Cine riscă să sufere de sindromul de tunel carpian?

Femeile sunt de trei ori mai predispuse la sindromul tunelului carpian decât bărbații. Sindromul de tunel carpian este cel mai frecvent diagnosticat între 30 și 60 de ani. Anumite afecțiuni sporesc riscul de apariție a acestuia, inclusiv diabetul, hipertensiunea arterială și artrita.

Factorii de stil de viață care pot crește riscul de sindrom de tunel carpian includ fumatul, consumul ridicat de sare, sedentarismul și un indice de masă corporală (IMC) ridicat.

Locurile de muncă care implică mișcări repetitive ale încheieturii mâinii includ:

- Munca la linia de asamblare/ producție

- Ocupațiile care presupun folosirea tastaturii

- Munca în construcții.

Persoanele angajate în aceste ocupații pot avea un risc mai mare de a dezvolta sindromul de tunel carpian.

Care sunt simptomele sindromului de tunel carpian?

Simptomele sunt de obicei întâlnite de-a lungul traseului nervului din cauza comprimării nervului median. Este posibil ca mâna să "adoarmă" frecvent și să scadă obiecte. Alte simptome includ:

- Amorțeală, furnicături și durere la nivelul degetului mare și al primelor trei degete de la mână

- Durere și arsură care se deplasează în susul brațului

- Durere la încheietura mâinii pe timp de noapte care interferează cu somnul

- Slăbiciune la nivelul mușchilor mâinii

Cum se diagnostichează sindromul de tunel carpian?

Medicii pot diagnostica sindromul de tunel carpian folosind o combinație între istoricul tău, un examen fizic și teste numite viteza de conducție nervoasă (NCV).

Examinarea fizică include o evaluare detaliată a mâinii, încheieturii mâinii, umărului și gâtului tăupentru a verifica dacă există alte cauze ale presiunii nervoase. Medicul tău te va examina încheieturile mâinilor pentru a detecta semne de sensibilitate, umflături și orice deformări. Va verifica senzația la degete și forța mușchilor de la mână.

Studiile de conducție nervoasă sunt teste de diagnosticare care pot măsura viteza de conducție a impulsurilor nervoase. Dacă impulsul nervos este mai lent decât în mod normal pe măsură ce nervul trece în mână, este posibil să aveți sindromul tunelului carpian.

Cum se tratează sindromul de tunel carpian?

Tratamentul sindromului de tunel carpian depinde de cât de severe sunt durerea și simptomele și dacă există slăbiciune. În 2008, Academia de Chirurgie Ortopedică a publicat orientări pentru tratamentul eficient al tunelului carpian. Recomandarea a fost de a încerca să se gestioneze durerea de tunel carpian fără intervenție chirurgicală, dacă este posibil.

Opțiunile non-chirurgicale includ:

- Evitarea pozițiilor care vă suprasolicită încheietura mâinii

- Orteză pentru încheietura mâinii care vă mențin mâna într-o poziție neutră, în special noaptea

- Medicamente ușoare pentru durere și medicamente pentru reducerea inflamației

- Tratamentul oricăror afecțiuni subiacente pe care le puteți avea, cum ar fi diabetul sau artrita

- Injecții cu steroizi în zona tunelului carpian pentru a reduce inflamația

Intervenția chirurgicală poate fi necesară dacă există leziuni grave ale nervului median. Intervenția chirurgicală pentru sindromul de tunel carpian implică tăierea benzii de țesut din încheietura mâinii care traversează nervul median, astfel încât să diminueze presiunea asupra nervului. Factorii care determină succesul sau eșecul sunt vârsta pacientului, durata simptomelor, diabetul zaharat și dacă există slăbiciune (care de obicei este un semn tardiv). Rezultatul este de obicei bun.

Cum pot preveni sindromul de tunel carpian?

Puteți preveni sindromul de tunel carpian prin modificări ale stilului de viață care reduc factorii de risc pentru dezvoltarea acestuia.

Tratarea unor afecțiuni precum diabetul, hipertensiunea arterială și artrita reduce riscul de a dezvolta sindromul de tunel carpian.

Acordarea unei atenții deosebite poziției mâinii și evitarea activităților care suprasolicită încheietura mâinii sunt, de asemenea, strategii importante pentru reducerea simptomelor. Exercițiile de fizioterapie pot fi, de asemenea, utile.

Care sunt perspectivele pe termen lung?

Tratarea precoce a sindromului de tunel carpian cu fizioterapie și modificări ale stilului de viață poate duce la o îmbunătățire semnificativă pe termen lung și la eliminarea simptomelor.

Deși puțin probabil, sindromul de tunel carpian netratat poate duce la leziuni nervoase permanente, invaliditate și pierderea funcției mâinii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel