Stil de viață sănătos și echilibrat: Ce înseamnă și cum putem trăi în echilibru

Ana-Maria Bugiu |
Data publicării:
stil de viata foto:freepik@schantalao
stil de viata foto:freepik@schantalao

Stil de viață sănătos și echilibrat: Ce înseamnă cu adevărat și cum putem trăi în echilibru.

Stil de viață sănătos și echilibrat: Toată lumea îl promovează, dar ce înseamnă cu adevărat acest lucru?

Un stil de viață sănătos nu se rezumă doar la alimentație și exerciții fizice.

În general, majoritatea ar fi de acord că o persoană sănătoasă nu fumează, are o greutate sănătoasă, adoptă o dietă echilibrată și sănătoasă, are gânduri pozitive, se simte relaxată, face exerciții fizice în mod regulat, are relații bune și beneficiază de un echilibru de viață adecvat.

Vezi și: 7 rețete de vară rapide, pentru micul dejun. Sănătate, sațietate și energie cât cuprinde

Definiția unui stil de viață sănătos și echilibrat


Organizația Mondială a Sănătății a definit sănătatea în 1946 ca ”o stare completă de bine mental, fizic și social, nu doar absența bolii".

Un stil de viață reflectă, de obicei, atitudinile, valorile sau viziunea asupra lumii a unei persoane. Un stil de viață sănătos este, în general, caracterizat ca o ”viață echilibrată", în care faci ”alegeri înțelepte".

Definiția reală a unei vieți sănătoase o reprezintă măsurile, acțiunile și strategiile pe care le aplici pentru a atinge sănătatea optimă. O viață sănătoasă presupune asumarea responsabilității pentru deciziile tale și luarea unor alegeri inteligente pentru sănătatea ta, astăzi și în viitor. Deci, o viață sănătoasă ar include:

FIZIC (PENTRU CORP)

- Nutriție bună, alimentație corectă

- Obținerea unei condiții fizice bune, exerciții fizice benefice

- Odihnă adecvată

- Gestionarea adecvată a stresului

SPIRITUAL (PENTRU SUFLET)

- Iertare și liniște interioară

- Dragoste și compasiune

- Să râzi 

- Să ai relații pline de bucurie cu tine însuți și cu ceilalți.

- Deschidere către creativitatea ta

- Încredere în intuiția ta interioară

Toate aspectele propriei tale ființe trebuie să funcționeze în armonie pentru a atinge starea de bine.

BUNĂSTARE EMOTIONALĂ (PENTRU MINTE)

- Atitudini de susținere a sinelui

- Gânduri și perspective pozitive

- Imagine de sine pozitivă

De ce este important

Un stil de viață sănătos este un resursă valoroasă pentru reducerea frecvenței și impactului problemelor de sănătate, pentru recuperare, pentru gestionarea stresului vieții și pentru îmbunătățirea calității vieții. Există un număr tot mai mare de dovezi științifice care arată că stilurile noastre de viață joacă un rol important în sănătatea noastră.

De la ceea ce mâncăm și bem, până la cât de mult exercițiu fizic facem și dacă fumăm sau consumăm alte substanțe,  toate acestea vor afecta sănătatea noastră, nu doar în ceea ce privește speranța de viață, ci și cât timp putem trăi fără să avem afecțiuni cronice.

Afecțiuni, precum bolile de inimă, cancerul, diabetul, bolile articulare și tulburările mentale sunt responsabile pentru un număr mare de decese și dizabilități. În prezent, ne bazăm aproape exclusiv pe furnizarea de îngrijiri clinice de către medici foarte bine pregătiți. Multe probleme de sănătate pot fi prevenite sau poate fi amânată apariția lor prin adoptarea unui stil de viață sănătos.

De ce nu ai un stil de viață sănătos și echilibrat

Viața este agitată pentru majoritatea dintre noi. Să ne menținem sănătoși este rar și dificil. Expresia ”suntem atât de ocupați” a devenit parte dintre cuvintele folosite de zi cu zi. 

Sănătatea ta depinde de ceea ce faci pe tot parcursul zilei, în fiecare zi. Un stil de viață sănătos este absolut vital. Îmbunătățește treptat stilul tău de viață, încetul cu încetul. Dacă faci câte un pas pentru sănătate la fiecare două luni, în doi sau trei ani îți vei mulțumi necondiționat. Vei vedea și simți beneficiile.

Îmbunătățirile nu trebuie să fie pași mari. Fă un mic pas pentru sănătatea ta astăzi, menține-l și adaugă un altul după ce ți-l însușești pe primul. 

Indiferent de vârsta ta sau de forma corpului, nu este niciodată prea devreme sau prea târziu să începi să te gândești la trăirea unei vieți sănătoase. Poți face un pas către o viață sănătoasă, făcând o schimbare acum în viața ta de zi cu zi. 

Vezi și: Stresul: ce este, care sunt semnele că ești stresat și cum îl poți elimina din viața ta

Ce poate reprezenta un stil de viață sănătos și echilibrat

1. Alimentație echilibrată

Corpul tău are nevoie de o dietă echilibrată pentru a asigura cantitățile adecvate de vitamine, nutrienți și minerale necesare menținerii unui corp sănătos.

2. Activitate fizică

Trebuie să incluzi activitatea fizică în viața ta. Fitness-ul menține greutatea sub control, te ajută să dormi mai bine noaptea, previne atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale și alte probleme de sănătate și, în general, îți prelungește viața. 

3. Gestionarea stresului

Stresul emoțional joacă un rol important în multe boli, atât direct, cât și indirect. Oamenii sunt, de asemenea, mai predispuși să fumeze, să mănânce în exces, să bea prea mult, să lucreze prea mult, să se certe cu alții și așa mai departe, atunci când se simt stresați.

Prin urmare, gestionarea stresului este o parte importantă a noii tale vieți, iar tehnici, precum meditația și relaxarea sunt cu adevărat cheia pentru a duce un stil de viață sănătos.

4. Fii prieten cu tine însuți

Să te iubești pe tine însuți este cheia pentru un stil de viață sănătos și echilibrat. Stima de sine este importantă, pentru că sentimentul de bine în legătură cu tine însuți poate influența modul în care acționezi.

5. Revigorează-ți mintea și corpul

Dezvoltă o viziune în mintea ta, un viitor captivant și plin de inspirație și concentrează-te asupra lui zilnic. Nu lăsa nimic să te devieze de la cursul tău sau să te facă să te îndoiești de posibilitatea acestuia. Preluând controlul asupra gândurilor tale, îți vei îmbunătăți viața într-un mod semnificativ.

6. Echilibru
Dacă vrei să atingi un stil de viață sănătos și echilibrat, trebuie să iei măsuri pentru a te asigura că menții un anumit echilibru: spiritual, fizic, emoțional, social, mental și financiar. Trebuie să echilibrezi munca și familia, precum și celelalte aspecte ale vieții tale, fără a te răspândi prea mult și a te simți vinovat atunci când faci o anumită acțiune, dar crezi că ar trebui să faci altceva.

Toate aspectele cheie ale vieții noastre se suprapun și interacționează, influențându-se reciproc. Dacă nu ne creăm satisfacție în fiecare parte a vieții noastre, nu putem fi cu adevărat împliniți.

Să fii sănătos este atât de important. Schimbă un lucru în viața ta astăzi și vei începe să te simți în cea mai bună formă în fiecare moment al zilei.

Vezi și: Cele mai bune 11 alimente pe care să le mănânci vara. Corpul tău îți va mulțumi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel