Stresul: ce este, care sunt semnele că ești stresat și cum îl poți elimina din viața ta

Ana-Maria Bugiu |
Data actualizării: | Data publicării:
stresul foto: freepik@creativeart
stresul foto: freepik@creativeart

Stresul - ce este, care sunt semnele că ești stresat și cum îl poți elimina din viața ta

Stresul poate fi definit ca o stare de îngrijorare sau tensiune mentală, cauzată de o situație dificilă. 

Toată lumea experimentează stresul într-o anumită măsură. Cu toate acestea, felul în care răspundem la stres face o mare diferență în ceea ce privește starea noastră generală de bine.

Stresul excesiv sau cronic poate avea efecte negative asupra diferitelor aspecte ale vieții noastre. Poate contribui la dezvoltarea sau înrăutățirea afecțiunilor de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea și depresia. Pe lângă acestea, stresul de lungă durată poate duce la probleme de sănătate, inclusiv afecțiuni cardiovasculare, slăbirea sistemului imunitar, tulburări digestive și perturbări ale somnului.

Pentru a promova starea generală de bine și a gestiona stresul în mod eficient, este important să dezvoltăm mecanisme sănătoase de adaptare. Acestea pot include: practicarea tehnicilor de gestionare a stresului, cum ar fi exercițiile de relaxare, activitatea fizică, menținerea unui stil de viață echilibrat, căutarea sprijinului social și adoptarea strategiilor sănătoase de adaptare (gestionarea timpului, stabilirea de obiective realiste și prioritizarea îngrijirii de sine).

Cum îți dai seama că ești stresat

 Atunci când suntem stresați, poate fi dificil să ne concentrăm. Putem avea dureri de cap sau alte dureri corporale, tulburări digestive sau dificultăți în somn. Ne putem pierde pofta de mâncare sau putem mânca mai mult decât de obicei. Stresul cronic poate agrava problemele de sănătate preexistente și ne poate determina să creștem consumul de alcool, tutun.

Situațiile stresante pot provoca sau accentua problemele de sănătate mintală, cel mai des anxietatea și depresia, care necesită acces la îngrijire medicală. 

Fiecare persoană reacționează diferit la situațiile stresante, iar stilurile de adaptare și simptomele de stres variază de la o persoană la alta.

Cum poți elimina stresul din viața ta

1. Învață să îl gestionezi

Ghidul Organizației Mondiale a Sănătății, privind gestionarea stresului, își propune să ofere oamenilor abilitățile practice necesare pentru a face față stresului. Câteva minute în fiecare zi sunt suficiente pentru a practica tehnicile de auto-ajutor din ghid. Ghidul poate fi utilizat individual sau împreună cu exercițiile audio care îl însoțesc.

2. Menține o rutină zilnică

A avea un program zilnic ne poate ajuta să ne folosim timpul eficient și să ne simțim în control. Stabilește un program pentru mese regulate, timp petrecut cu cei dragi, exerciții fizice, treburile zilnice și alte activități recreative.

3. Realizează și respectă programul de somn 

Un program de somn realizat corect și respectat este important, atât pentru corp, cât și pentru minte. Somnul reface, relaxează și revigorează corpul nostru și poate ajuta la reducerea efectelor cauzate de stresul excesiv sau cronic. 

- Fii consecvent. Culcă-te la aceeași oră în fiecare noapte și trezește-te la aceeași oră în fiecare dimineață, inclusiv în weekend.
- Dacă este posibil, asigură-te că zona în care dormi este liniștită, întunecată, relaxantă și la o temperatură confortabilă.
- Limitează utilizarea dispozitivelor electronice, cum ar fi televizoarele, calculatoarele și telefoanele inteligente, cu cel puțin o oră înainte de culcare.
- Evită mesele copioase, cofeina și alcoolul, înainte de culcare.
- Fii activ fizic. A fi activ fizic pe parcursul zilei te poate ajuta să adormi mai ușor noaptea.

4. Menține relațiile sociale

Menține legătura cu familia și prietenii și împărtășește-ți îngrijorările și sentimentele cu persoanele de încredere. Conectarea cu ceilalți poate îmbunătăți starea noastră de spirit și ne poate ajuta să ne simțim mai puțin stresați.

5. Construiește-ți o alimentație echilibrată

Ceea ce mâncăm și bem poate afecta sănătatea noastră. Încearcă să ai o alimentație echilibrată și să mănânci la intervale regulate. Bea suficiente lichide. Consumă multe fructe și legume proaspete, dacă poți.

6. Fii activ fizic

Exercițiile fizice zilnice pot contribui la reducerea stresului. Mersul pe jos se poate încadra în această categorie.

7. Limitează timpul petrecut la televizor sau pe rețelele sociale

Dacă petreci prea mult timp urmărind știrile la televizor și pe rețelele sociale, acestea pot crește stresul. Limitează timpul pe care îl petreci stând la televizor sau pe rețelele sociale, dacă acestea îți pot cauza stresul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel