Ce presupune scăderea globală a ratelor de fertilitate. Cum va arăta peisajul demografic la finalul secolului XXI

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
rate de fertilitate Foto: Freepik @f11photo
rate de fertilitate Foto: Freepik @f11photo

Pe măsură ce ratele globale de fertilitate continuă să scadă, un nou studiu preconizează schimbări demografice profunde care vor remodela societățile din întreaga lume.

Ratele de fertilitate din aproape toate țările vor fi prea scăzute pentru a susține nivelurile populației până la sfârșitul secolului, iar majoritatea nașterilor vii din lume vor avea loc în țările mai sărace, potrivit unui studiu publicat miercuri. Această tendință va duce la o diviziune între "baby boom" și "baby bust" în întreaga lume, boom-ul fiind concentrat în țările cu venituri mici, care sunt mai sensibile la instabilitate economică și politică, a declarat într-un comunicat cercetătorul principal Stein Emil Vollset de la Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) de la Universitatea Washington din Seattle, potrivit Reuters.

Un nou studiu preconizează că ratele globale de fertilitate, care au scăzut din 1950, vor continua să scadă până la sfârșitul secolului, ceea ce va duce la o schimbare demografică semnificativă. Rata de fertilitate, care reprezintă numărul mediu de copii născuți de o femeie în timpul vieții sale, a scăzut de la 4,84 în 1950 la 2,23 în 2021 și se preconizează că va continua să scadă până la 1,59 până în 2100, potrivit studiului Global Burden of Diseases, Injuries, and Risk Factors Study 2021.

Dr. Jennifer D. Sciubba, demografă și autoare a cărții "8 Billion and Counting: How Sex, Death, and Migration Shape Our World", a observat o schimbare semnificativă, transnațională și interculturală, în sensul preferinței și al existenței unor familii mai mici, o tendință care nu a mai fost observată până acum în istoria omenirii.

Dr. Christopher Murray, autorul principal al unui studiu, explică faptul că scăderea ratelor de fertilitate este influențată de factori precum creșterea oportunităților pentru femei în ceea ce privește educația, ocuparea forței de muncă și accesul la contracepție și la servicii de sănătate reproductivă.

Vezi și: Cum influențează stilul de viață acumularea grăsimii viscerale și subcutanate. Alcoolul, stresul și zahărul nu sunt singurii vinovați

Dr. Gitau Mburu, om de știință în cadrul Departamentului de sănătate sexuală și reproductivă și de cercetare al Organizației Mondiale a Sănătății, sugerează că factorii economici, cum ar fi costul creșterii copiilor, riscul perceput de moarte și schimbarea valorilor privind egalitatea de gen, pot contribui, de asemenea, la acest declin.

Această analiză preconizează că 46% dintre țări vor avea o rată de fertilitate sub nivelul de înlocuire în 2021, ceea ce indică un declin al populației mondiale până la sfârșitul secolului. Se preconizează că numărul țărilor cu o rată de fertilitate sub acest nivel va crește la 97% până în 2100. Estimările anterioare sugerează că populația mondială va atinge un vârf de 9,7 miliarde de locuitori în 2064, apoi va scădea la 8,8 miliarde până în 2100.

Perspectivele ONU privind populația mondială 2022 prevăd un vârf de 10,4 miliarde în anii 2080. Indiferent de momentul ales, se așteaptă ca populația mondială să înceapă să scadă în a doua jumătate a secolului, provocând un impact geopolitic, economic și societal semnificativ.

Vom ajunge la o lume dezbinată de factori demografici?

Studiul preconizează că ponderea globală a nașterilor aproape se va dubla, de la 18% în 2021 la 35% în 2100, doar în Africa Subsahariană urmând să se nască 1 din 2 copii până în 2100. Această schimbare în distribuția nașterilor va crea o "lume divizată din punct de vedere demografic", în care țările cu venituri ridicate se vor confrunta cu repercursiunile îmbătrânirii populației și ale declinului forței de muncă, în timp ce regiunile cu venituri scăzute mențin o rată ridicată a natalității care pune presiune asupra resurselor existente.

Acest studiu evidențiază contrastul demografic dintre țările cele mai bogate (cu o fertilitate foarte scăzută) și țările cele mai sărace (cu o fertilitate încă ridicată), nașterile fiind din ce în ce mai mult concentrate în zonele cele mai vulnerabile la schimbările climatice, la lipsa resurselor, la instabilitatea politică, la sărăcie și la mortalitatea infantilă, potrivit CNN.

Foto: Freepik @PlaceboPill

Fertilitatea scăzută în țările cu venituri ridicate

Este sugerată ideea conform căreia țările cu venituri ridicate, cu rate de fertilitate în scădere, se vor confrunta cu o evoluție către o populație îmbătrânită, ceea ce va pune la încercare asigurările naționale de sănătate, programele de securitate socială și infrastructura de sănătate. De asemenea, lipsa forței de muncă va reprezenta o preocupare.

Studiul sugerează că politicile etice care încurajează imigrația și inovațiile în domeniul forței de muncă, precum inteligența artificială, ar putea contribui la atenuarea efectelor economice ale acestei schimbări demografice. Politicile de sprijinire a părinților pot fi benefice pentru societate, dar nu schimbă traiectoria actualei schimbări demografice.

Cercetătorii avertizează împotriva utilizării ratelor scăzute de fertilitate și a politicilor pro-natale pentru a justifica măsurile care constrâng femeile să aibă mai mulți copii, cum ar fi limitarea drepturilor reproductive și restricționarea accesului la contraceptive. O populație în scădere poate atenua presiunea asupra resurselor globale și poate reduce emisiile de carbon, dar creșterea consumului pe cap de locuitor datorată dezvoltării economice ar putea anula aceste câștiguri.

Vezi și: Care este diferența dintre prebiotic și probiotic. Importanța lor pentru sănătatea digestivă a organismului

Mai multe nașteri în țările cu venituri mici

Studiul preconizează că mărirea numărului de nașteri în țările cu venituri mici ar putea amenința securitatea alimentară, a apei și a altor resurse, ceea ce ar face dificilă ameliorarea mortalității infantile. De asemenea, este sugerat că în aceste zone vulnerabile ar putea apărea probleme de instabilitate politică și de securitate.

Îmbunătățirea accesului la contraceptive moderne și la educația femeilor ar putea reduce ratele de fertilitate și ar putea limita nașterile vii în zonele cu venituri mici. În Africa Subsahariană, realizarea educației universale a femeilor sau a accesului universal la contraceptive până în 2030 ar putea duce la o rată de fertilitate de aproximativ 2,3 în 2050.

Scenarii alternative de viitor

Principala presiune asupra societății este incapacitatea noastră de a ne adapta la o populație globală în scădere și îmbătrânită. Această lipsă de inovație și de voință politică reprezintă principala presiune. Adaptarea societății poate fi realizată prin trei abordări alternative: lumea status quo, o lume temătoare și o lume rezilientă.

Lumea status quo-ului presupune menținerea politicilor economice bazate pe creșterea populației, în timp ce lumea temătoare implică alarmism și alarmism, constrângând femeile să aibă mai mulți copii.

Pe de altă parte, lumea rezilientă recunoaște că nu vom schimba numărul de copii pe care oamenii îl au, dar că vom învăța să ne adaptăm sistemele la noua realitate. Studiile care modelează și prezic schimbările demografice globale sunt importante pentru planificarea proactivă a unui viitor rezilient. Cu toate acestea, proiecțiile ar trebui interpretate cu prudență și privite mai degrabă ca tendințe generale decât ca detalii specifice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel