Ce să mănânci dacă îți este poftă de ceva dulce. 10 alternative sănătoase pentru a evita consumul excesiv de zahăr

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Freepik @8photo
Foto: Freepik @8photo

Descoperă o serie de gustări delicioase dar în același timp sănătoase care oferă nutrienți benefici în loc de cantități mari de zahăr.

Poftele de zahăr sunt extrem de frecvente, mai ales în rândul femeilor. De fapt, 68% dintre bărbați și până la 97% dintre femei spun că au avut pofte alimentare de un anumit fel, inclusiv pofte de alimente dulci.

O persoană cu poftă de zahăr are o dorință puternică de a consuma orice lucru dulce și poate găsi dificilă exercitarea autocontrolului atunci când se află în preajma alimentelor.

Acest lucru poate duce schimbări comportamentale sau la un consum exagerat de calorii, uneori în mod regulat.

Din fericire, există alternative mai sănătoase, care satisfac acea dorință de dulce dar au un conținut mult mai mic de zahăr.

1. Fructe

Cele mai multe persoane apelează la mâncăruri bogate în grăsimi și zahăr, cum ar fi ciocolata, atunci când au pofte de zahăr.

Atunci când simți că ai nevoie de zahăr, trecerea de la mâncarea nesănătoasă la fructe ar putea să îți ofere gustul acela dulce și să îți potolească pofta. Fructele sunt dulci de la sine, dar au, de asemenea, multe fibre și alte elemente vegetale sănătoase, astfel încât vă puteți satisface pofta fără a vă sacrifica sănătatea.

Mănâncă fructe precum mango sau struguri care au un conținut de zahăr puțin mai mare pentru a te asigura că satisface nevoia imediată de zahăr. Încearcă să amesteci niște iaurt cu fructele tale, dacă ți-e și foame, pentru a o face o gustare mai sățioasă.

2. Iaurt

Iaurtul este o gustare nutritivă și bogată în calciu și proteine.Mai mult, cercetările au indicat că iaurtul poate fi o gustare utilă pentru a-ți controla dorințele și foamea. 

Într-adevăr, o cercetare efectuată pe femei cu o greutate sănătoasă a arătat că cele care au luat o gustare bogată în proteine din iaurt grecesc după-amiaza au avut un comportament alimentar și o foame mai redusă mai târziu în cursul zilei, spre deosebire de cele care au optat pentru o gustare mai puțin bogată în proteine sau au sărit peste ea cu totul.

Iaurtul fără adaos de zahăr dar care are probiotice este cea mai sănătoasă opțiune.

3. Ciocolată neagră

Unul dintre cele mai menționate lucruri pe care persoanele fizice le consumă atunci când au o nevoie de dulce este ciocolata. Pe de altă parte, ciocolata neagră este o opțiune sănătoasă dacă ai poftă de ceva dulce.

Mai mult de 70% din conținutul unei ciocolate este considerată ciocolată neagră. Polifenolii, care sunt componente vegetale benefice, sunt, de asemenea, prezenți în ciocolata neagră, potrivit Healthline.

Potrivit unor cercetări, proprietățile antiinflamatorii și antioxidante ale acestor polifenoli pot ajuta la creșterea indicatorilor de sănătate a inimii.

Cu toate acestea, ciocolata neagră include zahăr și grăsimi, la fel ca și ciocolata obișnuită, așa că cel mai bine este să vă limitați la câteva pătrățele pentru a vă potoli pofta de mâncare.

4. Semințe de chia

Semințele de chia sunt o sursă excelentă de fibre alimentare solubile, acizi grași omega-3 și alte substanțe chimice vegetale benefice. Mai exact, aproximativ 40% din semințele de chia sunt alcătuite din fibre solubile.

Acest tip de fibre te poate ajuta să te simți mai sătul pentru perioade mai lungi de timp și să eviți pofta de zahăr, deoarece absoarbe cu ușurință apa și se umflă pentru a produce un material asemănător unui jeleu în intestin.

Deoarece semințele de chia sunt atât de adaptabile, le poți folosi într-un desert pentru a-ți satisface nevoia de dulce.

Foto: Freepik @atlascompany

5. Batoane pentru gustări

Nu toate batoanele cu gustări sunt bune pentru tine; unele includ mult zahăr și grăsimi. Cu toate acestea, există câteva opțiuni excelente, mai sănătoase, dacă ai chef de ceva dulce.

În loc să alegi zahăr de masă, încearcă să găsești un snack bar făcut cu ovăz integral și îndulcit cu fructe uscate sau proaspete.

În plus, ferește-te de batoanele care au un conținut ridicat de așa-numitele zaharuri "sănătoase", cum ar fi zahărul din nucă de cocos, siropul de agave sau mierea. Acestea sunt în continuare nesănătoase, deoarece includ zahăr suplimentar.

Alimentele integrale fac cele mai gustoase batoane. Deși acestea pot fi în continuare destul de dulci, probabil că au mai multe fibre și minerale sănătoase.

Ca o alternativă, poți încerca să îți creezi propriul baton de gustări nutritive, având o mai mare libertate când vine vorba de ce pui în el.

6. Bomboane mentolate sau gumă de mestecat fără zahăr

Guma de mestecat ar putea fi o strategie excelentă pentru a reduce pofta de zahăr. Guma de mestecat sau bomboanele mentolate cu îndulcitor artificial au un gust dulce, dar sunt sărace în calorii și zahăr.

Unele studii au sugerat, de asemenea, că guma de mestecat poate ajuta la reglarea dorințelor, a foamei și a consumului de mese bogate în carbohidrați mai târziu în cursul zilei, deși rezultatele nu sunt consistente. 

Guma de mestecat după mese este benefică pentru dinți și ar putea să te ajute să rezisti nevoii de dulciuri imediat după ce ai terminat felul principal.

7. Smoothie

Un smoothie ar putea fi o alegere excelentă dacă ai nevoie de o gustare rapidă.

Nevoia ta de ceva dulce poate fi satisfăcută în timp ce primești o mulțime de nutrienți sănătoși din dulceața fructelor și senzația de sațietate a iaurtului.

Pentru a păstra fibrele benefice, dacă faci un smoothie, folosește fructul întreg, nu doar sucul.

8. Fructe de pădure 

Fructele de pădure sunt o opțiune excelentă și sănătoasă pentru a reduce pofta de zahăr. În ciuda faptului că au o aromă dulce, conținutul lor ridicat de fibre le face să aibă un conținut relativ scăzut de zahăr.

Astfel, ar putea fi o opțiune fantastică dacă sunteți de părere că pofta de zahăr este mai mult rezultatul obișnuinței decât al foamei. Acestea au, de asemenea, o concentrație ridicată de componente vegetale și calități antiinflamatorii și antioxidante puternice.

Acest lucru implică faptul că acestea ar putea ajuta la scăderea factorilor de risc pentru afecțiuni pe termen lung, inclusiv diabetul și bolile de inimă.

9. Trail mix

Trail mix este denumirea dată adesea unei gustări care conține fructe uscate și nuci. Este o opțiune fantastică dacă ești în căutarea a ceva dulce dar ingredientele pot varia.

Acesta este o modalitate extraordinară de a introduce nuci în alimentația ta și de a reduce pofta de zahăr datorită gustului dulceag al fructelor uscate.

Nucile sunt bogate în substanțe chimice de origine vegetală, proteine, fibre și grăsimi bune. Consumul lor a fost asociat cu mai multe avantaje pentru sănătate, cum ar fi reducerea riscului de diabet și de boli de inimă.

Așadar, atunci când alegi un amestec de fructe de pădure și diverse nuci, obții un deliciu gustos care este și sănătos. Dar nu uitați că trail mixul poate conține o mulțime de calorii, așa că limitează-te la o singură porție.

10. Prune uscate

Prunele au un gust destul de dulce și sunt pline de nutrienți și fibre, la fel ca și curmalele. Acest lucru implică faptul că, atunci când chiar nu poți rezista zahărului, poți să alegi prunele uscate ca un înlocuitor mai sănătos pentru bomboane.

În plus, deoarece conțin în mod natural sorbitol și au un conținut ridicat de fibre, pot ajuta la ameliorarea constipației. Sorbitolul este un alcool de zahăr natural care are un gust dulce, dar este absorbit lent în intestin.

Deși este bine să te răsfeți ocazional cu alimente dulci, ar trebui să te gândești la dieta ta dacă te simți scăpat de sub control sau dacă ai pofte frecvente de zahăr. Înlocuiește gustările pline de zahăr cu alternative mai sănătoase și, atunci când este necesar, pregătește o rezervă pentru viitor, în cazul unei drumeții sau a unei dupa amiezi liniștite

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel