Ce se întâmplă dacă dormi cu LUMINA aprinsă sau cu televizorul pornit. BOLILE pe care faci

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Ce se intampla daca dormi cu lumina aprinsa sau cu televizorul pornit - Foto: Freepick
Ce se intampla daca dormi cu lumina aprinsa sau cu televizorul pornit - Foto: Freepick

Expunerea la lumină în timpul somnului poate crește riscul de boli de inimă, diabet și sindrom metabolic.

Cercetătorii au investigat recent efectele asupra sănătății ale expunerii la lumină în timpul somnului.

Aceștia au descoperit că expunerea la lumină chiar și în timpul unei singure nopți de somn crește ritmul cardiac în timpul somnului și afectează metabolismul glucozei în dimineața următoare. Aceștia spun că dormitul fără expunere la lumină este benefic pentru sănătatea cardiometabolică.
Expunerea la lumina artificială pe timp de noapte este larg răspândită la nivel mondial și este legată de efecte negative asupra sănătății și bunăstării.

Cercetătorii de la Universitatea Northwestern din Chicago au investigat recent efectele biologice ale diferitelor niveluri de expunere la lumină în timpul somnului.

Aceștia au descoperit că expunerea la lumină ambientală moderată în timpul unei nopți de somn poate afecta reglarea glucozei și a sistemului cardiovascular și poate crește factorii de risc pentru boli de inimă, diabet și sindrom metabolic. Studiul a fost publicat în PNAS.

Lampa de veghe sau de la TV, cauza obezității la femei

 

Un alt studiu, publicat în 2019, a constatat că lumina artificială pe timp de noapte (ALAN), cum ar fi cea de la o lampă de veghe sau de la televizor, este legată de obezitate la femei. Aceste constatări sugerează că expunerea la lumină în timpul somnului poate afecta negativ reglarea metabolică.

Alte cercetări indică faptul că expunerea la lumină îmbogățită cu albastru dimineața și seara modifică metabolismul glucozei și crește rezistența la insulină în comparație cu expunerea la lumină slabă.

Un alt studiu a constatat că nivelurile mai ridicate de ALAN sunt legate de rate mai mari de diabet de tip 2 în rândul adulților în vârstă.

Oamenii de știință au recrutat 20 de tineri adulți pentru un sejur de laborator de 3 zile și 2 nopți. Cu o săptămână înainte de studiu, aceștia au măsurat obiceiurile de somn ale participanților cu ajutorul actigrafiei și a jurnalelor de somn.

Participanții au fost apoi repartizați aleatoriu pentru a lua parte la una dintre cele două condiții de somn:

Condiția de lumină din cameră: Participanții au dormit cu o lumină slabă de mai puțin de 3 lux (lx) în prima noapte și cu o lumină de cameră suspendată la 100 lx în a doua noapte.

Citește mai departe pe Spectacola.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel